Kreativ

Klasický vánoční dezert MINCE PIE

Klasický vánoční dezert MINCE PIE Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 16. 10. 2012 00:00

Anglie

Příprava: 50 min, 1 hod na odležení, 20 min pečení
Potřebujete: papírové nebo silikonové košíčky na muffiny, tvořítka ve tvaru hvězdiček
Zhotovíte: asi 30 ks, podle velikosti košíčků (4,5 – 5 cm)
Ke konzumaci: ihned

Mince pies:

• 200 g hladké mouky
• 130 g másla
• 1 žloutek
• 1 lžíce studené 33% smetany
• 1 lžíce brandy nebo koňaku

Náplň:

• 100 g nastrouhaného jablka
• 50 g kandované pomerančové kůry
• 150 g rozinek sultánek
• 50 g sušených brusinek
• 50 g sekaných loupaných mandlí
• 100 g mraženého rybízu
• 1 nasekaný zralý banán
• kůra z 1 bio citrónu
• 100 g třtinového cukru
• 1 lžíce másla
• 3 lžíce brandy nebo koňaku

Na vál dáme mouku, nakrájený tuk, přidáme žloutek, smetanu a alkohol a rychle zpracujeme hladké, pevné těsto. Zabalíme je do fólie a dáme odpočinout do chladničky na 1 hodinu.
Zatím si připravíme náplň. Do kastrolu vložíme nahrubo nastrouhané jablko a dusíme asi 10 min, podle potřeby podlijeme lžící vody. Stáhneme z ohně, vmícháme nasekanou kandovanou kůru, propláchnuté překrájené rozinky a brusinky, rybíz, rozmačkaný banán, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, cukr, máslo, alkohol, mandle - a vše promícháme.
Těsto rozdělíme na dvě nestejné části, z té větší rozválíme na pomoučněném vále tenký plát, vykrájíme kolečka o něco větší než košíčky. Těsto vložíme dovnitř, vytvarujeme dno a stejně vysoké okraje.
Ze zbylého těsta vykrájíme hvězdičky o průměru formiček. Do vytvořených košíčků rozdělíme náplň kousek pod okraj těsta a přikryjeme je hvězdičkami z těsta. Košíčky naskládáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 20 min. Necháme vychladnout, vyjmeme z košíčků a poprášíme moučkovým cukrem.

1. TĚSTO
Začátek je jednoduchý - přísady dejte na vál a rychle zpracujte vláčné těsto. Alkohol v něm zapůsobí jako kypřidlo, takže nešiďte.

Krok 1

2. DO LEDNICE
Těsto zabalte do fólie a nechte hodinku odpočinout v lednici. Volno nemáte, začněte s přípravou náplně.

Krok 2

3. OVOCNÁ NÁPLŇ
Tvoří ji banán, pomerančová a citrónová kůra, brusinky, mandle, rybíz, sultánky, jablko, alkohol, třtinový cukr a máslo. Samé dobré věci, větší kousky pokrájejte, košíčky jsou maličké.

Krok 3

4. ZÁKLADEM JSOU JABLÍČKA
Jablko nastrouhejte nahrubo a poduste asi 10 min. Podle potřeby podlijte lžící vody a nechte zchladnout. Měla jsem dost šťavnaté, voda nebyla třeba.

Krok 4

5. JEDNO PO DRUHÉM
Začněte přidávat ovocné přísady, větší kousky rozsekejte. Pozor – míchejte jen doprava, aby vám neuteklo štěstí :o) Já jsem pověrčivá, tak jsem si dala pozor.

Krok 5

6. VŠE OSLAĎTE
Směs zjemněte nejprve rozpuštěným máslem a oslaďte třtinovým cukrem. Vše dobře promíchejte. Samozřejmě doprava, po směru hodinových ručiček.

Krok 6

7. FINÁLE
Nakonec přibudou mandle (dala jsem strouhané blanšírované) a alkohol. Vidíte, že nádivky je hodně, dokonce mi zbyla, i když jsem košíčky plnila po okraj.

Krok 7

8. KOŠÍČKY
Kolečka musí být větší než košíček. Neměla jsem potřebný průměr tvořítka, takže jsem k vykrajování použila hrnek. Těsto je jemné, pracujete-li v teple, vyválejte si vždy malou placku a zbytek nechte v chladu.

Krok 8

9. PLNÍME
Těsto vmáčkněte dovnitř, urovnejte kraje a ovocnou náplň vložte kousek pod okraj těsta. Když to přeženete, náplň při pečení vyteče. Použila jsem papírové košíčky, ale nakonec byly lepší silikonové. Byly menší a pevnější pro vypracování tvaru. Chce to cvik, první výtvory byly pořádně šišaté.

Krok 9

10. POD POKLIČKOU
Hvězdičky vykrojte tak, aby byly velikostí shodné s velikostí košíčku z těsta. Jemně je přimáčkněte k okrajům a košíčky dejte do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Zkoušela jsem vykrajovat vánoční stromečky a losíky, ale tradice je tradice.

Krok 10

Pak už se těšte na výsledek. Za 20 min koláčky vyklepněte, nechte vychladnout a pocukrujte. Je to pracné a strašně dobré. Končila jsem s tím, že všichni ochutnají a konec. Ale rodina má jiný názor: „Mami, tak, tohle pečeš každý rok!"
Jana Pippichová

HISTORIE: Tradice podávání tohoto dezertu spadá v Anglii až do středověku. Tehdy se pokrm plnil masově játrovou náplní. Teprve později se objevila jeho ovocná varianta. Podle pověr musíte pro štěstí náplň míchat po směru hodinových ručiček. Hvězdička na vršku bábovičky symbolizuje hvězdu betlémskou.

Autor: Jana Pippichová