Kreativ

Masová paštika v těstě s vejci

Masová paštika v těstě s vejci Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 04. 04. 2013 00:00

Masová paštika v těstě s vejci

Potřebujete:

• 1 balení listového těsta
• 300 g bůčku
• 300 g vepřového ramínka
• 100 g uzené slaniny
• 1 stroužek česneku
• 1 lžička tymiánu
• sůl
• pepř
• 100 ml hodně studeného bílého vína
• 5 vajec

Postup:

Maso a slaninu před mletím nakrájejte na kostky a hodinu vychlaďte. Vyndejte z lednice a pomelte nebo zpracujte v robotu. Hrubost mletí určí výslednou texturu paštiky. Česnek rozdrťte a přidejte ke směsi spolu se solí, pepřem, tymiánem a vínem. Pokud není víno dost studené, přidejte kostku ledu. Je důležité zachovat směs co nejstudenější. Směs dejte na další hodinu chladit a mezitím připravte vejce a těsto.
4 vejce uvařte na tvrdo. Těsto vyválejte na plát. Delší rozměr jako součet délky a dvojnásobek výšky formy, kratší rozměr jako jako součet šířky formy dvojnásobek výšky formy + něco navíc na přehnutí. Z každého rohu vyřízněte čtverec o stranách rovnajících se výšce formy. Vznikne vám takový kříž. Odřízlé čtverce uschovejte.
Předehřejte troubu na 170 °C Zbylé vejce rozšlehejte. Vzniklým těstovým křížem vyložte formu. V rozích formy těsto potřete rozšlehaným vejcem aby se dobře sváry spojily. Oloupejte vejce. Naplňte formu do poloviny masovou směsí a poklaďte vejci. Přidejte druhou polovinu směsi a povrch uhlaďte. Přesahující kraje přehněte přes směs. Potřete vejcem a přiklopte zbývajícími čtverci těsta. Měly by stačit 3, poslední použijte na vykrájení lístků na ozdobu. Všechny sváry vždy potřete vejcem, aby se dobře spojily. Nakonec potřete I celý povrch.
Pečte dokud není povrch zlatý. Nechte vychladit a podávejte.