Snídaňové rohlíčky s náplní
Snídaňové rohlíčky s náplní
Příprava: 45 min, náplně připravte večer
Těsto:
• 500 g listového těsta
• špetka hladké mouky na podsypání
• vejce
NA 1. NÁPLŇ:
• 170 g mletého máku
• 60 g cukru (dle chuti)
• 150 ml vlažné smetany
• mandlové lupínky
• citronová kůra
• rum
NA 2. NÁPLŇ:
• kvalitní čokoládová pomazánka s oříšky
Náplně – mletý mák smícháme s vlažnou smetanou a ostatními ingrediencemi, jemně ochutíme rumem. Mandlové lupínky použijeme k zahuštění do kompaktní konzistence. Čokoládovou náplň lze nahradit i kostičkami dobré hořké čokolády.
1. TĚSTO
Těsto rozdělíme na dvě části. Z první vyválíme silnější kolo o minimálním průměru 30 cm a vykrojíme ho např. podle kulatého plechu na pizzu. Těsto rozdělíme na osminky.
2. PLNĚNÍ
Do nejširší části trojúhelníku umístíme kopeček náplně. Okraj nazdvihneme a lehce srolujeme směrem ke špičce. Tu necháme pod rohlíčkem.
3. TVAROVÁNÍ
Pak stiskneme okraje, aby náplň nevytekla, a přitom rohlíček ztvarujeme do oblouku směrem od sebe.
4. PEČENÍ
Rohlíčky přeneseme na plech pokrytý pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 15 min, pak 10 min při teplotě 175 °C.
5. DOKONČENÍ
Ještě teplé je pocukrujeme cukrem s vanilkou.
Stejně zpracujeme druhou část, několik rohlíčků vytvarujeme ještě ze zbylého těsta. Celkem vznikne asi 20 ks.
Tento recept nahradí francouzské croissanty, jejichž příprava by se ráno zvládnout nedala. Ovšem, máte-li doma gurmány, podávejte rohlíčky ještě teplé; pozor však na rozehřátou čokoládu. Aby byl mák vláčnější, můžete přidat nastrouhané jablko, luxusní náplň vznikne také z mletých ořechů. Rodina vám určitě řekne, co komu chutná nejvíce.
Autor: Jana Pippichová