Kreativ

Pozor, dítě odjíždí na tábor!

Pozor, dítě odjíždí na tábor! Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 03. 08. 2012 00:00

Přemýšleli jste, jak a čím svému dítěti zpestřit dva měsíce prázdnin a zalíbil se vám letní tábor? Určitě dobrá volba. Bude v přírodě, mezi vrstevníky, a ještě se lecčemu přiučí. Než ratolest odjede, bude se vám hodit pár tipů, abyste mohli zůstat doma v klidu a váš potomek si těch pár týdnů opravdu užil.

Správný program, základ úspěchu

Jistě jako správní rodiče nejlépe víte, co vaše děti zajímá a baví. Vybírat můžete z různě zaměřených táborů. Některé probíhají v duchu trampské klasiky, jiné lákají na sportovní vyžití a další jsou zaměřeny na prohlubování jazykových, hudebních či kreativních dovedností.

• Pečlivě zvažte, komu své dítě svěříte. V dostatečném předstihu se seznamte s organizátorem tábora a vyžádejte si podrobné informace o místě a přesném termínu konání, zdravotním a hygienickém zabezpečení, kvalifikaci vedoucích, ubytování a stravování, programu a dalších věcech, které s táborem souvisí. Seriózní pořadatel má všechny tyto materiály dávno před začátkem tábora připraveny a rád vám je předá. Pokud ne, raději hledejte dál. Ideální je, pokud si o táboře a vedoucích seženete reference.

• Když už dítě přihlásíte, měli byste od provozovatele tábora dostat mj. základní seznam, co všechno s sebou táborník musí mít.
Seznam se bude délkou i obsahem lišit podle toho, zda posíláte dítě na jazykový tábor do zděné budovy, či vodácký puťák. Pokud narazíte na nějaké nejasnosti, nebojte se zeptat hlavního vedoucího nebo provozovatele tábora.

• Ať je vaše dítě andílek, nebo spíš rošťák, o nějakou modřinu jistě není nouze. Proto uvažte, jestli neuzavřete pro dítě úrazové pojištění. To v sobě zahrnuje pojištění drobných úrazů, výplatu za dobu nezbytného léčení a za trvalé následky úrazu. A dá se sjednat i jen na dobu pobytu na táboře (například u České pojišťovny ho najdete pod názvem Kompas a stojí 4 Kč na den).

• Včas pamatujte na očkování proti klíšťové encefalitidě.

Co určitě ANO, co spíše NE

• zavazadlo: Podle typu tábora zvolte správný typ zavazadla, vždy ale sbalte všechny věci do jednoho. Jaké tedy zvolit? To záleží na tom, na jak dlouho a na jaký druh tábora dítě jede. V kufru se dobře udržuje pořádek a vejde se pod postel, na druhou stranu je pro dítě složitější ho přenášet. Krosna, cestovní taška nebo batoh se přenášejí pohodlněji, ale jsou o poznání náročnější na udržování pořádku. Nezapomeňte zavazadlo dobře označit jmenovkou.

• balení: Myslete na to, že váš potomek bude několik dnů či týdnů odkázán víceméně sám na sebe, a tak ho nechte, ať si svoje věci sbalí sám (menší dítě pod rodičovským dohledem). Jednak bude vědět, co všechno s sebou má a kde, a při zpátečním balení to bude mít snadnější. Pokud mu zabalíte zavadlo bez jeho přítomnosti, lehce se stane, že řadu věcí na táboře vůbec nepoužije, protože ani nebude vědět, že je s sebou má.

• oblečení: Výběr a množství garderoby opět záleží na zaměření a délce tábora. Nicméně se určitě budou dítěti hodit dvoje pevné sportovní kalhoty, nejlépe s množstvím kapes. Pro různé pohybové aktivity jsou vhodné pohodlné tepláky. Kraťasy jsou ideální, panuje-li teplé počasí – super jsou kalhoty s odepínacími nohavicemi. K táboráku či na noční hlídku se hodí starší teplá bunda. Nezbytností jsou trička s dlouhým i krátkým rukávem. Dobře skladná je mikina, nezapomeňte přibalit svetr. Na spaní se hodí pyžamo či tepláková souprava. Spodní prádlo a ponožky je nutné mít v dostatečném množství, záleží i na věku, starší děti si mohou v nejnutnějším případě vyprat.

• navíc: Na každém táboře se děti alespoň jednou půjdou vykoupat, takže plavky nesmí ve výbavě chybět, stejně jako kvalitní pláštěnka. Šátek, kšiltovka nebo klobouk ve vedru ochrání proti úpalu,ale i proti nastydnutí.

