Kreativ

Slunce mějme nejen v duši

Slunce mějme nejen v duši Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 01. 08. 2012 00:00

Čekání na sluneční paprsky bylo dlouhé. A to teď chceme dohonit a pořádně si užít. Ale pozor – téměř vše, co je příjemné, je zároveň nebezpečné. Samozřejmě jen pro toho, kdo se nechce nebo neumí chovat rozumně.

Pohyb na slunci je nejpřirozenější formou opalování

S myšlenkou, že „opalování už není v módě", se lékaři pokoušejí prorazit dost marně. Bronzová pokožka se zkrátka stále líbí. Na druhou stranu je jisté, že ultrafialové sluneční záření výrazně zvyšuje riziko nádorového onemocnění kůže. Proto je nezbytnou podmínkou dobrá ochrana!

7 pravidel pro bezpečný pobyt na slunci

1. Nevystavujte se slunci bez použití fotoprotektivního přípravku, a to skutečně na celé tělo (včetně často opomíjených rtů či ušních boltců). Ochranný krém naneste asi 30 minut před sluněním, aby se účinné látky stačily vstřebat. Aplikaci opakujte nejdéle po dvou hodinách a vždy po koupání.

2. Volte přípravek s vhodným koeficientem ochrany. Opravdu vysoký faktor je nutný při pobytu v horách, v oblastech blíže rovníku, v čase kolem poledne (11 až 14 hodin) a vždy a všude pro děti a dospělé světlejšího fototypu.

3. Nezapomínejte, že sluneční paprsky se odrážejí od vodní hladiny, písečných pláží či betonových ploch, takže v jejich blízkosti působí vlastně dvojnásobně.

4. Nepodceňujte ochranu kůže ani při koupání. UV záření prochází i vodou, a navíc máte minimálně obličej, ramena a paže nad hladinou. Voděodolné prostředky vydrží kratší dobu, proto je musíte aplikovat častěji.

5. Ačkoli se uvádí, že číslo koeficientu ochrany odpovídá zhruba násobku času, jaký můžete strávit na slunci, aniž by došlo ke spálení, nespoléhejte na to. Jde o informaci jen velmi orientační, a to ještě jen pro velmi kvalitní přípravky, což nejsou na trhu zdaleka všechny. Použijte zdravého rozumu, který velí: Všeho s mírou!

6. Nevěřte, že vás dokonale zabezpečí oděv – slunce pronikne i látkou, takže se namažte i pod oblečení. Obecně platí, že lépe chrání spíše obnošené, seprané tkaniny než nové a suché lépe než mokré. Barevné (nejvíc pak černé) oblečení záření více pohlcuje, takže je vám v něm sice větší horko, ale paprsků se přes ně ke kůži dostane méně, než když máte bílé šaty.

7. Děti do dvou let a citlivější jedinci s velmi světlou pokožkou by se měli pohybovat spíše ve stínu (i tam se opálí!) a na přímém slunci pobývat co nejméně (ne déle než 20 minut a nikoli v době kolem poledne).

Jak si vybrat

Je celkem jedno, zda zvolíte fotoprotektivní přípravek neboli „sunscreen" (sluneční clona) ve formě krému, mléka či gelu. Důležitá je kvalita výrobku.

• Skutečně kvalitní přípravek chrání jak proti záření UVB, tak proti UVA (to je důležité zvláště, jste-li na slunci delší dobu).

• Samozřejmostí je číselné uvedení koeficientu ochrany. Údaj označený SPF (sun protection factor) se týká výhradně ochrany proti paprskům UVB – čím vyšší číslo, tím více chrání. O ochraně proti UVA vypovídá IPD/PPD (má být asi o dvě třetiny nižší než SPF).

• Dobrý přípravek pokožku zároveň ošetřuje, zklidňuje, hydratuje a dodává jí antioxidanty (vitamin C
nebo E), které pomáhají tlumit účinek volných radikálů. Přísady přírodních olejů nejsou na škodu (pleť promašťují), ale samy o sobě ochranou nejsou.

• Je dobré si rovněž vyzkoušet, zda výrobek nešpiní oděv, nedráždí kůži a není nepříjemný čichově (to se někdy pozná až po určité době).

• Kdo je citlivější vůči chemickým látkám, může volit přípravky na bázi fyzikálních filtrů UV záření – například zinek či železo.

