Kreativ

Těhotná a v pohodě

Těhotná a v pohodě Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 06. 04. 2011 00:00

Malý zázrak, kterým vznik budoucího človíčka bezesporu je, zaručeně ovlivní ženu. Ještě než přijde na svět, mění zvyky rodičů.

Na první pohled neviditelné změny existují prakticky od samého počátku těhotenství. První tři měsíce gravidity bývají obdobím rozkolísání nálad a psychického rozladění. K tomu přistupují těhotenská nevolnost, žaludek rozhoupaný po ránu, únava či větší spavost.

Proč se v těhotenství nekouří

Těhotenství, ať už je označujeme jako jiný stav, nebo jináč, není nemoc. Budoucí maminka by se proto neměla striktně držet nesmyslných doporučení, hlavně však nesmí podléhat zbytečným strachům. Měla by přestat kouřit, pít alkohol (jedině na zapití některého jídla trošku piva) a rozhodně nedržet nesmyslné hubnoucí diety. Není vhodné polykat jakékoliv léky (třeba na bolest), už vůbec ne kortikoidy. O vysazení dlouhodobě podávaných léků rozhoduje lékař.

Proč se věnuje taková pozornost bílému dýmu? Kouření brzdí pravděpodobnost otěhotnění, u žen může vést k mimoděložnímu těhotenství, snižuje kvalitu mužských spermií. Těhotné kuřačky riskují komplikace s placentou, například její předčasné odloučení (ohrozí život plodu i matky), nedostatečnou funkci (plod není dobře živen) nebo její uložení v porodních cestách, které rovněž brání porodu a může být komplikováno silným krvácením. Kuřačky přivádějí na svět děti s nízkou porodní váhou a riskují předčasný porod. Novorozenci matek, které těhotenství prokouřily, se často ocitají na jednotkách intenzivní péče a jsou silněji ohroženy syndromem náhlého úmrtí.

Od třetího měsíce v pohodě

Budoucí maminky se dostávají do období psychické vyrovnanosti, ze které je hned tak něco nevyvede. Jakoby prozářené vnitřním světlem se těší na dítě a s úsměvem nahlížejí do kočárků. Typickým projevem tohoto období je „budování hnízda": řeší se nejen dětský pokojík, ale i mnohé úpravy v bytě, které dosud ani jednomu z obyvatel nepřipadaly důležité. Co všechno těhotná žena dokáže nejen naplánovat, ale i realizovat! Hlavně by v této době měla vydatně spát, případně si odpočinout i během dne.

Dobrou pohodu umocní relaxační a odpočinková hudba – maminky ať si vyberou hudbu, film, televizní pořady i četbu podle svého vkusu. S dítětem v bříšku by měla maminka mluvit, případně mu zpívat a klidnit ho, když se rozčílí (maminka). Plod totiž takovou situaci poměrně rychle zaregistruje a reaguje na ni neklidem.

Rozhodně není správné vzdát se v období očekávání společenského života! Jednak by to rovněž čekajícího tatínka mrzelo a návštěva kulturních či společenských programů, kde není zakouřeno, rozhodně neškodí.

Změny vzhledu a péče o sebe

Hladkou a zdravě vyhlížející pleť mohou těhotným ženám mnohé kamarádky závidět, a navíc se zlepší i vlasy: jsou husté, pevnější a lesklé. Existují samozřejmě výjimky, kdy se třeba vlasy začnou více lámat nebo padat. Je zbytečné si zoufat a dodržet dávnou tradici, podle které je vhodné vlasy před porodem zatížit trvalou ondulací. Naopak, udržujte vlasy kvalitními šampony a regeneračními prostředky, chemické postupy včetně barvení vynechte. Pleť je čistá, napjatá; pokud je pleť sušší, pomůže mastnější krém na noc. V těhotenství se zvýrazňují mateřská znaménka, pihy a jizvy, na obličeji a krku se mohou objevit skvrny. Není důvod ke starostem, vše brzy po porodu zmizí. Pokud se mamince některé znaménko nelíbí, ať je nechá vyšetřit.

