Kreativ

Poklady z kuchyně

Poklady z kuchyně Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 12. 2012 00:00

Čisticí a prací přípravky jsou jistě účinné, ale proč čas od času nesáhnout po čistě přírodních (a také osvědčených) prostředcích.

Citron pomůže kde může

Vymačkaným citronem vyčistíte a vybělíte dřevěná prkénka, vařečky a další kuchyňské náčiní, stejně jako vnitřky zašlých skleněných váz. Když příbory a nádobí, se kterými připravujete ryby, opláchnete po umytí vodou s několika kapkami citronové šťávy, odstraníte rybí pach. V hrnci, kde se usadil vodní kámen, povařte asi 10 minut oloupanou citronovou kůru. Usazenina se uvolní. Zčernalé stříbrné příbory vyčistíte hadříkem pokapaným citronovou šťávou, potom opláchnete horkou vodou a vyleštíte jelenicí. Umyvadlo i vana se budou krásně lesknout, když je přetřete čerstvě rozkrojeným citronem.
Zkuste: Citron je přírodní bělidlo. Bílým bavlněným ponožkám vrátíte zašlou bělost tak, že je povaříte v hrnci s několika plátky citronu. Máte na svetru z bílé vlny zažloutlé skvrny? Do malého množství vlažné vody rozkrájejte tři citrony, promíchejte a svetr do ní na 24 hodin namočte.

SŮL nad zlato, nejen při vaření

Při pečení koláče vám ovocná šťáva vytekla na plech? Co nejrychleji ji posypejte solí – nepřipálí se a později ji snadněji odstraníte.
Zkuste: Ve vlažné vodě (asi 5 l) rozpusťte hrst mořské soli a po úklidu ještě utřete jak nábytek, tak i podlahu. Solí posypejte také koberce a nechte do druhého dne. Druhý den je vysajte vysavačem.

Co všechno umí OCET…

Myje a čistí chromované části nábytku a kuchyňských sporáků, obkladačky, okna a sklo, umyvadla a vany, skvrny od bláta, krve, mléka a rzi. Dobře vyčistí vodovodní baterie i sprchový kout. Přidáte-li pár kapek k saponátu, bude nádobí (nebo i podlaha) krásně lesklé. Odstraňuje pach z ledničky a mrazáku, z nádobí a příborů nebo z obuvi. Oživuje odřený kožený nábytek a barvy koberců. Máte-li obavy, aby se vám nezabarvilo prádlo, tak přidejte ocet k prášku. Navíc ocet čistí i vodní kámen, takže čistí i pračku.
Zkuste: Smíchejte půl litru bílého octa, čtvrt litru vody a 25 kapek svého oblíbeného esenciálního oleje (eukalyptus, pomeranč, cedr, citronová tráva, skořice, ylang ylang.). Protřepanou směs nalijte do láhve s rozstřikovačem. Tento čistič vám pomůže udržet pořádek, ale také celý byt příjemně provoní.

Univerzální pasta z JEDLÉ SODY

Skvrny v porcelánové čajové konvici vydrhněte vlhkým hadříkem namočeným v jedlé sodě – při čištění hubičky hadřík srolujte. Pak ji důkladně vypláchněte. Jedlá soda nezanechá pachuť ani zápach.
Zkuste: V 5 lžících vody rozpusťte 5 lžic jedlé sody – v poměru 1 : 1 si podle potřeby můžete připravit jakékoli množství pasty. Kde všude lze tento prostředek použít? Je všestranný: vyčistí lednici, odpadkový koš, odstraní připáleniny ze sporáku, skvrny z podlahy. A protože není abrazivní, hodí se i k čištění chromových a hliníkových ploch.

ROZMARÝN na prádlo i na zvířátka

Vyrobte si vlastní aviváž. Dejte do půl litru bílého vinného octa asi pět větviček rozmarýnu a nechte je týden louhovat. Rozmarýnová aviváž působí jako změkčovadlo, dezinfikuje a čistí pračku.

Zkuste: Pokud mají vaši domácí mazlíčci klíšťata nebo blechy, důkladně je umyjte mýdlem a teplou vodou, vysušte je a ošetřete tímto bylinným výplachem: asi 150 g čerstvého nebo sušeného rozmarýnu zalijte 1 l vroucí vody, nechte 20 minut vyluhovat a pak sceďte. Nechte vychladnout. Zvířátko rozmarýnovým odvarem postříkejte nebo potřete a nechte uschnout.

Autor: Redakce