Perníkový ledový krém s perníkovými tyčinkami
Perníkový ledový krém s perníkovými tyčinkami
KRÉM
• 4 lžíce medu
• 500 ml smetanovo-jogurtové zmrzliny
• 2 lžíce nastrouhaného perníku
• 2 lžíce rumu
• 1 lžíce griliáše
PERNÍKOVÉ TYČINKY
• 750 g hladké mouky
• 300 g moučkového cukru
• 300 g medu
• 3 vejce
• 1 lžička amonia
• 1 lžíce rostlinného tuku
• 1 lžíce perníkového koření
• med na potření
• drcené oříšky na posypání
1. Prosátou hladkou mouku smíchejte s cukrem, kořením a amoniem. Med rozehřej-
te a přidejte do něj tuk. Do zchladlé medové směsi zašlehejte vejce a promíchejte s moučnou směsí. Na vále vypracujte pevné těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici asi 14 dní rozležet.
2. Těsto vyválejte na plát, nakrájejte z něj tyčky 1 cm silné a 10–15 cm dlouhé. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 165 °C do zlatohněda. Ještě horké je ihned potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec vrch potřete rozehřátým medem a posypejte drcenými oříšky. Vychladlé tyčky dejte do krabice a nechte zhruba 14 dní odležet.
3. Mírně povolenou zmrzlinu promíchejte s nastrouhaným perníkem a rumem. Uzavřete ji zpět do obalu, dejte do lednice a nechte asi 1 hodinu ztuhnout. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte lžící rozehřátého medu, posypejte griliášem a doplňte perníkovými tyčinkami.