Užívejte podle libosti sluníčko a čerstvý vzduch, pokud se ale na těle objeví barevné skvrny, omezte přímé slunění.

Cesty s bříškem

Cestování prostředky hromadné dopravy přináší problémy zejména v posledním období těhotenství. Je spojeno s vibracemi, otřesy (zejména v autobusech), narušením denního rytmu a riziky úrazů, infekcí, přehřátí, dehydratace, problémů žilního systému nohou. Proto je vhodnější cestovat autem. Gravidní ženy celkem pochopitelně omezují vše, co je tísní, avšak v autě by se tak chovat neměly. Spodní pás má být umístěn pod dělohou, ramenní pás nad jejím vrcholem, tedy mezi prsy, a nesmí klouzat z ramene! Upoutány musí být těhotné spolujezdkyně i těhotné řidičky! Skandinávský výrobce nabízí bezpečnostní pás „pro dva", jehož použití není o nic náročnější, avšak jistota zádržného systému je větší.

Speciální cvičení i kurzy

Obecně se gravidním ženám doporučuje chůze, plavání, strečink, jóga a především těhotenské cvičení, kterým se budoucí rodičky učí správně dýchat, ovládat a posilovat jednotlivé skupiny svalů, natrénovat různé způsoby dýchání a hlavně připravit tělo na fyzickou práci, jakou porod představuje. Maminky rády využívají aktivity pro těhotné – mnohdy jde o setkávání, kde si ženy nejen zacvičí a vymění případné radosti i starosti, leckteré – zejména prvorodičky – se dozvědí mnoho nového a snáze se orientují třeba ve výběru porodnice.

Nestyďte se za chuť k milování

Sexuální aktivity nejsou během těhotenství zakázány ani pokládány za nevhodné či škodlivé. Frekvenci pohlavního styku v těhotenství má rozhodně volit žena a v posledních týdnech nebudou úplně vhodné všechny polohy. Ženy, které mají v těhotenství větší chuť se milovat, se vůbec nemusí stydět, překrvená malá pánev má svůj vliv.

Buďte pořád krásná

Gravidní ženy jsou krásné a svoji krásu mají podpořit vhodným oblečením. Dnes již jsou k dispozici opravdu zdařilé oděvy pro těhotné – kombinací jednotlivých dílů vznikne šatník, který s trochou úprav poslouží i „potom". Ženy uvyklé návštěvám divadel, koncertů a dalších akcí udělají dobře, pořídí-li si „těhotenské" šaty do společnosti.

Vaše dítě chce jíst

Jíst je třeba pravidelně, ne víc. Žádná maminka opravdu nemusí jíst za dva, natož – v očekávání dvojčat – za tři. Maminka v naději nemusí měnit styl stravování, pokud ten předchozí nebyl zcela nevhodný. Nemá smysl nutit se do vyšší spotřeby mléčných výrobků, z jídelníčku by však zmizet neměly, neboť tělo potřebuje vápník. „Těhotenské chutě" je třeba omezit v případech, že hrozí příliš vysoká spotřeba jednoduchých cukrů a tedy i nadměrné přibývání na váze.

Co může těhotný muž

Tatínek v očekávání by měl také hladit bříško s robátkem, případně se s ním domlouvat. Snáze se mu totiž uvolní „rodičovský hormon" prolaktin a bude lepším tatínkem. Někteří otcové v době těhotenství přibývají na váze, zřejmě ze solidarity s partnerkou. Také oni mohou být u porodu, měli by si však vypnout mobil a soustředit se na maminku. Pokud se tatínkovi příliš netřesou ruce, může přestřihnout pupeční šňůru a poté si podržet potomka v náručí.

Jestliže se tatínek na účast při porodu necítí, nemá smysl ho nutit. Na počátku současné praxe bylo nezbytné přidávat k porodům sestřičky, které ošetřovaly kolabující tatínky. Zatímco maminky na bolest spojenou s narozením potomka zapomínají, muži si prý tyto prožitky nesou dál.

Autor: Redakce