Kreativ

Tucet kroků k zdravému životu

Tucet kroků k zdravému životu Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 06. 04. 2011 00:00

Být zdravý není zásluha, nýbrž samozřejmost, myslíme si všichni. Život nás ale poučí, že zdravotní problémy přicházejí znenadání. Většinu si jich způsobujeme sami.

Každý ví, co by měl dělat, aby zůstal zdravý. Vždyť na nejširší veřejnost v tomto smyslu trvale útočí televize, rozhlas, časopisy a reklama prakticky všude.

Měli bychom zdravě jíst, dobře spát, střídat práci s odpočinkem, nevynechávat vlastní koníčky a koně, nepřejídat se, nekouřit, nepřehánět spotřebu alkoholu a drog.

Začátek roku už tradičně představuje období četných předsevzetí. Možná si je stanovíte po přečtení našeho článku i vy. Zkuste je nějaký čas dodržet.

Tělo je živý organismus, ve kterém je všechno až podivuhodně propojeno. Všechno souvisí se vším, což je třeba mít na paměti, jakmile přijdou zdravotní potíže. Než se tedy dostaneme ke konkrétním krokům, jejichž naplnění by mělo vést ke stálému zdraví, zhodnoťme své síly a možnosti. Položte si několik otázek: Jak vypadá můj den? A týden? Kouřím, fetuji, válím se u televize, nebo jsem workholik? Jím a piji alkohol přes míru? Nebo je všechno úplně jinak?

1 krok: do hodiny po probuzení

Ve vysněném dnu je za okny jasno, vstáváme zcela odpočatí a plní chuti do života. Po protažení a procvičení těla se vrháme pod sprchu a na další hygienu. Máme dostatek času na snídani, která se skládá z chleba nebo pečiva (raději tmavého než světlého) obloženého šunkou, sýrem a rajčetem, jindy si upečeme topinku, uvaříme vajíčko, případně připravíme misku vloček s mlékem nebo jogurtem. Pijeme čaj nebo kávu, k tomu třeba džus, můžeme přikousnout i nějaké ovoce. Na citlivý, snídat nezvyklý žaludek zabírá banán.

V reálném dni za okny jasno být nemusí, avšak snídani nelze vynechat. Je prvním jídlem po delším nočním hladovění, neměla by probíhat ve spěchu. Tělo a jeho trávicí systém potřebují nastartovat. Ostatně, na stavu tělesné schránky je závislý i mozek.

Kdo snídá, netloustne a své tělo uchrání nepříjemných komplikací se zažíváním, žlučovými kameny, cukrovkou a cholesterolem.

2 krok: pravidelná strava

Obložené chleby nebo pár deka salámu s houskou zhltnuté u počítače oběd nikdy nenahradí. Oběd nemá být tak těžký, aby pracovníka následná lenost vyřadila z pracovního procesu. Dnes se prosazují obědy spíše lehké, někdy jenom polévka a salát.

Obědvejte mimo pracoviště, během jídla se soustřeďte na to, co jíte. Pracovní obědy jsou zvrhlostí doby, zejména v případech, kdy se během jídla doopravdy jedná. Většinou však pracovní obědy nebývají tak drastické, partneři se při nich jen lépe seznámí.

Zásady zdravé stravy jsou dobře známé – netučné maso, častěji bílé než červené (kuře, krůta, králík, ryby), minimum nezdravých příloh (knedlíky) ve prospěch zdravé zeleniny a ovoce, jídlo se má přiměřeně zapíjet.

Večeře má být ještě lehčí než oběd, ideální je opět salát, těstoviny nebo třeba ryba. Nevečeřte příliš pozdě, špatně by se vám spalo. Ke třem základním jídlům v průběhu dne se doporučují dvě svačiny, ideální jsou ovocné či zeleninové.

Zdravá rada tedy zní: Jíst 5x denně, raději menší porce, a na každé jídlo se pořádně soustředit.

