Kreativ

Masové fondue smažené na olivovém oleji v litinovém fondue hrnci

Zdroj: Redakce

Vydáno: 15. 01. 2013 00:00

Na vidličku napíchněte ochucený kousek masa či ryby a ponořte do rozehřátého oleje. K masovému fondue se podává několik druhů omáček, zeleniny a dalších příloh.

VINNÁ KÝTA /omáčka kaparová i sýrová

• 300 g vepřové kýty
• 1 lžíce francouzské hořčice
• bílý pepř
• 1 lžíce octa balsamico
• nastrouhaná citronová kůra z půl citronu
• 1 žloutek
• sůl
• 1 lžíce solamylu

Žloutek rozkvedlejte se solamylem a hořčicí a dochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou a octem. Kýtu nakrájenou na nudličky 1 x 2 cm ve směsi obalte a nechte asi 2 hodiny odležet.

ROSTBEAFOVÉ KOSTKY /omáčka ďábelská

• 300 g roštěné
• 1 lžíce celozrnné bavorské hořčice
• pepřové koření
• 1 lžíce worcestrové omáčky
• 1 lžíce kečupu
• 1 žloutek
• sůl
• 1 lžíce solamylu

Roštěnou nakrájejte na kostky asi 1,5 x 1,5 cm. Žloutek smíchejte se solamylem, hořčicí, solí, pepřem, kečupem a  worcesterovou omáčkou. Maso směsí obalte a nechte 2 hodiny odležet.

KARI NUDLIČKY /omáčka sýrová

• 300 g kuřecích prsíček
• 1 žloutek
• 1 lžíce solamylu
• sůl
• pepř
• 1 lžička kari koření
• 1 lžička medu

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky zhruba  1 cm široké a 2 cm dlouhé. Žloutek dobře rozkvedlejte se solamylem, solí, pepřem, kari ořením a medem. Nudličky ve směsi obalte a nechte nejméně 2 hodiny odležet.

MLETÉ KULIČKY/omáčka křenová

• 300 g mletého hovězího masa
• sůl
• pepř
• ocet balsamico
• zázvor
• 1 lisovaný stroužek česneku
• 1 litr červeného  vína
• hřebíček

Mleté maso důkladně promíchejte se solí, pepřem, špetkou zázvoru, česnekem a ochuťte octem. Z hmoty vytvarujte kuličky asi 2 cm velké a krátce je povařte v červeném stolním víně se špetkou soli a několika hřebíčky.

ČÍNSKÁ PANENKA /omáčka ďábelská

• 300 g vepřové panenky
• 1 žloutek
• 1 lžíce solamylu
• sůl
• pepř
• 1 lžíce sojové omáčky
• 1 lžička cukru

Panenku nakrájejte na nudličky zhruba 1 cm široké a 2 cm dlouhé. Žloutek rozkvedlejte se solamylem, solí, pepřem, cukrem a sojovou omáčkou. Maso ve směsi pečlivě obalte a nechte přibližně 2 hodiny odležet.

PIKANTNÍ JÁTRA /omáčka koňaková

• 300 g vepřových jater
• 1 lžička pepřového koření
• 1 žloutek
• špetka mletého chilli
• pár kapek tabasca
• sůl

Játra odblaňte, opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Rozkvedlaný žloutek ochuťte solí, pepřovým kořením, chilli (podle chuti můžete i přidat) a tabascem. Kousky jater ve směsi obalte a nechte minimálně 2 hodiny odležet.

ŽRALOK

• 200 g filetu ze žraloka
• steakové koření

Kousky ryby velké asi 1,5 x 1,5 cm ochuťte steakovým kořením nechte asi 15 minut odležet.

LOSOS

• 200 g lososového filetu bez kostí a kůže
• 2 lžičky solamylu
• sůl
• 1 bílek

Filet nakrájejte na kostky velké asi 1,5 x 1,5 cm. Bílek rozmíchejte se solamylem a lososa ve směsi obalte. Nechte nejméně 15 minut odležet.

MUŠLE (SLÁVKY)

• 250 g mražených mušlí

Koupené slávky nechte volně rozmrazit. Nemusí se nijak ochucovat.

Extra omáčky

Základem všech omáček je čistá majonéza, kterou můžete koupit v obchodě. Suroviny uvedené v receptu důkladně promíchejte se 100 ml majonézy – a skvělá omáčka k masu i rybě je hotová!

ĎÁBELSKÁ: 1 rajský protlak • špetka mletého chilli • půl lžičky citronové šťávy • špetka cukru • sůl • tabasco

ČESNEKOVÁ: 2 stroužky lisovaného česneku • špetka cukru • sůl • bílý pepř

KŘENOVÁ: 1 lžíce smetanového křenu • 1 lžíce nastrouhaného jablka • sůl • bílý pepř

SÝROVÁ: 1 lžíce strouhaného parmazánu • špetka muškátového květu • sůl • bílý pepř

KOŇAKOVÁ: 1 lžíce koňaku • 3 kapky karamelové tresti • cukr

KAPAROVÁ: 1 lžíce nasekaných kapari • bílý pepř • sůl • špetka cukru

Křupavé zakousnutí

Plátky toastového chleba (bílého, celozrnného i tmavého)  překrojte úhlopříčně, pokapejte olejem a zapečte dozlatova v troubě vyhřáté na 220 °C.

Autor: Jiří Kuneš