Krémová hříbková polévka s houbovými knedlíčky
Krémová hříbková polévka s houbovými knedlíčky
Potřebujete:
Polévka
• 50 g sušených hub
• 1 lžíce oleje
• 1 malá šalotka
• 1 středně velká brambora
• 800 ml drůbežího či zeleninového vývaru nebo vody
• sůl a pepř
• 100 ml smetany ke šlehání
Knedlíčky
• 170 g hrubé mouky
• 70 ml vlažného mléka
• 5 g čerstvého droždí
• žloutek
• ½ rohlíku z předešlého dne
• sůl
• cukr
JAK NA TO:
1 Houby zalijte asi decilitrem horké vody a nechte nabobtnat. Slijte, ale vodu nevylévejte ji. Asi 2 lžíce hub si dejte stranou do knedlíčků.
2 Mouku v míse smíchejte se solí. Doprostřed udělejte důlek do kterého dejte žloutek, droždí a přidejte špetku cukru. Zalijte mlékem a nechte 5 minut odležet. Rohlík nakrájejte na velmi male kostičky. Vymíchejte těsto, do kterého přidejte rohlík, houby a muškátový oříšek. Dejte ho na půl hodiny, přikryté utěrkou, odpočívat. Mezitím uvařte polévku.
3 Šalotku nakrájejte na drobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na male kostičky. V hrnci rozpalte olej a šalotku na něm zpěnte, nenechte zhnědnout. Přidejte houby a krátce orestujte. Přidejte bramboru a zalijte vývarem a vodou z hub. Osolte a opepřete a uveďte k varu. Vařte, dokud brambory a houby nejsou měkké, asi 10 minut. Odstavte, přidejte smetanu a ponorným mixérem polévku dohladka rozmixujte.
4 Z těsta udělejte kuličky o průměru asi 2,5 cm a vařte přiklopené v osolené vodě 10 minut. V polovině varu obraťte. Polévku servírujte horkou společně s knedlíčky.
1. Houbové knedlíčky
jsou tak trochu kynuté, tak trochu jako špekové. Příliš nevykynuly, ale finální hustotu v polévce měly optimální. Vyšly mi v počtu 2 až 3 na porci polévky.
2. Polévka
ze sušených hříbků má skvělou vůni a chuť. Brambora na zahuštění může být i větší a hlavně abyste docílili dostatečného množství polévky, přilejte před dovařením ještě aspoň 200 ml vody. Polévka by byla po rozmixování příliš hustá.
3. Jak jsem si poznamenal
v mém dodatku u receptu, tyto knedlíčky můžete využít i k jinému uplatnění než do polévky. Kysané zelí nebo špenát spolu s uzeným masem nebo rozpečenou slaninkou vytvoří jedinečnou kombinaci chutí a vůní. A pro dokonalost knedlíčků múžete do těsta přihodit hrst čerstvě nasekané petrželky. Dobrou chuť.
Autor: Josef Poslušný