3 krok: bez vody nelze žít

Rozbolí vás snadno při přemíře práce hlava? Zkoumejte, zda jste dostatečně pili. S věkem totiž tělo potlačuje pocity žízně, a pokud nejste zvyklí během dne vypít potřebné 2 l tekutin, snadno se bez nich obejdete. Nedostatek tekutin v těle zatěžuje většinu orgánů. Žízeň se někdy hlásí jako hlad, okřídlené heslo „hlad je převlečená žízeň" nelže.

Proto každý den vypijte nejméně osm sklenic stolní vody, čaje nebo zředěného džusu. Do uvedeného objemu se nepočítá vypitá káva ani snědená polévka.

4 krok: pohyb každý den

Pohyb je jediný způsob, jak udržet tělo ohebné a mysl příjemnou. Jedině pohyb spaluje přebytečné cukry, a dokáže tak překonat i výraznější kalorické prohřešky. Nemá ovšem smysl zůstávat celé dny v klidu a rozpohybovat se pouze jednou týdně nebo na dovolené. Takový postup přímo volá po průšvihu.

V ideálním případě se doporučuje cvičit ob den zhruba hodinu. Můžete si vybrat ze široké škály aktivit: jóga, taj-či, pilates, kondiční cvičení, cvičení na balonech, míčové hry, břišní tance apod.

Pokud vám nevyhovuje pohyb v kolektivu, cvičte denně nejméně 10 minut, nemáte-li tuto možnost, alespoň choďte na procházky. Rozumí se ostřejším tempem, nikoliv kolem osvětlených výkladů plných zboží!

pomocí pohybu se fakt hubne, nemyslete ale jen na tento ojedinělý cíl. Pohyb zlepšuje výkon srdce, cévního systému a ostatních žláz i orgánů, zvyšuje kapacitu plic, posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí a potlačuje stres, obavy, napětí i depresi.

5 krok: hlídejte se

Kromě objemu pasu, celkové váhy a pohyblivosti je nutné hlídat si hodnoty krevního tlaku, hladinu cholesterolu i cukrů v krvi, stav svého imunitního systému. Všechna uvedená hlediska jsou okamžitě důležitá, jakmile tělo postihne dlouhodobější porucha nebo přímo chronická nemoc (astma, alergie, nedostatečnost žilního systému, problémy s dechem… apod.).

Nevynechávejte preventivní prohlídky! Domluvte se s lékařem na intervalu, v němž vás pošle na laboratorní vyšetření (zpravidla 1x za rok), které představuje dokonalou kontrolu fungování organismu.

6 krok: den má svůj rytmus

Pro každého, kdo má rád svoji práci, je obtížné odpočívat. Naučte se odpočívat dřív, než vás k tomu donutí více či méně závažná nemoc. Zorganizujte si kratičká odpočinutí během pracovního dne, třeba jen tím, že se vzdálíte od psacího stolu, pořádně se protáhnete a krátce vyvětráte v místnosti. Vyšetřete si doma alespoň chvíli, kdy budete jen a jen odpočívat. Nepřehánějte svoji aktivitu tím, že si nosíte práci domů. Mělo by jít jen o opatření výjimečné, vždyť stačí, kolik práce si nosíme domů v hlavě. Víkendy byly opravdu vymyšleny k odpočinku od všedních dnů. Ovšem právě o víkendech není správné odpočívat v pokoji: věnujte se rodině, dětem, pohybu na čerstvém vzduchu, který báječně posiluje imunitu a okysličuje mozek.

Odpočinek má pro život stejný význam jako práce, věnujte mu proto čas, který mu náleží. Moderní člověk odpočívá aktivně, tedy v pohybu.

7 krok: nejsladší na světě

Opravdu nejsladší na světě je zdravý spánek – tedy takový, po němž jste vyspalí a čilí.

Na lůžko v dobře vyvětrané místnosti se ukládejte mírně ospalí, nejméně tři hodiny po jídle, a před spaním necvičte, ani se netýrejte četbou či sledováním hororových filmů. Přikrývka v temné místnosti má být lehká. Po ulehnutí si nepřipouštějte pomyšlení na složité úkoly, které čekají v příštích dnech, ani si neopakujte nepříjemné zážitky dnů minulých. Potřebné uvolnění poskytuje fyzická aktivita během dne, procházka před spaním a dodržení navyklých rituálů.

