Kreativ

Přejeme vám krásné usínání

Přejeme vám krásné usínání Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 04. 2011 00:00

V posteli strávíte třetinu života, a proto se vyplatí neodfláknout výběr toho pravého – máme na mysli povlečení, matrace, polštáře a přikrývky.

Povlečení

Mělo by být příjemné na dotek, barevně ladit s interiérem ložnice, ale především by se v něm mělo sladce spát!

Rozměry: V prvé řadě je důležité ujistit se o velikostech, abyste nekoupili jiné rozměry, než potřebujete. Obvyklý rozměr klasické soupravy je pro polštáře 70 x 90 cm a pro přikrývky 135 x 200 cm, 140 x 200 cm nebo prodloužená délka 140 x 220 cm.

Rozměr dětského povlečení je pro polštář 40 x 60 cm a pro přikrývky 90 x 130 cm nebo 100 x 135 cm.

Materiál: Jen v peřinách, které vám budou příjemné na omak, se vyspíte do růžova. Ovšem každý upřednostňuje něco jiného! I když dnes jednoznačně vyhrávají materiály, které jsou kvalitní a snadno se udržují.

• Klasická hladká bavlna je nejlevnější, ale také jsou v ní největší rozdíly. Na trhu narazíte na různé gramáže o různé hustotě tkaných vláken.

• Krep – tvarovaná bavlna je velmi oblíbená, má hlavní výhodu v tom, že se nemačká, a tudíž se nemusí žehlit. Sice na dotek není tak jemný jako luxusní hedvábí nebo damašek, ale stejně dokonale saje pot.

• Flanel – počesaná bavlna s oboustranným vlasem je báječně hebká a příjemně hřeje, a proto je flanel vhodný hlavně pro zimní měsíce.

• Satén žehlivý i nežehlivý – vysoce kvalitní česaná bavlněná příze je ideální na léto, protože báječně chladí, jeho cena je ale vyšší. Saténové povlečení je velmi měkké a přiléhavé.

• Len se dnes díky moderním výrobním technologiích snadno žehlí. Čím častěji ho perete, tím je měkčí. Má ještě jednu přednost – hodí se ke každému vybavení ložnice.

• Damašek je vhodný pro náročnější spáče, kteří ovšem nemají hluboko do kapsy. Vyniká schopností vázat

vlhkost i pachy.

• Hedvábí je záležitost exkluzivní. Cena povlečení se pohybuje v řádech tisíců.

Prostěradla: Nepodceňujte ani zdánlivou maličkost, jako je prostěradlo. Moderní jsou vypínací, po okraji opatřená gumou. Tradiční materiál je froté nebo bavlna. Ale i vypínací prostěradla mohou být lněná. Klasickou barvou je bílá, ale nabízí se široká škála odstínů, takže si můžete vybrat takový, jaký ladí s povlečením.

Přikrývky

Co je lepšího než se večer zachumlat do měkké, vzdušné, lehké a správně teplé pokrývky. Nejzákladnější rozdělení přikrývek je podle použitého materiálu na jejich výplň. Vybírat tedy můžete mezi přírodními a umělými materiály.

Přírodní materiály: Mezi nejrozšířenější stále patří peří, dále můžete zvolit třeba přikrývku vlněnou, hedvábnou, vyrobenou z kašmíru nebo velbloudí srsti.

• Kdo touží po návratu k babiččině duchně, sáhne po lůžkovinách péřových. Náplň přikrývky tvoří minimálně z 90 % prachové peří, zbývajících 10 % připadá na měkká peříčka. Má výborné schopnosti odvádět vlhkost od těla, a udržovat ho tak v teple. Jak peřinu udržovat? Ráno ji natřepejte, při dobrém počasí větrejte, neklepejte, nevysávejte a nevystavujte přímému slunci.

• Rozhodnete-li se pro vlnu, hledejte na přikrývce etiketu Woolmark. To je jistota, že výrobek je z čisté střižní vlny a byl podroben testům na jakost a trvanlivost. Na lůžkoviny se nejčastěji používá vlněná pletenina se 100% ovčí vlnou ve vlase. Vlna je pohodlná, přirozeně izoluje a řídí míru vlhkosti, je praktická, snadno se čistí, a i při náročném dlouhodobém užívání si zachovává dobrý vzhled. Lůžkoviny z ovčí vlny jsou prodyšné a vzdušné, okamžitě se přizpůsobí tělesné teplotě. Nedochází tak k nadměrnému pocení, nebo naopak pocitu chladu.

• Hedvábné přikrývky se vyznačují zejména příjemnou chladivostí, a proto jsou vhodné zejména pro letní období.

• Kašmír je materiál získávaný ze srsti horských koz. Patří k nejkvalitnějším, ale také nejdražším. Je hřejivý a dobře saje pot.

• Velbloudí srst je velmi jemný, měkký, přiléhavý a ušlechtilý materiál. Umí zejména dobře vyrovnávat teplotu a vlhko, a to jak v chladném, tak teplém prostředí.

Syntetická vlákna: Máte-li doma alergika, nebo si z jiného důvodu nechcete pořídit lůžkoviny z přírodních materiálů, pak si kupte přikrývky vyrobené ze syntetických vláken. Pro jejich volbu hovoří zejména možnost opakovaného praní a sušení, aniž by přitom ztratily svou měkkost a izolační schopnosti.

• Polyesterové vlákno se používá se zejména pro velmi namáhané přikrývky vyžadující časté praní a sušení. Je zpracováván na tzv. dutá i plná vlákna, kuličky a vločky. Lze zvolit letní a zimní variantu přikrývek. Dutá vlákna mají izolační schopnosti zaručeny obsahem co největšího množství vzduchu přímo uvnitř samotných vláken. Jsou velmi lehká.

