Kreativ

Mouřenín v košili

ilustr. foto Kreativ recept mouřenín v košili Zdroj: redakce

Vydáno: 26. 10. 2017 13:55

V aktuálním vydání Kreativu jsme vám v tipech na výlet slíbili dát na FB recept na dezert Mouřenín v košili, který se mimochodem jmenuje podle Othella. Stejnojmennou operu napsal Verdi podle Shakespeara a po jejím premiérovém uvedení ve Vídni se tam tenhle dezertíček stal v kavárnách hitem. Mouřenín v košili - Mohr im Hemd je malá, tmavá bábovka politá horkou čokoládovou polevou a přizdobená ušlehanou sladkou smetanou. Stejně jako anglický vánoční pudink se peče ve vodní lázni. Mouřenína v košili si můžete dát nejen v rakouských kavárnách a restauracích, ale i v některých bavorských cukrárnách. Recept najdete zde…

Na 6 porcí budete potřebovat:

·        90 g hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa

·        6 vajec

·        90 g másla pokojové teploty

·        45 g moučkového cukru

·        1 balíček vanilkového cukru

·        90 g neloupaných mandlí, jemně mletých

·        1 1/2 polévkové lžíce strouhanky

·      máslo na vymazání a moučkový cukr nebo kakao na vysypání formy

 

Pro čokoládovou polevou a na ozdobu:

 

·        150 g tmavé čokolády

·        250 g smetany

·      1 balíček vanilkového cukru

 

Jak na to:

 

Nalámanou čokoládu dejte do rendlíku, ve kterém budete později připravovat omáčku, a nechte ji ve vodní lázni rozpustit. Formy na pečení báboviček vytřete máslem a vysypte moučkovým cukrem.

Předehřejte troubu na 210 °C. Plech na pečení s vyšším okrajem (asi 2 cm) naplňte vodou a ve vyhřáté troubě přiveďte k varu.

Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha a máslo ušlehejte spolu s moučkovým cukrem a vanilkou. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs másla s cukrem hustá a nadýchaná.

Přimíchejte žloutky jeden po druhém a nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.

Postupně (asi natřikrát) vmíchejte mleté mandle, strouhanku a tuhé bílky. Hotové těsto vlijte do vymazaných a kakaem nebo moučkovým cukrem vysypaných báboviček a vložte do středu rozehřáté trouby upéct. (Forma je v hlubokém plechu s vařící vodou). Pečte asi 15-17 minut. Bábovičky jsou hotové, pokud po zapíchnutí špejle do středu bábovičky zůstanou čisté a nezůstane na nich žádné těsto.

Asi 10 minut před koncem pečení, připravte čokoládovou omáčku. Čokoládu nalámejte do rendlíku a rozehřejte ji nad parou. Použijte rendlík, ve kterém jste rozpouštěli čokoládu do těsta. Přidejte asi 4 lžíce smetany a dobře promíchejte. Čokoládová poleva musí být horká, ale nesmí vařit.

Mouřenína nechte 3 minuty vychladnout ve formě a poté vyklopte na talíře. Zbývající smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do tuhé konzistence a naplňte jí sáček k plnění krému.

Hotové bábovičky polijte čokoládovou polevou a přizdobte ušlehanou šlehačkou. 

Dobrou chuť!