Lidé si spánku neváží, jenom během 20. století jsme začali zcela kolektivně a ve všech generacích spát o hodinu méně. Stále důslednější je tendence „žít naplno" v umělém světle celých 24 hodin, což jsou pokusy vedoucí zpravidla ke chronické únavě a obdobným potížím.

Spánek je dar, i noční ptáci a motýli (tzv. můry) mezi lidmi potřebují denně spát alespoň 6–7 hodin. Važte si spánku, a pokud nepřichází, snažte se ho dosáhnout přirozenými postupy. Tablety na spaní jsou teprve záložním řešením.

8 krok: vím, co chci a mohu

Kromě fyzického života žijeme s psychikou. Nejhorším škůdcem zdraví je v současné době nezvládnutý stres. Samotný stres má kladný účinek, neboť nutí tělo i mozek zvýšit výkon. Hovorově se termín stres užívá pro zátěž samotnou, nikoliv pro její důsledky. Při akutní stresové poruše řeší lékař přechodné problémy pacienta, ovšem trvalý stres je skutečně nebezpečný. Může spolu s depresí přejít ve stav trvalé únavy, někdy označovaný jako syndrom chronické únavy. Třebaže se lékaři dosud neshodli na příčinách tohoto onemocnění, jde o chorobu často invalidizující. Velkou pozornost jí věnují japonští vědci, kteří chronický únavový syndrom považují za nemoc vyvolanou psychosociálním stresem. Podle nich uvedený syndrom postihuje jedince, kteří jsou pracovití, avšak jejich vnitřní hranice není tak úplně nastavena přiměřeně jejich osobním schopnostem či dravosti doby. Loajální jedinci pak z lásky k zaměstnání či loajality k firmě přecházejí nemoci, až je konečně postihne nezvladatelná únava. Paradoxně teprve poté se jim uleví.

Srovnávat schopnost člověka s pevným zdravím a jedince, který právě přechodil nějaké nachlazení a extrakci zubu, je neobjektivní. Nemá smysl drápat se na Mont Everest, když mám co dělat při výletu na Sněžku.

Zamyslete se nad tím, co chcete a co můžete. K duševnímu zdraví a pohodě přispěje, pokud poznáte a připustíte si vlastní meze.

9 krok: v přímé návaznosti

Rozhodně nepřecházejte nemoci. Žádný šéf neocení, chodíte-li na pracoviště v horečce a s kašlem. S nemocí je třeba ulehnout nebo navštívit lékaře, nikoliv pracovní kolektiv. Kapénkové infekce totiž nejspíš přivodí stejné onemocnění větší části (někdy dokonce celému) pracovnímu kolektivu. Rodiče dětí takový přenos vůbec neocení. Nemocný riskuje nejen zdravotní komplikace, ale bývá nesoustředěný, dělá chyby apod. Má být v posteli.

Při výraznějších příznacích choroby raději ulehněte hned na počátku, teplo a klid také léčí. Stonat na pracovišti není hrdinství v zájmu jedince ani firmy.

10 krok: bolest varuje

Někdy píchne, jindy zabolí, avšak bolest, která trvá déle, je na pováženou. Bolest není určena k vystrašení, signalizuje ovšem, že v těle není něco v pořádku. Při bolestech je třeba hledat a léčit příčinu: tabletky, náplasti, akupunktura pomohou proti samotné bolesti. Nepřehlížejte příčinu!

Nachlazení se často zaměňuje s chřipkou. Symptomy jsou rozlišitelné: chřipka se zpravidla nehlásí rýmou a na rozdíl od nachlazení je její nástup prudký. Obojí spolehlivě rozliší lékař, který doporučí vhodný léčebný režim.

Kašel obtěžuje nejen pacienta, ale i jeho okolí. Dělí se na vlhký a suchý, známe ovšem i kašel černý (dávivý), astmatici a kuřáci trpí kašlem chronickým. Kašel se nesmí podcenit a trvá-li déle než 3 týdny (navzdory léčení), zasluhuje vyšetření dýchacího ústrojí. Na kašel většinou stačí samoléčba, pokud ho ovšem pacient umí alespoň s pomocí lékárníka rozlišit: suchý kašel tlumí antitusika, naopak při vlhkém kašli se pomocí léků zvaných expektorancia podporuje vykašlávání. Oba léky se neužívají současně!