• Silikonová vlákna vznikla nanesením slabé vrstvy silikonu na polyesterová vlákna, čímž bylo dosaženo extrémního efektu jemnosti, takže přikrývka přilehne těsně k tělu.

Jak poznat kvalitu lůžkovin: Nejsnadněji pohledem a omakem. Všechny by měly mít záruční list a informační materiály o složení, vlastnostech a způsobu správného ošetřování. Měli byste se seznámit i s údaji o zdravotní nezávadnosti, které bývají v dokladech o kvalitě. Mezi ně patří například atesty textilních zkušeben nebo prohlášení o shodě s požadavky norem kvality a hygieny.

Matrace

Dobrá matrace zásadně ovlivňuje kvalitu spánku. Nedá se přesně určit, která je ta nej, protože záleží na vaší váze, výšce, aktuálním zdravotním stavu atd.

Kvalita: Obecně se ale dá říct, že při poloze na boku by měla být matrace prohnutá tak, aby páteř byla ve vodorovné poloze. Dobrá matrace by měla rovnoměrně rozkládat zátěž těla – v oblasti ramen, pánve i pat bude měkčí a tužší pod bederní páteří (je takzvaně zónovaná). Dále by měla být co nejvíce prodyšná a dobře odvádět pot. Na našem trhu je možné koupit matrace různé kvality a ceny ze všemožných materiálů.

Latexové: Vyrábí se z přírodního latexového mléka (přírodního kaučuku) v kombinaci s mlékem syntetickým. Latexové jádro je děrované a podle velikosti a počtu otvorů se dělí na zóny s větší nebo menší tuhostí. Jsou velmi pohodlné, ale poměrně těžké a hůře se s nimi manipuluje.

Pružinové: Tvoří je vrstvy polyuretanové pěny nebo kokosového vlákna, k nimž jsou připevněny pružiny. Komfortnější matrace mívají dvojitou pružinovou kostru – ta spodní tlumí větší pohyby těla a horní obrys těla kopíruje.

Pěnové: Jsou k dostání od standardních až po komfortní. Většinou se vyrábějí jako sendvičové, tzn. že matrace je poskládána z několika různých vrstev pěn odlišné hustoty, díky tomu vzniká zmíněné zónování. Čím je skládání a tvarování na pěnové matraci složitější, tím pohodlněji se na ní spí, a samozřejmě, že chcete-li si pořídit takovou matraci, sáhnete hlouběji do kapsy. Existují i tzv. líné pěny, které se chovají, jako by byly naplněné vodou. Jejich tvrdost se mění v závislosti na teplotě, což znamená, že tato pěna při kontaktu s tělem měkne a velmi pomalu se navrací do původní polohy, výborně se tak přizpůsobuje různým pozicím lidského těla.

Polštář

Někdo má raději více pod hlavou, jiný spí spíše na malém polštáři. Neexistuje „univerzální" polštář, který by vyhověl všem.

Správná volba: Při výběru vhodného polštáře je třeba přihlédnout k výšce a typu postavy (délka krku, šíře ramen), zdravotnímu stavu i individuálním zvyklostem spaní. Nicméně se doporučuje rozměr zhruba 40 x 90 cm, aby ho bylo možné v případě potřeby přeložit. Dobrý polštář je vzdušný a dobře propouští přebytečné teplo. Neméně důležitá je i savost materiálu. Na potahové materiály i náplně se dnes používají moderní syntetická i přírodní vlákna, která kromě toho, že jsou skvělá na dotyk, nabízejí mimořádné vlastnosti – například rychlý odvod potu, vysokou hřejivost i jedno- duchou údržbu. Před tím, než si polštář koupíte, je dobré si ho alespoň na chvíli vyzkoušet. Zapomínat bychom neměli na optimální složení výplně. Zvolit moderní polyesterové duté vlákno, držet se vlny nebo osvědčeného peří?

Duté vlákno: Je lehké a ve styku

s tělem nadýchané a vzdušné, nelepí se a dá se snadno udržovat, protože se může prát při teplotách nad 60 stupňů. Je ideální pro alergiky. Má také velmi dobré izolační vlastnosti.

Plné vlákno: Tvoří ho směs speciálních polyesterových kuliček PES a polyuretanových tyčinek PUR. Takto vytvořená náplň má vysoce užitné vlastnosti, dodává polštářům plnost, pružnost, lehkost a tvar, a především příjemnou měkkost.

Peří: Náplň polštáře, který má být měkký a nesléhavý, je složena ze 70 % z měkkého peří a 30 % prachového peří. Polštáře je nutné denně protřepat, aby si prachové peří udrželo optimální plnost a pružnost.

Anatomické polštáře: Lidé, kteří mají problémy například s krční páteří, by měli věnovat velkou pozornost výběru polštáře. Nejvhodnější jsou pro ně anatomicky tvarované polštáře, které podporují přirozený tvar krčních obratlů. Liší se velikostí (rozměry bývají 60 x 40 a 50 x 70cm), tvrdostí, tvarem a použitým materiálem. Společné mají jedno: umožňují správnou a plnou opěru krční páteře při ležení na zádech i na boku. Moderní je tzv. líná pěna čili pěna se zpožděnou reakcí tvarující se vlivem teploty člověka a podle obrysů hlavy, krku a šíje. Tím se dosáhne optimálního rozložení váhy horní části těla na polštář, které se projevuje snížením tlaku na krční a šíjové svaly.

Autor: Redakce