Mazancová BÁBOVKA S ROZINKAMI
Mazancová BÁBOVKA S ROZINKAMI
Příprava: 20 min, 60 – 90 min kynutí, 40 – 45 min pečení
Potřebujete:
• 500 g polohrubé mouky
• 200 ml mléka
• 40 g droždí
• 100 g rozinek
• 1 dl rumu
• 180 g másla
• 120 g cukru
• špetka soli
• špetka muškátového oříšku
• kůra z chemicky neošetřeného citronu
• 2 žloutky
• 3 vejce
• celé mandle v počtu podle žeber formy
Mouku dejte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí a smíchejte s vlažným mlékem. Přikryjte a nechte vzejít. Droždí nakyne a na povrchu se začnou tvořit trhlinky.
Mezitím dejte do misky rozinky, přilijte rum a nechte je nasáknout.
Změklé máslo spolu s kořením a kůrou, cukrem, vejci a žloutky utřete do pěny. Přidejte k mouce s droždím a vypracujte měkké těsto. Přikryjte a nechte asi 30 min kynout.
Rozinky nechte okapat a zapracujte do těsta. Těsto nechte chvíli odpočinout.
Vymažte formu (průměr 23 cm) máslem a vysypte ji hrubou moukou nebo strouhankou. Do vrcholu každého žebra položte mandli zbavenou slupky. Opatrně vložte těsto tak, aby pravidelně vyplnilo formu. Přikryté utěrkou nechte dokynout.
Troubu předehřejte na 200 °C a bábovku pečte asi 45 min. Špejlí zkoušejte propečenost, kdyby povrch rychle hnědl, přikryjte jej pečicím papírem a trochu snižte teplotu.
Bábovku vyndejte, 5 min nechte vychladnout a vyklopte ji na drátěnou podložku, na které ji nechte zcela vychladnout. Hojně posypte moučkovým cukrem. Podávejte se šlehačkou.
1. TĚSTO
zpracujte přesně podle receptu a připravte si velkou formu. Moje babičkovská forma XXL měla 23 cm v průměru a pořádnou hloubku, a nakonec byla tak akorát. Formu vymažte máslem a vysypte moukou a do každého žebra vložte sloupnutou mandličku.
2. DO FORMY
překlopte těsto opatrně tak, aby se mandličky nepohnuly. Těsto je vláčné, okamžitě se mi krásně spojilo, ale povrch jsem ještě mírně uhladila.
3. BÁBOVKU
ponechte v teplém prostoru a formu zakryjte utěrkou. Těsto ještě dokyne až po okraj formy. Možná by ještě pokračovalo, ale raději jsem jej vložila do vyhřáté trouby a pomalu pekla, zhruba 45 min.
4. UPEČENOU
bábovku nechte zchladnout, opatrně ji vyklopte na mřížku a nechte vystydnout. Mandličky zůstanou krásně zapečené na povrchu těsta. Bábovku bohatě nacukrujte a přidejte hodně čerstvě ušlehané šlehačky.
Skvělý tip, jak naložit s mazancovým těstem – použít formu mě nikdy nenapadlo. Musela jsem ale sáhnout po babičkovské formě XXL. Těsto báječně kyne a dobře se s ním pracuje. Příště ho vyzkouším na buchty nebo jako koláčový základ pro různé náplně.
Autor: Jana Pippichová