Kreativ

Smažené masové taštičky

Vydáno: 13. 02. 2013 00:00

Smažené masové taštičky

Příprava: 40 min

Potřebujete:
• 1 lžíce oleje
• 1 středně velká cibule, pokrájená
• 2 stroužky česneku, rozetřené
• 2 lžičky mletého zázvoru
• 1 lžička mletého kmínu
• 1 lžička tymiánu
• 500 g mletého hovězího masa
• 2 řapíy celeru, nadrobno pokrájené
• sůl
• pepř
• sekaná zelená petrželka
• 1 balení listového těsta
• mouka na podsypání
• 1 rozšlehané vejce na potření
• olej na smažení
• brusinkový džem k podávání

Cibuli a česnek osmahněte na oleji, přisypejte koření a nechte malinko opéct. Přidejte maso a opečte. Přidejte oloupaný řapíkatý celer a nechte trochu změknout. Směs osolte a opepřete a přidejte petrželku. Nechte vychladnout a zatím si připravte těsto.
Těsto vyválejte do velkého obdélníku a překrojte na půl. Každou z půlek nakrájejte na 6 pruhů. Vezměte vždy jeden pruh, na jeho okraj dejte vrchovatou lžíci náplně a přehněte krátkou stranu směrem nahoru, aby se vytvořil trojúhelník. Pak opět přehněte směrem dolů a takto překládejte, dokud celý pruh nebude obalený okolo náplně. Stejně udělejte i zbytek taštiček z ostatních pruhů těsta.
Rozpalte olej na smažení a taštičky z obou stran osmažte dozlatova. Podávejte s brusinkovým džemem.

1. SUROVINY


Nebylo těžké sehnat všechny suroviny. Stačilo navštívit běžný supermarket. Jen brusinkový džem mám od kamaráda z Norska a olej jsem si přivezl v létě z Řecka.

2. TĚSTO


Listové těsto používám mražené. Značka ověřená, takže taky bez problémů. Jen je potřeba těsto rozválet na co nejtenčí plát. Čím větší budete mít obdélníčky, tím lépe se vám budou balit taštičky.

3. TAŠTIČKA krok 1


Vzhledem k tomu, že Láďa a Zuzka nechápali popsaný postup balení, zkusím to s pomocí geometrie…
Takže: Masovou směs vložte do rohu A těstového obdélníku.

4. TAŠTIČKA krok 2


Cíp rohu A, ve kterém směs máte, přeložte přes kopeček směsi, aby se dostal na prostředek protilehlé strany. Druhý dolní cíp B uchopíme a spolu se směsí přeložíme na bod C.

5. TAŠTIČKA krok 3


Cíp D přeložíme přes trojúhelníček a přimáčkneme okraje těsta, aby se nám lépe spojilo.

6. TAŠTIČKA krok 4

Alespoň nějak takhle by to mělo dopadnout.

7. TAŠTIČKA krok 5


Důkladné potření rozšlehaným vejcem dolepí eventuální škvíry v taštičce, takže pak už jen šup do rozpáleného oleje…

8. Hotovo


…a do zlatova osmažit. Před podáváním je lepší taštičky osušit ubrouskem od přebytečné mastnoty.

Hovězí maso snese sladkou chuť brusinek (i když já spíše preferuji švestky). Jinak se nebojte koření. Kmín, tymián, pepř i česnek můžete v klídku zdvojnásobit. Jinak jídlo je to poměrně nenáročné na přípravu (pokud se vám nezamotají prsty při „taštičkování") a rychlé na přípravu. A syté. K večeři bohatě stačí 2 – 3 taštičky na dospělou osobu.

Dobrou chuť přeje Pepa Poslušný