Rýžový pudink
Rýžový pudink
Co potřebujete:
• 1 l mléka
• 250 g kulatozrnné rýže Arborio nebo Carnaroli
• špetka soli
• 80 g moučkového cukru
• 1 vanilinový cukr
• 10 g másla
• 20 g čiré želatiny
• 250 ml smetany ke šlehání nebo 4 bílky
• směs lesního nebo kousků exotického ovoce
• 2 lžíce drcených nesolených pistácií
• snítka meduňky
Jak postupovat:
1. Kulatou rýži několikrát propláchněte na sítu horkou vodou a nechte okapat. Z mléka, špetky soli a spařené rýže uvařte za občasného míchání kaši. Do ještě teplé vmíchejte postupně máslo a oba cukry.
2. Želatinu namočte do 125 ml studené vody a zřeďte 125 ml horké vody. Potom ji vmíchejte do rýžové kaše a vše nechte úplně vychladnout. Nakonec zlehka po lžících přidejte napevno ušlehanou smetanu nebo tuhý sníh z bílků.
3. Velkou dortovou nebo silikonovou formu ve tvaru čtyřlístku vypláchněte studenou vodou, naplňte hmotou a dejte nejméně na 1 hodinu do lednice ztuhnout. Studený pudink vyklopte na talíř a obložte ovocem a meduňkovými lístky. Před podáváním posypejte pistáciemi. a dozdobte meduňkou.
foto: Jiří Poláček jr.
autor: Redakce