Kreativ

Sex & kouzlo lásky

Sex & kouzlo lásky Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 06. 04. 2011 00:00

Na téma sexuálního života je dnes až přemíra informací. O tajemstvích ložnic a intimním životě dvojic se dávno nešeptá, ale vykřikuje či fotografuje.

V široké nabídce však chybí publikace, která by shromáždila opravdu zásadní informace o tak významné oblasti lidského života, jakou představuje sexuální soužití.

Podle prastaré tradice tvořili kdysi muž a žena jednu bytost. V důsledku nepřijatelných vin vládce světa obě poloviny od sebe oddělil. Od té doby všichni lidé na zeměkouli hledají tu druhou, ideální půlku své bytosti. Většinou marně. Nikdo přesně neurčí, kdy a proč mezi mužským a ženským světem vznikl příkop tak hluboký. Zatímco vývoj vědy a techniky běží vpřed mílovými kroky, láska – a s ní i sexuální život – stojí, či přešlapují na místě.

Nepleťte vše dohromady

Sexuální pud je ve svých projevech silnější než pud sebezáchovy. Připomeňme však, že sexuální aktivitu nelze ztotožnit s uspokojením. V prvních populárních příručkách o sexu, které ve 20. století začínaly van de Veldem, byly zdůrazněny tělesné a technické aspekty sexuality. Samozřejmě šlo o důsledek staleté tabuizace tématu, ovšem následky vidíme dodnes. Navzdory veškeré stále otevřenější osvětě převládá – zejména mezi muži – rozšířený názor, že umění lásky je jen uměním techniky.

Sexualita přitom tvoří most životadárného spojení dvou lidí, vitální základ rozkoše a oduševnění.

Fyziologické pochody probíhající při smyslovém vzrušení jsou shodné u mužů i žen: obě pohlaví s radostí přijímají určitá podráždění. Registruje je mozek a předává celému tělu. Nenásleduje-li utlumení pohlavní žádosti, nýbrž je naopak zesílena dalším podrážděním (polibky, něžnosti), vzruší se vegetativní (vůlí neovladatelný) nervový systém obou partnerů. Stoupne tlak krve, zúží se cévy, činnost srdce i dech zrychlí svá tempa. Pohlavní žlázy vyprodukují do krve zvýšenou dávku hormonů, které pohlavní žádost stupňují. Všechny zmíněné fyziologické pochody jsou spojeny s rozkoší, která je nesrovnatelná s jinými lidskými pocity. Zatímco u muže se pocit soustřeďuje v penisu, u ženy je rozprostřen po celém těle a do poštěváčku a malých stydkých pysků směřuje o maličko později.

Co se děje za oponou

Předpokládejme, že se zmíněná dvojice následně pomiluje. Tento termín zní mnohem něžněji než mnohé jiné, snad právě proto zaznívá nejčastěji poblíž ložnic. Naše babičky říkávaly, že „u muže vzniká žádostí láska, u ženy láskou žádost", a navzdory tomu, že měly pravdu, není správné vnímat uvedený poznatek jako morální ohodnocení.

Muže prostě sexuálně vzruší nejen žádoucí mladá žena či dívka, ale také její obrázek. Ženina touha po sexuálním styku vede stejnou cestičkou, pomaleji – na ní je, aby umocnila přesvědčivý důkaz mužovy touhy vlastní aktivní účasti. Obrázky nahých mužů v ženách touhu nevyvolávají (samozřejmě z každého pravidla existují výjimky), chtějí se milovat s konkrétním partnerem.

Láska pohlavní touhu stupňuje a samotný akt sexuálního styku (soulože) je jejím vrcholem. Sexualita lásku prohlubuje.

Chyby na obou stranách

Zhodnocení člověka jako automatu, do něhož se někde vhodí mince a na konci vypadne příjemný prožitek, je oboustranně mylné. Zatímco mnozí muži nadřazeně soudí, že ženy jsou připraveny vždy a oni sami mají možnosti nekonečné, ženy se zase naopak někdy domnívají, že právě muž je ten automat, který má za povinnost uspokojit jejich potřebu.

Naneštěstí se všechny životní prožitky posouvají do stále mladších věkových skupin. Mladí a velmi mladí jedinci pak stále častěji pohlížejí na sexuální styk především jako na cosi přísně technického, podobného sportovnímu výkonu, co lze dávat i přijímat bez hlubší účasti.

Kondom, náplast, tělísko, kroužek, pilulky

Realizace pohlavního styku přináší rizika. Nejčastěji otěhotnění, čemuž dnes již lze čelit výběrem z nejširší škály ochranných prostředků. Mnohem větším rizikem jsou pohlavní choroby, o nichž se kromě AIDS příliš nemluví. Jsou poměrně četné a úporné, šíří se stále víc a jejich finančně náročná léčba vyžaduje značnou trpělivost.

