Kreativ

Ravioly s marmeládou

Ravioly s marmeládou Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 15. 10. 2012 00:00

Itálie

Ingredience

• 280 g hladké mouky
• 250 g másla
• 3 žloutky
• 1 lžíce studené vody
• 1 lžička citronové kůry
• špetka vanilky
• špetka soli
• 1 vejce na potření okrajů
• 1/2 hrnku třešňové tužší marmelády nebo rosolu
• 1/2 hrnku cukru krystal na posypání
• bílá cukrářská poleva na zdobení

Postup

Na vále zpracujeme mouku, nakrájené máslo, žloutky, vodu, kůru, vanilku a sůl na vláčné hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme v chladničce 1 – 2 hodiny odležet. Pak těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný 3 mm a vypichujeme z něj tvořítkem kolečka o průměru 4–5 cm.
Na polovinu koleček dáme trochu marmelády. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, přehneme přes náplň a spojíme. Taštičky klademe na plech s pečicím papírem asi 2 cm od sebe a povrch taštiček propícháme vidličkou. Pečeme na 175 °C asi 9 – 11 min., dokud okraje nezačnou zlátnout, vyjmeme, ještě teplé sypeme cukrem a necháme vychladnout. Poté okraje zdobíme pramínkem rozehřáté polevy.

1. Tak jsem dala dohromady
mouku, máslo, žloutky, vodu, kůru a ANO máme tu prvý zádrhel. Myslela jsem, že mám doma jestě vanilkový lusk, ale nemám. No nahradím ho vanilkovým extraktem. Snad to nevadi :-)

krok 1

2 Vanilka asi vadit nebude,
ale asi by vadilo, že neumím vážit. Když jsem zpracovala těsto, bylo hrozně lepivé. Koukám do receptu, koukám na internet… a pořád si říkám, že tam přece musí být více mouky. A ono JO!!! Místo 280 g jsem tam dala jen 180 g. No začíná to pěkně!

krok 2

3. Tak opravdu
správné dávkování se vyplatí… Těsto je krásné a šup s ním do lednice! A mám hodinku klidu. Třeba dávají nějakou detektivku :-)

krok 3

4. Hodinka je pryč
a jde se na to… S těstem se krásně pracovalo. Vyválelo se velice lehce a nelepilo se. Tvořítkem vykrájet kolečka – pohoda.

krok 4

5. Pak se má nanést marmeláda,
okraj potřít rozšlehaným vajíčkem a udělat raviolku. Zezačátku jsem dávala marmelády moc a po krajích mi vytekla. Takže jen malinko. Ale i toto bylo rychlé.

krok 5

6. Přenést na plech
na pečící papír a propíchat vidličkou… Pohoda… A je to v troubě. 175 °C teploučké a já si beru štokrle a jdu se dívat do trouby.

krok 6

7. A je upečeno
(tedy první plech). Z některých mi trochu vytekla marmeláda, ale to bude jen malinká vada na kráse…

krok 7

8. Posypat cukrem
a nechat vychladnout…

krok 8

A to nejlepší nakonec! Ochutnávka!
Jsou vynikající. Úplně se rozpouštějí na jazyku a jak není v těstě žádný cukr, tak to osladí jen ta marmeláda. Takže se jich dá sníst spousta najednou. Manžel to, myslím, vystihl – prý jsou takový sladký PUF :-) A z těch co vytekla při pečení marmeláda… mňam ta byla vynikající!

TIP: Sladkost raviolek ovlivníte sladkostí marmelády. Takže je to na vás… Ať se vám také povedou…

Autor: Zuzana Šikýřová