Kreativ

Maximum pro miminko

Maximum pro miminko Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 01. 08. 2012 00:00

Každá nastávající maminka chce pro svoje děťátko samozřejmě jenom to nej… Co to ale vlastně je? Pokusili jsme se sestavit alespoň to základní, bez čeho se narozené miminko neobejde.

Miminkovská móda

Oblečení pro novorozence by nemělo být příliš velké, ale zároveň ani těsné, aby nikde neškrtilo. Miminko by z něho nemělo vyrůst hned v prvních týdnech po narození. Co se týká materiálu, rozhodně se zaměřte na kvalitní měkkou, savou bavlnu.

Dnes už se příliš nenosí oblékat holčičky jenom do růžové a kluky zase do modré. Pokud ale chcete dostát tradici, nic vám nebrání. Praktičtější jsou však univerzální barvy, žlutá, zelená a bílá, které pak můžete využít i pro další miminko jiného pohlaví.
Miminka takřka nic nezničí. Když budete oblečení správně prát, bude stále jako nové. Do novorozeneckého oblečení nemá smysl příliš investovat. Stačí dva tři parádní kousky k paní doktorce, na procházku nebo na návštěvu.
Obvyklá velikost pro novorozence je číslo 56. Nekupujte příliš mnoho oblečení v této velikosti předem. V první řadě nevíte, jak velké miminko se vám narodí, za druhé miminko roste jako z vody, oblečete mu ho jen párkrát a za třetí spoustu miminkovského oblečení dostanete od příbuzných a přátel jako dárek. Když bude něco chybět, postupně si to dokoupíte. Záleží také na ročním období, v kterém miminko přivedete na svět.

Ve výbavičce nesmí chybět:

Dupačky, nejméně šest kousků, na léto určitě dvoje bez nohaviček, 7–10 body nebo košilek – alespoň troje s krátkým rukávkem, dvě lehké čepičky, tři overaly, čtyři kabátky, svetříky, mikiny a čtyři páry ponožek.
Na zimu musíte mít ještě dvě teplé čepičky, kombinézu, dvoje ponožky i rukavičky.
Prastará tradice zavinování novorozenců se zase vrací do módy. Je to pouze na vás, ale pokud se pro ni rozhodnete, pořiďte si raději dvě moderní rychlozavinovačky, které upotřebíte také do kočárku či autosedačky.
Do základní výbavičky určitě patří i hezká deka do kočárku, na zimu teploučký fusak.

Sladké sny, broučku

Aby miminko klidně spinkalo, potřebuje bezpečnou a pohodlnou postýlku s kvalitní matrací, polohovacím roštem a mantinelem, který brání nárazům hlavičky do tyčí na bocích postýlky a zapletení nožiček a ručiček mezi tyče. Do postýlky patří savá podložka, buď prací, nebo jednorázová.
• Do postýlky patří také lehká kvalitní přikrývka s tenkým polštářkem – ten do zhruba půl roku není potřeba, pod hlavičku miminka je spíše vhodné dávat bavlněnou plenu na dvakrát přeloženou. Nezapomeňte na troje povlečení, 2 – 3 prostěradla, pytel na spaní nebo teplejší overal.
• Neobejdete se ani bez monitorovací zařízení: chůvičky pro dálkový poslech a tzv. hlídače dechu.
• Pohybující se a hrající kolotoč nad postýlku je dobrý pro dítě už od narození. Jste zastánci dudání, kupte dudlík s krabičkou a klipem na připnutí.

Dětská lékárnička

Co všechno byste měli mít v domácí lékárničce vám doporučí pediatr, nicméně docela jistě se vám bude hodit:
dětský digitální teploměr • nosní odsávačka • rektální rourka • mastička na bříško při nadýmání • líh nebo jodisol na pupík • buničité čtverečky nebo vatové tyčinky na čištění pupíku • borová voda • fialka neboli genciánová violeť

ABY DĚŤÁTKO VONĚLO

• Potřebovat budete přebalovací podložku nebo kompletní přebalovací pultík a čisticí hygienické ubrousky.
• Na jeden den počítejte zhruba s osmi jednorázovými papírovými plenkami. Jsou praktické a ušetří čas, který byste jinak strávili praním a žehlením látkových.
• Nezatracujte však úplně klasické bavlněné pleny a pořiďte si jich alespoň dvacet. Určitě je využijete při odříhnutí miminka, do zavinovačky, do postýlky, do kočárku, k lékaři, při cestách atd.
• Než dáte miminku pusu na dobrou noc, je potřeba ho vykoupat či omýt. K večerní očistě potřebujete vaničku (+ lehátko) či koupací kyblík, 2 žínky, 3 – 4 osušky, teploměr do vody, kartáček na vlásky, nůžky na nehty, vatové tyčinky nejlépe anatomicky tvarované, ošetřující a kosmetické přípravky k prevenci před opruzeninami, přípravek na ošetření pupíčku, dětský olejíček…

BEZPEČNĚ NA CESTĚ

Zákon přikazuje, aby dítě menší než 150 cm a lehčí než 36 kg cestovalo v autosedačce. Rodičovská náruč je totiž při autonehodě špatným ochranným prostředkem. Jednak je dítě při nárazu nemožné udržet, a hlavně hrozí, že tíhou svého těla můžete drobné dítko umačkat. Koupit kvalitní autosedačku, je tak ta nejlepší investice, kterou můžete do bezpečnosti svého dítěte vložit. Poprvé se v ní poveze na cestě z porodnice domů.
Jakou vybrat? Sedačky se dělí do skupin podle váhy dítěte. Vás bude zajímat skupina 0 či 0+, tedy do 10 kg (0 – 9 měsíců) nebo do 13 kg (0 – 18 měsíců). Děti první váhové kategorie upevňujte do sedačky proti směru jízdy, a pokud dáváte sedačku na místo spolujezdce, které je vybaveno airbagem, musíte ho před jízdou bezpodmínečně vypnout! Hlavní zárukou kvality je potvrzení o homologaci!

Autor: Redakce