Ravioly s liškami a lískovými ořechy
Ravioly s liškami a lískovými ořechy
Doba přípravy: 60 minut + 30 minut na odpočinutí těsta + 1 až 2 hodiny na schnutí raviol
Těsto
• 300 g hladké mouky (ideálně mouky na pizzu a těstoviny)
• 3 vejce
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl
Náplň
• 100 g lískových oříšků
• 150 g ricotty
• lžíce smetany ke šlehání
• 20 g strouhaného parmazánu
• sůl
• pepř
Omáčka
• olivový olej
• 2 jarní cibulky nakrájené na jemné kroužky
• 400 g lišek očistěných a nakrájených na kousky
• 150 g sušeného salámu typu Fuet nakrájený na tenké plátky
• tymián
Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, vajec, oleje a soli vypracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Oříšky dejte na plech a v troubě nasucho opražte. Vysypte na utěrku a třením utěrky odstraňte co nejvíce slupek. Nechte vychladnout a pak najemno nastrouhejte. V misce rozšlehejte ricottu se smetanou, přidejte oříšky, parmazán a podle chuti osolte a opepřete. Přikryjte a nechte v chladu.
Těsto buď pomocí strojku na italské těstoviny, nebo válečkem na nudle vyválejte. Rozložte na vál a nakrájejte na pruhy o šířce asi 12 cm. Pláty těsta rozdělte na poloviny. Jednu polovinu těsta navlhčete a pomocí dvou čajových lžiček naneste náplň na těsto v pruzích asi 4 cm. Po stranách pruhů nechte 1cm okraj. Takto připravené těsto překryjte druhým plátem těsta a pečlivě přimačkávejte prsty mezi kopečky náplně tak, aby se dobře přilepilo a vytlačili jste všechen vzduch. Vroubkovaným kolečkem nebo kuchyňským nožem odkrojte kraje těsta a rozkrájejte mezi kopečky náplně, abyste dostali pravidelné 4cm čtverečky. Rozložte ravioly na pomoučenou utěrku, poprašte moukou a nechte 1–2 hodiny schnout.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Osolte. Do vařící vody vložte ravioly a vařte asi 4 minuty, dokud nebudou měkké, měly by zůstat vláčné. Pozor – dlouhým varem by ravioly ztvrdly. Mezitím lehce orestujte cibulku na olivovém oleji, přidejte houby a nepřikryté osmažte. Přidejte tymián a podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z ohně a přidejte salám. Ravioly slijte do cedníku, propláchněte horkou vodou a smíchejte s omáčkou. Upravte na talíře a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.
1. TĚSTO
Na vytvoření těsta nebylo nic složitého, jen bych doporučil těsto rozdělit na dvě půlky a pracovat s nimi postupně, protože při dalším zpracování rychle vysychá.
2. NÁPLŇ
Náplň do těstovin měla dobrou konzistenci, ale lískové oříšky chuťově přebily i parmazán. Doporučoval bych proto umenšit dávku ořechů (nebo je zaměnit za vlašské) a o to víc přidat parmazánu.
3. VÁLENÍ
Když nemáte lis na těstoviny, tak je docela problém vyválet těsto do 1,5 mm klasickým válečkem.
4. PLNĚNÍ
Výroba raviol není tak náročná, jak se mi původně zdálo. Chce to jen klid v prstech a notnou dávku sebevědomí.
5. ODLEŽENÍ
Při čtení receptu mi uniklo, že se mají ravioly umístit na utěrku, což způsobilo jejich přilepení na talíř. S trochou trpělivosti šly po oschnutí odlepit.
6. OMÁČKA
Ona to vlastně žádná omáčka není. Lišky se vypečou a změknou a vytvoří spolu se salámem takovou aromatickou směs.
7. CHUTĚ
Celkové vyznění pokrmu bylo pro moje chuťové buňky dost výrazné. Osobně bych místo Fuetu použil pancettu nebo parmskou šunku, abych posléze odlehčil „uherákovou" příchuť lišek.
8. FINIŠ
Tento pokrm má neopakovatelnou chuť. Snoubí se v něm italské sýry s českými liškami a španělským salámem. Vítejte v Evropě!
Autor: Josef POslušný