Kreativ

Krása stvořená k nakousnutí

Krása stvořená k nakousnutí Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 25. 01. 2012 00:00

Dobroty z našeho jídelníčku se tentokrát přesunuly do koupelen a na kosmetické stolky. Příroda je pořád stejně mocná čarodějka. Tak ať kouzlí!

Med je oblíbená přísada při vaření a hlavně při pečení. Navíc má své slovo i v kosmetice. Léta už nám skvěle pomáhá. Jeho léčivých účinků si všimly kosmetické firmy, ale máme k dispozici i pár vysloveně domácích rad.

Trochu smůla je, že při pečení s medem se musíme rozloučit s jeho výjimečnými látkami prospěšnými lidskému organismu – při teplotě nad 45 °C se z medu vytrácejí. Na chuť pokrmů připravovaných s medem to ovšem vliv nemá – je o mnoho lepší než při použití cukru. Med je tradiční přísada do vánočního pečiva, přidává se také do marcipánu, perníků a medových koláčů. Ale je to také vynikající prostředek k ošetření pleti a hodí se jako základní substance pro téměř všechny druhy pleťových masek. Zvláště společně s mlékem působí med skvěle na unavenou pleť. O kosmetických výhodách medu věděla i vyhlášená krasavice – egyptská královna Kleopatra.
Med v různých krémech a pleťových maskách zabraňuje tvorbě bakterií a přispívá k rychlé regeneraci pleti. Obsahuje i zcela výjimečné složky, které svými baktericidními účinky činí z medu velmi cenný léčebný prostředek.

Med pomáhá hned dvakrát – v prevenci a také jako podpůrná léčba řady neduhů: při zánětech horních cest dýchacích, při nespavosti, stresových situacích. Posiluje také játra. Kromě toho s medem přichází do organismu důležitá další látka, která má dobrý vliv na snižování a úpravu krevního tlaku. Zvláště květové medy jsou bohaté na acetylcholin, který šetří srdce.

Osvěžení medem

Medové koupele – k osvěžení unavené pleti i pokožky celého těla rozpusťte v teplé koupelové lázni 2 lžíce tučného tvarohu, 2 lžíce medu a několik kapek pomerančového oleje. Položte se do vany a v klidu odpočívejte.
Koupel s medovým lékem – pomáhá suché pokožce – 0,5 kg medu ohřejte v 1 l mléka na 40 °C (Ne více, protože nad 45 °C již med o své výjimečné vlastnosti přichází!). Směs dejte do teplé lázně, položte se a nechte působit. Vitaminy a minerální látky obsažené v mléce chrání pokožku před vysušením. Med pleť osvěží a také působí protizánětlivě.
Pleťová voda s medem – 1 lžíce medu, 15 ml citronové šťávy a 100 ml destilované vody. Do ohřáté destilované vody vmíchejte med a nechte vychladnout. Potom přidejte citronovou šťávu, směs nalijte do lahvičky a dobře protřepejte.
Pleťové mléko s medem – smíchejte med a mléko v poměru 1:1 a přidejte šťávu z jednoho citronu. Tímto pleťovým mlékem potírejte obličej jednou denně.
Medové mléko k pěstění pleti – 0,8 l vody, 1 žloutek, 1 šálek čerstvého květu řebříčku, 0,2 l mléka a 1 lžíce lesního medu. Za stálého míchání prohřejte med ve vodě společně s řebříčkem. Počkejte, až se med úplně rozpustí, a pak nechte směs vychladnout. Potom rozmíchejte žloutek v mléce, vlijte do směsi a znovu dobře promíchejte. Nechte na 24 hodin v chladu (nejlépe směs dejte do ledničky). Před použitím potom sceďte květy řebříčku.
Pleťová voda s medem a mandlovým olejem – 2 lžíce medu, 1 lžíce sladkého mandlového oleje. Med a olej smícháme, naneseme na obličej a lehce vetřeme. Asi po půl hodině působení smyjeme.
Pleťové mléko s medem – smíchejte med a mléko v poměru 1:1 a přidejte šťávu z jednoho citronu. Tímto pleťovým mlékem potírejte obličej jednou denně.
Pleťová maska s medem k ošetření unavené pleti – smíchejte 1 žloutek se lžičkou medu. Přidejte lžíci ovesné mouky a promíchejte. Kaši naneste na obličej a nechte hodinu působit. Pak obličej opláchněte.
Pleťová maska k ošetření citlivé pleti – smíchejte 2 žloutky a 2 lžíce medu, pak přidejte asi 0,2 l bílého jogurtu. Vše dobře promíchejte a před použitím ochlaďte v ledničce.
Maska ze smetany a medu je vhodná k čištění normální a suché pleti – 2 lžíce kyselé smetany smíchejte s 1 lžící medu a přidejte trochu vloček z pšeničných klíčků. Masku naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Smývejte vlažnou vodou.
Med pro lesklé vlasy – rozpusťte med v teplé vodě a vetřete do vlasů. Léčivý balzám nechte působit 2 – 3 minuty a potom pečlivě opláchněte teplou vodou.

Autor: Redakce