Královská bábovka
Královská bábovka
• 5 vajec
• 1 vanilinový cukr
• 300 g polohrubé mouky
• 200 g moučkového cukru
• 1 lžička citronové kůry
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 kypřicí prášek do pečiva
• 150 ml oleje
• sůl
• tuk a mouka do formy
• zlatá korunka a stuha na ozdobení
• moučkový cukr na posypání
1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s cukrem, asi 1 lžící vody, citronovou šťávou a vanilinovým cukrem do nadýchané pěny. Do ní přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva, najemno nastrouhanou citronovou kůrou a olej. Elektrickým šlehačem (na nejnižším stupni) našlehejte jemné hladké těsto. Z bílků a několika zrnek soli ušlehejte tuhý sníh. Sníh nakonec zlehka vmíchejte do těsta.
2. Těsto vlijte do dvou třetin tukem vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku (těsto pečením nabude). Bábovku pečte v předehřáté troubě při teplotě 180–190 °C přibližně 45 minut.
3. Po upečení nechte bábovku 15 minut ve formě, pak ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Podávejte posypanou cukrem a ozdobenou zlatou korunkou, vánočními ozdobami a mašlí.