Mouřenín v košili
V aktuálním vydání Kreativu jsme vám v tipech na výlet slíbili dát na FB recept na dezert Mouřenín v košili, který se mimochodem jmenuje podle Othella. Stejnojmennou operu napsal Verdi podle Shakespeara a po jejím premiérovém uvedení ve Vídni se tam tenhle dezertíček stal v kavárnách hitem. Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Stejně jako anglický vánoční pudink se peče ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát nejen v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách. Recept najdete zde…
Na 6 porcí budete potřebovat:
· 90 g hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
· 6 vajec
· 90 g másla pokojové teploty
· 45 g moučkového cukru
· 1 balíček vanilkového cukru
· 90 g neloupaných mandlí, jemně mletých
· 1 1/2 polévkové lžíce strouhanky
· máslo na vymazání a moučkový cukr nebo kakao na vysypání formy
Pro čokoládovou polevou a na ozdobu:
· 150 g tmavé čokolády
· 250 g smetany
· 1 balíček vanilkového cukru
Jak na to:
Nalámanou čokoládu dejte do rendlíku, ve kterém budete později připravovat omáčku, a nechte ji ve vodní lázni rozpustit. Formy na pečení báboviček vytřete máslem a vysypte moučkovým cukrem.
Předehřejte troubu na 210 °C. Plech na pečení s vyšším okrajem (asi 2 cm) naplňte vodou a ve vyhřáté troubě přiveďte k varu.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha a máslo ušlehejte spolu s moučkovým cukrem a vanilkou. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs másla s cukrem hustá a nadýchaná.
Přimíchejte žloutky jeden po druhém a nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.
Postupně (asi natřikrát) vmíchejte mleté mandle, strouhanku a tuhé bílky. Hotové těsto vlijte do vymazaných a kakaem nebo moučkovým cukrem vysypaných báboviček a vložte do středu rozehřáté trouby upéct. (Forma je v hlubokém plechu s vařící vodou). Pečte asi 15-17 minut. Bábovičky jsou hotové, pokud po zapíchnutí špejle do středu bábovičky zůstanou čisté a nezůstane na nich žádné těsto.
Asi 10 minut před koncem pečení, připravte čokoládovou omáčku. Čokoládu nalámejte do rendlíku a rozehřejte ji nad parou. Použijte rendlík, ve kterém jste rozpouštěli čokoládu do těsta. Přidejte asi 4 lžíce smetany a dobře promíchejte. Čokoládová poleva musí být horká, ale nesmí vařit.
Mouřenína nechte 3 minuty vychladnout ve formě a poté vyklopte na talíře. Zbývající smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do tuhé konzistence a naplňte jí sáček k plnění krému.
Hotové bábovičky polijte čokoládovou polevou a přizdobte ušlehanou šlehačkou.
Dobrou chuť!