Rizotové koule se sušenými rajčaty
Rizotové koule se sušenými rajčaty a sýrem
RIZOTO:
• 750 ml vývaru
• 30 g másla
• 1 – 2 šalotky
• 80 ml suchého bílého vína
• 250 g rizotové rýže
• sůl
• 70 g strouhaného parmazánu
KOULE:
• 200 g mozarelly
• 80 g okapaných sušených rajčat v oleji
• bazalka
• hladká mouka
• olej na smažení
OMÁČKA:
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 4 stroužky česneku
• 2 konzervy sterilovaných sekaných rajčat
• 4 lžíce protlaku
• sůl, cukr
• bazalka na ozdobu
Nejprve si připravte rizoto. Na másle zpěňte na drobno nakrájenou šalotku. Přidejte rýži a zamíchejte. Přidejte víno a nechte odpařit. Osolte a po malých částech přidávejte horký vývar, dokud rýže nebude na skus.
1. Rizoto odstavte
a přimíchejte parmazán – rýže bude kompaktnější. Nechte vychladnout. Potom do rizota vmíchejte sekaná sušená rajčata a bazalku nakrájenou na drobno a promíchejte. Mozzarelly nakrájejte na 10 kousků.
2. Já jsem použila
osušené mozzarellové třešinky, daly se dobře zabalit. Vezměte jeden kousek a asi 1/10 rizota, mozarellu jím obalte a vytvarujte pevnou kouli. Takto pokračujte, dokud nemáte všechno rizoto spotřebované. Koule obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte.
3. Osmažte v oleji do zlatova
Pozor však, aby vám teplem roztavená mozarella nevytekla, jako mě. Myslím, že je nutné smažit hodně zprudka anebo vyzkoušet fritovací hrnec.
Usmažené koule nechte okapat na papírových utěrkách. Na omáčku v oleji osmahněte česnek posekaný na drobno, přidejte rajčata a protlak a podle chuti osolte a oslaďte. Vařte 5 – 8 min do zhoustnutí.
Na talířky naservírujte omáčku, na ni rizotovou kouli a dozdobte lístky bazalky. Dobrou chuť!
4. Doporučuji milovníkům rajčatových omáček.
Práci jsem si usnadnila zabalením mozzarellových třešinek. Jen se smažením jsem měla problém – rozehřátá mozarella mi vytékala ven. Je třeba smažit zprudka a rychle. Pokud vlastníte fritovací hrnec, možná budete úspěšnější. Vyzkoušejte.
Autor: Jana Pippichová