Kreativ

Namíchané prázdniny

Namíchané prázdniny Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 08. 2012 00:00

Je ideální čas na koktejly. Jste-li šikovní a nechybí vám fantazie, staňte se sami sobě barmanem.

Koktejly historie

První definice koktejlu se objevila 13. května roku 1806 a zněla zhruba takto: „Koktejl je stimulovaný likér, složený z různých druhů
alkoholu, cukru, vody a bitterů." Je to jedno z mála dat, které je v dějinách míchaných nápojů naprosto zřejmé. Okamžik vzniku koktejlů se prostě nedá určit, Vždyť už v dobách hodně dávných se míchala vína a přidávalo se do nich nejrůznější koření.

Půvabné legendy

Existuje mnoho pověstí o vzniku názvu koktejl. Můžete jim věřit, nebo ne, ale každopádně se s alespoň třemi nejhezčími seznamte. Míchané nápoje jsou údajně pojmenovány podle dcery mexického krále Axolotla VIII. Coctel. Ta nabídla zvláštní opojnou směs americkým hostům a ze zkomoleniny jejího jména pak vznikl „coctail". Další verzí je, že Betsy Flannaganová během války o nezávislost měla na bytě několik důstojníků. Jednoho dne jim připravila drink, který ozdobila kohoutími péry. Tehdy jeden francouzský poručík zvolal: Vive le coq's tail! I třetí legenda poukazuje na ryze americký původ koktejlu. V Jižní Americe, a hlavně v Karibské oblasti byly populární kohoutí zápasy. Bylo zvykem, že výherce všechny pozval na nějaký nápoj. Muž, který je jednoho dne připravoval, měl k dispozici jen zbytky různých alkoholických nápojů, a tak je smíchal dohromady a zamíchal kohoutími péry, která po zápase zbyla.

Celosvětový primát

Nejslavnější míchaný drink na světě se jmenuje Bloody Mary, po našem Krvavá Mary. Světlo světa spatřil před zhruba 75 lety a jméno prý získal po královně z rodu Tudorů, která byla nemilosrdnou vražedkyní protestantů. Kdo Bloody Mary ještě nevyzkoušel, většinou se do toho příliš nehrne – mnohé odrazuje netypické složení. Kdo však tento drink zná, ví, že je to skvělý aperitiv, verze bez vodky zase dokáže osvěžit po celý den. Namíchejte si ho a přesvědčte se sami, že je opravdu výtečný.
Budete potřebovat: led, 40 ml vodky, 130 ml tomatové šťávy, tabasco a worchestrovou omáčku podle chuti, sůl, mletý černý pepř a stonek řapíkatého celeru. Jak na to: Do dvou třetin vysoké sklenice dejte led. Nalijte na něj vodku a tomatovou šťávu, přidejte tabasco, worchestrovou omáčku, sůl, pepř a zamíchejte. Ozdobte kouskem celeru a můžete přidat i dílek citronu.

Osvěžující domácí jedničky

BETON – nestárnoucí míchaný nápoj, který byl poprvé připraven u příležitosti Světové výstavy Expo v Montrealu v roce 1967, tehdy však ještě pod názvem Becherbitter – tonic.
Základní recept je velmi jednoduchý a snadno se dá připravit i doma. Postup je následující: Sklenici naplňte ledem. Přidejte 40 ml Becherovky, dolijte 200 ml toniku a dochuťte 10 ml citronové šťávy. Ozdobte plátky citronu či limetky.

SLUNEČNICE – vůně šťavnatých švestek a vybroušená chuť tříleté slivovice v kombinaci s exotickým pomerančem – to je hold létu!
Postup je následující: 20 ml slivovice R. JELÍNEK zalijte 40 ml bílého vermutu, 30 ml pomerančového sirupu a 100 ml pomerančového džusu. Dolijte tonikem a ozdobte čerstvým ovocem. Podávejte s brčkem.

Inspirujte se sluncem

Exotické drinky nabízejí škálu neuvěřitelných chuťových variací a současně báječnou možnost, jak se osvěžit v teplých letních dnech.

FRESH: 40 ml Metaxy 5* dolijte ve sklenici pomerančovým fresh džusem, zamíchejte, přidejte kostky ledu a ozdobte plátkem pomeranče.
PINEAPPLE: 40 ml Malibu promíchejte se 120 ml 100% ananasového džusu a drceným ledem. Koktejl ozdobte kouskem čerstvého ananasu.
led

Seznamte se s ingrediencemi

Becherovka - je to „jen" karlovarská voda, vysoce kvalitní líh, přírodní cukr a specifická a harmonická směs bylinek a koření.

Martini Bianco - směs suchých bílých vín z Itálie, rafinovaného cukru a tajná kombinace koření s vanilkou.

Beefeater Dry gin - tradiční londýnský nápoj je z obilného destilátu, čisté vody a devíti bylinných přísad.

Likéry bOLS - podle způsobu výroby a vstupních surovin se dělí na: ovocné, tzv. „krémy", jádrové, bylinné a tzv. „emulzní" likéry.

Campari Bitter - smyslný aperitiv získávaný z hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce v alkoholu a vodě.

Bourbon - americká whisky pocházející ze státu Kentucky obsahuje nejméně 51 procent kukuřice.

Tequila - vyrábí se v Mexiku z fermentované a destilované šťávy získávané ze středu rostliny (piňas) z modré agáve.

Bílý rum - základní surovinou pro výrobu kvalitních bílých rumů je pečlivě vybíraná cukrová třtina. Extrakcí se získává melasa, která kvasí a destiluje.

Whisky - skotská whisky se dvakrát destiluje z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou. Irská whiskey je třikrát destilovaná a tři roky skladovaná v dubových sudech.

Slivovice - klasická se vyrábí trojstupňovou destilací vyzrálého švestkového kvasu. Voní jemně po peckách, středně aromatická.

Vodka - zjednodušeně řečeno je vodka líh s vodou. Jednotlivé značky se odlišují surovinou, ze které se líh destiluje, způsobem filtrace a vodou, ze které se výsledná vodka ředí. Pojmenování pochází ze slovanského slova pro vodu. Vyrábí se z obilí, případně z brambor.

Metaxa - Směs vinné brandy (z tří druhů) a muškátového vína, do níž je přidána tajná směs řeckých bylin. Zraje minimálně tři roky v dubových sudech, počet let je označen počtem hvězdiček.

Malibu - likér na bázi rumu z cukrové třtiny s kokosovou příchutí pochází z exotického ostrova Barbados. Nejlépe si Malibu vychutnáte v osvěžujícím drinku smíchaný s ananasovým, pomerančovým, brusinkovým a dalšími džusy.

Nezapomeňte ani na přísady, například: limetku, citron, nealko nápoje a džusy, worchestrovou omáčku, tabasco, sůl, pepř, smetanu, mléko, skořici, muškátový oříšek… A hlavně na led!!!

Autor: Redakce