Ženám se proto doporučuje použít i při antikoncepční ochraně s neznámým partnerem kondom. A protože pánové jsou lehkomyslní, musí mít kondom v kabelkách ženy. Pro případ, že žena právě nemá trvalou antikoncepční ochranu, má mít po ruce „pilulku po" (Postinor). Tato tableta, pokud je užita co nejdříve po nechráněném styku, může zabránit otěhotnění. Není třeba mít obavy z jejího zneužívání: následná nevolnost není vůbec příjemná.

Často se hovoří o prostředcích, které budou chránit muže před následky jeho vlastní plodnosti. Navzdory optimistickým zprávám o úspěších na tomto poli tzv. mužská antikoncepce příliš aktuálně nehrozí. Muži se jí bojí (Co kdyby jim neplodnost zůstala?) a prohlašují, že ženy jsou na antikoncepční pilulky i další opatření již zvyklé.

Muž v nesnázích

Ženy typickou větu „Nedostala jsem to, miláčku!" už nepronášejí tak často, neboť se chrání již zmíněnou antikoncepcí. Z vlastního selhání mají však přímo panickou hrůzu pánové! „Muži nestárnou, ale léta nestojí," pronášejí sarkasticky manželky i milenky (tvrdší nátury s prominutím říkají „léta už nestojí."). Tradiční pojetí sexuální výkonnosti klade na muže vyšší požadavky než na ženy (a jejich mužská ješitnost nastalý problém ještě umocňuje). Lze považovat za přirozené, že se kvalita erekce mění s věkem. Ovšem 54 % českých mužů mezi 35–65 lety při styku selže. Porucha erekce je doslova rozhodí, ztratí sebejistotu a jsou otřeseni. Přestože hlavně ojedinělá porucha erekce je naprosto léčitelná, mnozí muži se k lékaři poradit nepůjdou: stydí se a hlavně nevědí, oč jde. Přitom právě erektilní dysfunkce, jak se problém oficiálně jmenuje, může upozornit na závažné problémy s krevním oběhem!

Není třeba myslet na nejhorší, k nejčastějším příčinám erektilní dysfunkce patří úzkost, napětí, přemíra starostí a zaměření na výkon. Jakmile muž nefunguje, nejvíce jej zraňují posměšky partnerky. Ženy jsou zvláštní stvoření, a pokud s dotyčným mužem nemají právě příliš otevřený účet, bývají velkorysé. Ty úplně nejzodpovědnější uvaří čaj či kávu, nalijí koňak a odvádějí pozornost jinam. Posléze poženou partnera k lékaři a budou spolupracovat. Návrat k plnému zdraví ve smyslu dokonalého ztopoření dosahuje statisticky 95 %!

Mužská plodnost v ohrožení

Tradiční dělení pohlaví na silnější a slabší, v němž je za slabší považována žena, je zcela ztraceno. Každoročně klesá plodnost mužů o dvě procenta, počet spermií, které má muž dnes, býval ještě před 30 lety uváděn studentům medicíny jako hraniční! Proč? Projevují se vlivy estrogenů, těžkých kovů a toxinů v životním prostředí, stres, alkohol a také příliš těsné oblečení. Problémy s početím dítěte řeší každoročně dva miliony párů na celém světě a nižší mužská plodnost je příčinou neúspěchu v polovině případů. V České republice mají problém v každém 5.–6. páru a příčiny i viníci jsou ve shodě se světem.

Pokud tedy navrch k příjemnému a obohacujícímu sexuálnímu styku chcete ještě děťátko, pečujte o svého partnera jako o vzácnou bytost, milé paní a dívky!

Mysterium lásky

Splašená současnost se nehodlá věnovat detailům, ve spěchu je vynechává. Jeden z omylů rovněž tvrdí, že je nutné oddělit od sebe lásku a sex. A tak se objevují „hledači lásky," kteří odmítají sex, a „sexuální mašiny" neuznávající lásku. Láska a sexuální prožitky jsou sice vážnou záležitostí, ale měly by zůstat zdrojem radosti, oboustranně příjemným i prospěšným obohacením našeho života.

Zázračná pilulka

Muži se s erektilní dysfunkcí chtějí vyrovnat zakoupením „zázračné pilulky." První byla viagra, dnes je jich na trhu celá řada. Nejsou vhodné k samoléčbě, zejména pokud muž již má nějaké zdravotní problémy, třeba zvýšený krevní tlak. Nic nekupujte na internetu! Jedinečným mezi přípravky je Permen, který obsahuje tři látky s klinicky dokumentovanými účinky. Je šetrný k organismu a může pomoci i párům, které plánují potomka.

Autor: Redakce