Psychosomatický kašel, tedy nervózní pokašlávání, dovede zkušený řečník využít ke svému prospěchu. Požádá o vodu a douškem zklidní podrážděnou sliznici i nervus vagus. Poté se opakovaně nadechne, odkašle si a – je připraven zvítězit.

Samoléčba pomáhá, má však své meze: chronické bolesti stejně jako déle trvající zdravotní problémy patří do ordinace lékaře.

11 krok: sklenka vína neuškodí

Ideální je nekouřit. Zbavit se návyku na nikotin je obtížné, leč možné. Ostatní drogy jsou mnohem nebezpečnější. Jejich uživatelé jsou přesvědčeni, že je mají pod kontrolou – mýlí se. Nenechte se lapit do sítí drog.

Alkohol obsahuje víc energie než cukr a jde o látku toxickou. Snadno se mu přivykne. Sklenka vína nebo piva neškodí zdaleka tolik (pokud jich není příliš). Obě tekutiny pomáhají trávicímu systému, dodávají tělu tekutiny a například flavonoidy ve víně zřejmě brzdí usazování cholesterolu v cévách. Negativní účinky alkoholu jsou obecně známé a nastávají vždy, jakmile spotřeba překročí určitou mez.

Nekuřte a neholdujte alkoholu přespříliš. Nemusíte však být abstinenty, pokud dokážete potřebu piva či vína udržet pod kontrolou.

12 krok: usmějte se na sebe

Při řešení životních strastí vydatně pomáhá správné sebehodnocení. Lepí se vám smůla na paty? Zamyslete se nad tím, co se vám zdařilo a daří. Bolesti i strasti jsou vždy jen přechodné, pokaždé se přeženou a zmizí. Proto se na sebe každé ráno usmějte. Pochvalte se každé ráno a usínejte spokojení. Nepochválíte-li se sami, kdo to za vás udělá?

Pomůcky nejsou žádné berličky

Pro aktivní sportování si vyberte způsob, který vám vyhovuje. Nejdřív vyzkoušejte, zda jste se opravdu trefili správně. Ovšem pozor – nákup sportovního zboží z vás ještě sportovce neudělá. Například rotoped kupte teprve poté, co se rozhodnete ho aktivně užívat: jinak budete mít další věšák na šatstvo. Správnou investicí jsou sportovní boty na běh i na procházky. Ty můžete postupně zostřit užitím speciálních hůlek (nordic walking), na sněhu asi dáte přednost běžkám.

Potravní doplňky V období nachlazení a chřipek rozhodně neuškodí multivitaminové tablety (Cetebe, Calibrum), nejvhodnější jsou směsi vyráběné pro střední Evropu – navazují na naše výživové vzorce. Trápí-li vás křečové žíly, užívejte Varixinal, muži si mohou „od určitého věku" (cca 50 let) naordinovat Prostenal. Starším pomáhá Geriavit, Vialong, ti mladší pro větší výkon (v období zkoušek či náročnějších prací) ocení Tanacan, Koenzym Q 10 (s vitaminem E a selenem), GinkoPrim.

Malá lékárna doma: Kromě běžné výbavy do ní patří lék proti bolesti (Ibalgin, Panadol, Aspirin), léky proti nachlazení (Preventan) a pro okamžitý zásah při prvních obtížích s nachlazením (Paralen hot drink, Coldrex), dále gel na natažené svaly a naražené kosti. Spojencem tělesného zdraví a kondice je propolis – pomáhá při nemocech ústní dutiny (afty, dásně, koutky rtů), nachlazení, angínách a onemocněních horních cest dýchacích. PM Propolis extra 5 % se prodává v podobě kapek nebo spreje.

Pro první pomoc při náhlém útoku hladu nejlépe zabírají jablka a banány, na rozhoupaný žaludek platí horký vývar a pomeranče (není nutné oboje najednou).

Autor: Redakce