Kreativ

Rybí copánky se šafránovou omáčkou, hráškem a bramborami v pečicím papíru

Zdroj: Redakce

Vydáno: 13. 05. 2013 00:00

Rybí copánky se šafránovou omáčkou, hráškem a bramborami v pečicím papíru

POTŘEBUJETE
• 500 g filet z tresky
• 300 g filet z lososa
• 200 ml šlehačky
• šafrán
• sůl
• bílý pepř mletý
• 250 g mraženého hrášku
• 400 g brambor
• citron
• kopr

Brambory uvařte „napůl" a nakrájejte na plátky. Šafrán dejte do malé mističky, zalijte asi lžící vařící vody a nechte vylouhovat. Filety z obou ryb omyjte, osušte a nakrájejte podélně na úzké dlouhé pruhy, čtyři z lososa a 8 z tresky. Upleťte cop a na konci jej spojte párátky. Rybí copy osolte a opepřete.
Smetanu dejte do misky, osolte, opepřete a přidejte šafránovou vodu. Dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
Do polévkového talíře, který vám pomůže s balením balíčků, aby smetana nevytekla, dejte pergamen pečicího papíru. Na dno rozprostřete vrstvu bramborových plátků, na ně dejte vrstvu hrášku. Zalijte čtvrtinou smetany a navrch opatrně položte copánek z ryby. Protilehlé strany papíru složte k sobě a druhé protilehlé strany opět k sobě. Navrchu zajistěte párátkem. Balíček přemístěte do hlubokého plechu. Takto opakujte se zbývajícími třemi balíčky. Pečte asi 40 minut. Servírujte balíčky otevřené, ozdobené citronem a koprem.

1. Šafrán


je koření drahé a těžce dostupné. Jeho sháněním jsem strávil celé dopoledne. V horké vodě začne barvit rychle…

2. Ingredience


mi z části rostou na zahrádce. Takže hrášek i kopr je bez problémů. Ryby jsem použil mražené. Hlavní je vymačkat z rozmražených ryb co nejvíc vody a maximálně je vysušit.

3. Copánky


se mi nakonec povedly, i když to občas vypadalo, že s tím vztekle seknu do kouta a půjdu dělat něco jiného. Chce to svatou trpělivost – ryby jsou jako živé.

4. Pečicí papír


v této roli pro mě byla premiéra, ale tak jednoduché pečení jsem nezažil. :-) Šafránovou omáčkou nešetřete, spotřebujte opravdu všechnu, neboť se hodně vsákne do brambor.

5. Nakonec


jsem opět potřeboval trochu trpělivosti na balíčkování porcí. Spotřeboval jsem o něco víc párátek, než běžný člověk, a kdyby bylo po mém, secvakám pečicí papír sešívačkou.

Rybí copánky jsem ještě ovoněl čerstvým tymiánem, protože ho mám moc rád, a nadělil rodině zajímavou večeři. Jedli jsme z „pytlíků", takže nic neuteklo na talíř a zůstalo zachováno v plné šíři chutí a vůní. Pokrm je lehký na večeři nebo na oběd v parném letním dni. A kdo má hbitější prsty než já – i pokrm rychlý.

Autor: Josef Poslušný