Kreativ

Jak shodit kila

Jak shodit kila Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 04. 2011 00:00

Vezměte rozum do hrsti a nesnažte se lámat rekordy v hubnutí

Sbohem, nerozumné diety. Už jste zkusili kdeco, třeba hladovět, vynechat večeře, jíst jen ryby nebo dělit jídlo na kytičky a zvířátka. Kalorická hodnota vašeho jídla sice klesla, ale vytratily se důležité živiny, odbourala se svalová tkáň. Přebytečná kila se pak rychle vrátila a s nimi i pár nových. Pokud tedy potřebujete opravdu zhubnout, postavte si jídelníček na zelenině, ovoci, bílém mase, rybách… Jezte rozumně, a nevíte-li si rady, vyhledejte odbornou pomoc – například na www.klub-diana.cz, www.istob.cz, www.bodyfactory.cz.

Přemýšlejte o jídle

Zapisujte si všechno, co jste snědli a vypili za posledních čtyřiadvacet hodin. Možná zjistíte, že dost podceňujete množství snědeného jídla a ono je ho ve skutečnosti mnohem více… Ideální je rozložit si jídelníček na 6 jídel denně. Vtip je v tom, že toho sníte méně, ale zato se vám zdá, že jíte pořád. Připravujte si jídlo pokud možno sami – vařte i servírujte. Automaticky tak přemýšlíte, co do hrnce vkládáte a co si dáváte na talíř.

Nebezpečí číhá na každém kroku

Jak se bránit tukům, i těm skrytým? Dejte přednost vaření v páře, grilování či dušení. Vyhněte se smažení a potravinám, které obsahují velké množství tuku: chipsům, sušenkám, majonézám, krémům. Nebezpečné jsou také „light" (lehké) potraviny, které nejsou oslazeny cukrem, ale umělými sladidly. Jejich energetická hodnota totiž může být stejná, a někdy dokonce i vyšší, než kdyby v nich byl řepný cukr. Při nákupu vždy sledujte údaje na obalu nebo v tabulkách o energii, bílkovinách, tucích, sacharidech a cukrech.

Kolik energie vydáte pohybem?

Pravidelný pohyb pomáhá vyrovnávat nepoměr mezi příjmem a výdejem energie a formuje postavu. Začít můžete třeba tím, že vystoupíte z autobusu o stanici dřív, do vyšších pater vyběhnete po schodech a výtah obloukem minete.

• Pěší turistika je vhodná pro každého. Důležité je mít správnou obuv, aby podpírala nožní klenbu, dostatečně větrala a dobře fixovala kotník. Energetická spotřeba za hodinu: asi 21 kJ na 1 kg váhy.

• Běhání je nejlepší na měkkém povrchu, jako jsou lesní stezky. Běh podporuje oběhový systém a zlepšuje fyzickou kondici. Energetická spotřeba při běhu rychlostí 10 km/hod.: okolo 36 kJ na 1 kg váhy.

• Plavání je naprosto ideální sport pro každého, protože si při něm procvičíte celé tělo. Energetická spotřeba při rychlém plavání za hodinu: zhruba 32 kJ na 1 kg váhy, při pomalém plavání asi 29 kJ.

• Jízda na kole nezatěžuje otřesy klouby a je jedním z nejzdravějších sportů v přírodě na čerstvém vzduchu. Energetická spotřeba při jízdě rychlostí 16 km/hod.: asi 23 kJ na 1 kg váhy.

• I při mnohých domácích pracích se docela dobře protáhnete a vydáte poměrně dost energie. Například při mytí nádobí, žehlení nebo běžném úklidu je energetická spotřeba za hodinu přibližně 11 kJ na 1 kg váhy. Při stlaní, luxování nebo práci na zahrádce je to zhruba 13 kJ. Vykonáme-li těžší domácí práce, jako je mytí oken, klepání koberců či tapetování, potom je energetická spotřeba okolo 20 kJ na 1 kg váhy.

Autor: Redakce