• Zvláště na pláži, kdy se opalování kombinuje s koupáním, je lepší používat vodě odolné prostředky. Je ale třeba počítat s tím, že mají kratší dobu účinnosti – ani ty nejkvalitnější si svou ochrannou funkci neudrží déle než zhruba 40 minut, nanejvýš hodinu.

DUŠE sluncem pookřeje, proto jí ho dopřávejte co nejvíc!

Odstraňuje totiž rozmrzelost, depresi i pocity beznaděje

Hodně světla

Po dlouhé zimě a pošmourně zataženém jaru se naše psychika nezbytně potřebuje vzpamatovat. Sluneční paprsky odstraňují rozmrzelost, depresi a pocity beznaděje velmi účinně. Pusťte je k sobě, i kdyby to mělo být jen přes okenní sklo, a využijte každé možnosti pobývat venku!

Pestrá barevnost

Přizpůsobte barvu svého oblečení, ale i vlasů slunečnímu svitu. Umožněte sluníčku, aby vás rozzářilo, odráželo se vám v účesu, dalo vyniknout pestrým šatům. Nebojte se podniknout v tomto směru třeba i výraznější změnu – jak u kadeřníka, tak v šatníku.

Východ slunce

Odhodlejte se vstát alespoň občas brzy ráno a vyjít si v prvních paprscích vycházejícího sluníčka na procházku. Vlnová frekvence právě tohoto jitřního záření pomáhá vyrovnat hladinu melatoninu v těle, čímž odstraňuje nespavost, a povzbuzuje též uvolňování serotoninu, jemuž se právem přezdívá „hormon štěstí".

Lak slunce pomáhá

• Zahříváním kůže se zlepšuje krevní oběh, cévy a kapiláry se rozšíří a díky tomu může klesnout příliš vysoký tlak

• Snižuje stres – zvýší se využití kyslíku tkáněmi, dochází k lepším využití energie, což následně odstraňuje celkovou únavu

• Snižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje cukr v kvi – slunce dokáže měnit cholesterol a ergosterol v tukových žlázách pod kůží na vitamin D, který je velice důležitý pro absorbci vápníku do kostí. Pro minimální denní dávku vitaminu D potřebuje 10–15 minut pobytu na slunci denně

• Vlivem působení slunečních paprsků se posiluje imunitní systém, po pobytu na slunci se zvýší i aktivita bílých krvinek (a to až na dobu tří týdnů)

• Zvyšuje se produkce hormonu melatoninu, který zřejmě pomáhá regulovat spánek

Volte s rozvahou, co chutná na sluníčku

Zeleninové saláty

Jsou přímo ideální pokrm na sluníčko. Zelenina zasytí, a přitom je lehká, nezatíží žaludek a dodá spoustu antioxidantů, které pomáhají bránit škodlivým účinkům opalování. Nemusíte se bát nálev osolit podle chuti – při slunění se potíte, takže tělo jistý „nadstandardní" přísun soli v tomto případě uvítá.
Rada: Nálevu udělejte více než obvykle – ať organismus zároveň dostává dost tekutin.
Varování: Majonézové dresinky rozhodně vynechte – na slunci se rychle kazí, a navíc hrozí salmonelóza.

Mrkvička ve všech podobách

Karotenoidy obsažené v mrkvi působí (ale jen do určité míry, samy o sobě nestačí) jako ochranný faktor proti škodlivým účinkům
UV záření. Navíc mají dar napomáhat pěkné barvě opálení a ještě tento žádoucí odstín pleti déle udržet.
Rada: Organismus účinné látky lépe absorbuje, když mrkev krátce tepelně upravíte (stačí minutku podusit či orestovat na trošce rostlinného oleje).
Varování: Budoucí maminky by neměly překročit dávku jedné mrkve denně – vitamin A může ve větším množství poškodit plod.

Dostatek tekutin

Teplé počasí i slunění si žádá zvýšený přísun dobře volených nápojů. Vhodné jsou minerálky (dodají tělu látky, které ztrácí pocením), ale střídejte různé druhy. Doporučit lze též ředěné ovocné šťávy – nejlépe čerstvé.
Rada: Pijte raději nápoje jen mírně chladné – paradoxně osvěží více než ty příliš ledové.
Varování: Rozhodně zapomeňte na třezalkový čaj. Jakkoli je jinak vynikajícím prostředkem k uklidnění i pro dobrou náladu, se sluníčkem nejde dohromady – hrozí nežádoucí pigmentace kůže.

Autor: Redakce