Kreativ

Pečené zelné závitky s mletým masem

Pečené závitky s mletým masem Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 01. 10. 2013 00:00

Přejeme vám dobrou chuť.  

Doba přípravy: 90 minut, 6 porcí

Potřebujete
• 8 velkých zelných listů
• 500 g mletého masa (hovězí + vepřové)
• 250 g vařené rýže
• 1 cibule
• 2 vejce
• 1/2 starší housky
• sůl a pepř
• mletý muškátový ořech
• 4 mrkve
• 4 petržele
• 1/2 malého celeru
• omytá palička mladého česneku
• 200 g prorostlé slaniny
• 300 ml vývaru
• 4 snítky čerstvého tymiánu

1. Suroviny

mám opět čerstvé, česnek vytažený ze záhonu na zahrádce. Maso jsem použil čistě hovězí, tuk zajistí slanina.

Pečené zelné závitky s mletým masem - Suroviny

2. Větší množství

vody přiveďte k varu, osolte a blanšírujte v ní zelné listy, dokud nejsou měkké a ohebné. Nechte okapat a odřízněte tvrdá žebra. Projistotu oblanšírujte jeden dva listy navíc – při vyřezávání tvrdých částí z listů se může stát, že do toho, co vám zbyde, už nic nezabalíte…

Pečené zelné závitky s mletým masem - Větší množství

3. Troubu předehřejte

na 180 °C. Mleté maso promíchejte s rýží, nadrobno nasekanou cibulí, přidejte vejce, nakrájenou housku, osolte, opepřete, okořeňte muškátem a tymiánem. Důkladně propracujte. Hmota musí být soudržná, aby se ze závitků nesypala.

Pečené zelné závitky s mletým masem - Troubu předehřejte

4. Vychladlé zelné listy

rozprostřete na pracovní plochu a rovnoměrně mezi ně rozdělte masovou směs. Boční kraje přeložte směrem do středu a od bližšího kraje rolujte ke konci. Závitky zajistěte kuchyňským provázkem jako dáreček a naskládejte je do pekáčku. Použijte tlaku obou dlaní proti sobě. Pomáhá to při balení (nejen závitků :-).

Pečené zelné závitky s mletým masem - Vychladlé zelné listy

5. Mrkev, petržel a celer

oloupejte a nakrájejte na střední kusy. Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte. Slaninu nakrájejte na kusy. Vše dejte k závitkům do pekáčku, osolte a opepřete a podlijte částí vývaru (zelenina by měla být ponořená). Pečte asi 75 minut a přelévejte výpekem i vývarem.

Pečené zelné závitky s mletým masem - Mrkev, petržel a celer

Hotovo

Na jednu porci stačí jeden, pro chlapy 1 a půl až 2 závitky. Jídlo je poměrně lehké, opečená slanina dodává vynikající chuťový ocásek. Největší problém jsem měl s měkkostí petržele – tu je opravdu potřeba nakrájet na malinké kousky. Naopak mě překvapil pečený česnek - je to opravdová lahůdka.

Pečené zelné závitky s mletým masem - Hotovo

Autor: Josef Poslušný