• boty: Jedny boty dítěti rozhodně stačit nebudou. Sportovní obuv je nezbytná pro jakýkoliv typ tábora. Tenisky by měly mít odpruženou podrážku. Pro delší chůzi jsou ideální boty pevné, nejlépe kožené a nad kotník. Vzdušné sandály se snadno nazouvají, nepotí se v nich nohy, navíc se dají použít jako bačkory. Holínky sice zaberou hodně místa, ale pokud většinu dní prší, pak jsou nenahraditelné. Boty do vody najdou své využití tam, kde se chodí koupat do řeky, potoka nebo rybníka a kde může dojít k poranění o ostrý kámen či střep.

• kosmetika: I když záleží na hygienických návycích každého malého táborníka, přesto se žádný neobejde bez kartáčku na zuby, zubní pasty, toaletního mýdla, šamponu, hřebenu, krému na opalování, pomády na rty, repelentu a zásoby kapesníků.

• extra: Bez ohledu na druh letního tábora se dítěti rozhodně mohou hodit psací potřeby a zápisník, dopisní papíry a obálky (mladším potomkům obálky raději nadepište adresou), poštovní známky, kapesní svítilna + náhradní baterie, lahev na vodu, menší batoh na výlety.

• Krabička poslední záchrany: Tradiční „kápézetka" patří k základní výbavě každého táborníka. Co to je? Plechová krabička, v níž by měl být papírek s telefonními čísly na rodiče, případně vedoucí, kousek papíru, obyčejná tužka, kapesní nožík, zhruba
50 Kč v drobných mincích, provázek,
pár zápalek a škrtátko, čtyři polštářkové náplasti sterilně zabalené, malá svíčka, kousek křídy, jehla a nit, nejméně dva zavírací špendlíky a dva knoflíky různé velikosti.

• peníze a drahé věci: Dítě jistě neposíláte na tábor s tím, že tam bude chodit po nákupech, a proto není potřeba, aby u sebe mělo velkou sumu peněz. Většinou je v pokynech uvedena doporučená finanční částka, a pokud ne, zeptejte se. Peníze totiž bývají častou příčinou nepříjemností. Možností pro všechny případy je dětská platební karta. Stejným problémem jako velká hotovost jsou cenné nebo nebezpečné věci. Málokterý tábor je vybaven trezorem. A dětem neuškodí, když si od elektroniky na čas odpočinou. Je–li na táboře kvalitní program, na přehrávač ani nepomyslí. Navíc se vyhnete riziku možného poškození nebo krádeže. Samostatnou kapitolou jsou mobily. Je přirozené, že se dětem i vám zasteskne. Raději jim ale napište! Mobily jednak ruší program, a jednak je tu reálná možnost poškození i krádeže. Nemluvě o tom, že mnohde není elektřina a vybitý mobil je k ničemu. Dobrý hlavní vedoucí vám jistě sdělí svoje telefonní číslo a ve vymezeném čase vám dítě rád k telefonu předá.

• dobroty: Vzhledem k tomu, že se dítě bude stravovat na táboře, není nutné mu na přilepšenou přibalit sladkosti a další dobroty, ani mu posílat balíčky s jídlem během pobytu.

Na co nezapomenout v den odjezdu

• Doprovoďte dítě na místo odjezdu a osobně jej předejte hlavnímu vedoucímu tábora nebo oddílovému vedoucímu.
• Jako průkaz totožnosti u sebe dítě musí mít průkazku zdravotní pojišťovny (stačí i fotokopie), kterou většinou bezprostředně před odjezdem shromáždí od rodičů zdravotník.
• V případě, že vaše dítě užívá pravidelně léky, nezapomeňte o tom informovat vedoucího, a především kvalifikovaného zdravotníka, který musí být součástí vedení tábora, a předat mu kromě dostatečné zásoby těchto léků i kompletní informace, které se k lékům a zdravotnímu stavu dítěte váží. Informujte o případné alergii, ale i o tom, zda je vaše dítě plavec, či neplavec.
• Nebojte se oddílovému vedoucímu prozradit různé „fígle", které na vaše dítě platí. Určitě nezatajte nic, co by mohlo zkomplikovat pobyt na táboře.
• Dejte pozor, jakou svačinu připravíte na cestu. V letním horku může i krásně osmažený řízek zezelenat a způsobit vaší ratolesti žaludeční potíže.

Návratem domů nemusí ještě tábor skončit

• Při příjezdu si vyzvedněte dítě osobně, není na škodu, když si krátce promluvíte s vedoucími.
• Udělejte si doma čas na povídání o průběhu pobytu; spokojené dítě se s vámi rádo a ochotně podělí o své táborové dojmy a zážitky.
• Jestliže však dítě mluví či se jen letmo zmíní o nějakých negativních skutečnostech, prověřte si je. Je-li zamlklé, nechová se jako obvykle, nechce mluvit o programu, kamarádech a vedoucích, kontaktujte některé rodiče dětí ze stejného tábora a zeptejte, jak reagují jejich ratolesti. Pokud se vyskytnou závažná podezření, co nejdříve se obraťte na Policii ČR.

Autor: Redakce