Kreativ

Pastiera napoletana

Pastiera napoletana Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 10. 04. 2013 00:00

Pastiera napoletana

Těsto:

• 1 vejce
• 250 g hladké mouky
• 125 g krystalového cukru
• 125 g másla
• 1 kypřící prášek do pečiva

Náplň:

• 250 g rýže Arborio
• 250 g ricotty nebo gervais
• 250 g cukru
• 1 vanilkový cukr
• 4 vejce
• 1 citron
• 2 lžičky citronového aroma
• kandované koktejlové třešně
• olivový olej
• strouhanka

Všechny ingredience pro těsto smícháme (máslo nechte změknout). Těsto má být tuhé, méně zpracované než např. těsto linecké. Vložíme ho vychladit do lednice minimálně na hodinu.

Rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, citronovým aroma. Přimícháme nasekané koktejlové třešně. Vznikne nám poměrně tekutější hmota s výraznější citronovou chutí.

Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Těsto vyválíme na půlcentimetrovou tloušťku, podsypáváme moukou. Těsto musí být tuhé (vychlazené), aby se s ním dobře pracovalo. Vyválené těsto přeneseme pomocí válečku do formy, rovnoměrně vyložíme dno i stěny, hezky až po okraj. Do formy nalijeme připravenou náplň a přečnívající okraje těsta pěkně ohneme a lehce přitlačíme do náplně (ovšem nepotápíme!).

Pokud nám nějaké těsto zbude, vyválíme a nakrájíme z něj proužky a navrch vytvarujeme mřížku. Pečeme při 180−200 °C asi 45 minut (pečeme dozlatova). Koláč necháme zchladnout, odležet a jíme klidně až druhý či třetí den.

(tento recept je ze stránek Kluci v akci – www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/211562221900012/?deid=1137&recept=923)

Autor: Redakce