Odpalované těsto
Upečete z něj věnečky, větrníky a další neodolatelné dobroty.
Těsto:
• 100 ml oleje
• 200 g hladké mouky
• 5 žloutků
• špetka soli
Svařte 250 ml vody s olejem a špetkou soli.
Vsypejte prosátou mouku a míchejte tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrolu a je čistě bílé. Na chladném místě nechte těsto odležet. Potom do něj jeden po druhém vešlehejte všech 5 žloutků. Dlouho a důkladně šlehejte šlehačem, abyste do těsta dostali co nejvíce vzduchu.
Vanilková šlehačka
• 250 ml mléka
• 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
• 8 g cukru
• 125 ml smetany ke šlehání
1. Asi dvě třetiny mléka přiveďte k varu a vmíchejte do zbylého mléka, které jste promíchali s pudinkovým práškem a cukrem.
2. Vařte asi 10 minut a nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku nalijte smetanu ke šlehání a ušlehejte tuhý krém.
Labutě krok za krokem:
1. Do vychlazeného těsta z hladké mouky, vody, oleje a soli postupně zašlehejte rozkvedlané žloutky. Hotovým těstem naplňte cukrářský pytlík s ozdobným nástavcem.
2. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte dále od sebe tělíčka labutí. Sáčkem s rovným nástavcem dostříkejte krk a hlavičku. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
3. Vychladlé labutě prořízněte a naplňte vanilkovou šlehačkou.
Tip: Než začnete péct, stříkněte do trouby rukou studenou vodu. Pára pomůže odpalované těsto „nadýchat" .
Autor: Redakce
Foto: JIŘÍ POLÁČEK JR.