Kreativ

Rozkvetlý dortík

Zdroj: Redakce

Vydáno: 06. 05. 2013 00:00

Rozkvetlý dortík    

Piškotový korpus:
• 6 vajec
• 140 g  moučkového cukru
• 150 g hrubé mouky
• 30 g rozehřátého másla

Z bílků ušleháme sníh a po částech zašleháváme 100 g cukru a ušleháme dohusta. Žloutky utřeme se zbylým cukrem do pěny. Přidáme ke sněhu a promícháme. Nakonec lehce vmícháme mouku a vlahé máslo. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 180 °C asi 45 minut dorůžova. Necháme vychladnout a vyklopíme.
Upečený piškotový dortík namažte světlým krémem a potáhněte potahovací hmotou. Přilepte květ a doprostřed nasypte cukrové perličky. Recept na piškotový korpus je na klasický velký dort. Já jsem pekla malé dortíky o průměru 12 cm. Klidně si ale můžete udělat velký a posázet ho více květinami.

1. Piškotový korpus


necháme vychladnout a rozkrojíme. Potřeme krémem a slepíme. Poté potřeme celý dortík krémem.

2. Potahovací hmotu

rozválíme a potáhneme jí dort. Uhladíme a přebytky rádýlkem odkrojíme.

3. Na střed


dáme trochu bílkové polevy a přilepíme květ.

Cukrová květina krok za krokem
Budete potřebovat:
• dortík o průměru 12 cm
• cukrářskou potahovací hmotu
• 3 velikosti vykrajovátek ve kvaru kytky
• bílkovou polevu.

1. potahovací hmotu


promneme, aby byla vláčná. Vál posypeme trochou moučkového cukru a vyválíme placku.

2. Vykrajovátka


Bude potřeba různé velikosti květů, ty největší vyřežeme nožem podle papírové šablony.

3. Okvětní lístky


vytvoříme kuličkou v dlaní (posypané moučkovým cukrem), snažíme se je co nejvíce vytáhnout.

4. Hotové květy


dáme přes noc sušit třeba do formy na muffiny. (Trochu je podložíme, aby nebyly moc hluboké.)

5. Patra květu

slepíme jednoduše bílkovou polevou. Patro po patru a pak celý květ přilepíme k dortíku.