Knedlíky v perníkovém kabátku
Knedlíky v perníkovém kabátku
TĚSTO
• 1 vejce
• 750 ml mléka
• 180 g tvarohu
• 80 g hrubé mouky
• 250 g žemle
• 80 g strouhaného perníku
• 16 nugátových bonbonů
• 4 růžice lístků meduňky
• čerstvé jahody
• sůl
OMÁČKA
• 500 ml mléka
• 5 lžic hnědého třtinového cukru
• ½ pudinkového prášku
• 50 ml rumu
• 100 ml smetany
1. Žemle nakrájejte na drobné kostičky, zvlhčete mlékem a nechte nasáknout. Namočené žemle posypejte moukou, přidejte sůl, vejce, rozmačkaný tvaroh a vypracujte tuhé těsto. Z něj připravte malé kousky o váze 40–50 g. Do každého kousku zabalte jeden nugátový bonbon. Vložte je do vroucí mírně osolené vody a vařte nejdéle 6 minut. Když vyplavou na povrch vodní hladiny, vyjměte je sítem a okapané je obalte v nastrouhaném perníku ze všech stran.
2. Polovinu mléka přiveďte k varu a přilijte do něj pudinkový prášek rozmíchaný s hnědým třtinovým cukrem a zbylým mlékem. Pudink nechte přejít varem
a nakonec do něj vmíchejte rum. Do husté horké kaše tyčovým mixérem zašlehejte smetanu a horkou omáčku rozdělte na talíře.
3. Na ni rozdělte knedlíčky a ozdobte čerstvými jahodami a růžicí meduňky. Ihned podávejte.