Kreativ

Vánoce jistí dobrý časový plán

Vánoce jistí dobrý časový plán  Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 12. 2012 00:00

Každý rok nás naprosto „nečekaně" přepadne obava, zda všechny přípravy zvládneme včas a bez újmy na zdraví. Jak si poradit?

Všechny dárky se nedají koupit najednou, stejně jako během posledního předvánočního víkendu nevygruntujete celý byt a nenapečete devatero druhů cukroví. Když si ale uděláte časový plán, zvládnete předvánoční shon bez větších nervů.

První a druhý prosincový týden

1. 12. Už jste objednali Mikuláše, čerta a anděla, tedy máte-li doma potomky odpovídajícího věku? Nakupte sladkosti pro celou rodinu nebo i kolegy v zaměstnání a přátele, neboť každého potěší malý mikulášský dáreček. Nezapomeňte na otevření prvního okénka v adventním kalendáři.

2. 12. Zapálíme první svíčku na adventním věnci. Je nejvyšší čas pustit se do pečení medových perníčků, neboť tyhle voňavé klenoty potřebují do Vánoc uležet. Rozmyslete si, kolik druhů a jaké množství cukroví letos budete péct. Zavzpomínejte, které druhy byly okamžitě pryč, a naopak, jestli náhodou některé nezbyly takřka netknuté, a podle toho se zařiďte. Poohlédněte se i po nových receptech.

3. 12. Popřemýšlejte, kolik chcete letos utratit za vánoční dárky, kolik lidí obdarujete a čím. Raději se zeptejte rovnou, co by si vaši blízcí přáli, než abyste je překvapili nechtěným dárkem, zejména teenagerům udělá radost spíše dárkový poukaz než košile, která je podle nich naprosto „out". Jestliže nakupujete přes internet, je nejvyšší čas objednat vybrané dárky, aby došly včas. Pokud rádi vyrábíte a kutíte, potěšte své blízké originálním dárkem. Inspiraci najdete v Praktické ženě!

4. 12. Je tu svátek sv. Barbory. Půjdete-li náhodou okolo třešně nebo višně, utrhněte si větvičku a dejte ji doma do vázy. Pokud barborka vykvete, tak podle tradice do roka stanete před oltářem. Nevěříte na pověry? Nic se neděje, alespoň budete mít v bytě půvabnou dekoraci.

5. 12. Večer chodí Mikuláš!

6. 12. Zkontrolujte zásoby a stav vánočních dekorací. Předejdete tak nemilému štědrovečernímu překvapení, protože rozbité ozdoby nebo figurky v betlému by vás mohly na poslední chvíli zaskočit. Vyzkoušejte, jestli jsou vůbec funkční svítící řetězy a stojan na stromeček. Ještě je spousta času koupit nové.

7. 12. Je pátek, tak si po náročném týdnu vydechněte a zajděte na masáž, na kosmetiku, s kamarádkou na pokec… Nebo si doma uvařte bylinkový čaj, dopřejte si uvolňující lázeň a relaxujte. Vyzrajete tak na předvánoční stres.

8. 12. Máte-li pocit, že se váš příbytek bez důkladného gruntování neobejde, pusťte se do něj v předstihu. Ovšem vánoční pohoda nezávisí na oknech bez kocourů a super naleštěných zrcadlech…

9. 12. Nezapomeňte zapálit druhou svíčku na adventním věnci. Nakupte prskavky, františky, purpuru, oleje do aromalampy a svíčky. Pokukujte průběžně po dárcích. I kolegu v práci potěší drobná maličkost.

Třetí prosincový týden

10. 12. Uklizený byt už pomalu vyzdobte vánočními motivy. Ty zútulní váš byt a zaslouží se o svátečnější atmosféru. Vždyť do Ježíška zbývá už pouhých 14 dní.

11. 12. Zelené, pozlacené či postříbřené jmelí zavěšené nade dveřmi zajišťuje štěstí a ochraňuje dům. Jmelí přinese ale štěstí pouze tomu, kdo ho dostane jako dárek.

12. 12. Vánoce bez cukroví? To přece nejde! Po perníčcích jsou na řadě další druhy: pracny, linecké koláčky, vanilkové rohlíčky… Během čekání na upečenou várku cukroví ozdobte polevou perníčky. Nepečené druhy ještě počkají.

13. 12. Před pečením nemá úklid kuchyně příliš smysl, proto se do něj pusťte až dnes. Umyjte linku a digestoř, ukliďte spíž.

14. 12. Ať bydlíte v domku, či v bytě, na venkově, nebo ve městě, neměli byste zapomenout na krmítko pro ptáčky. Lze ho dát jak na zahradu, tak třeba do městského parku či na parapet. Opeřencům chutnají především semínka slunečnice, prosa, konopí, máku, lnu či řepky.

15. 12. Vánoční e-maily a esemesky posílají snad všichni. Nechcete se letos vrátit k tradici pohlednic? Uvidíte, že pěkným obrázkem a vlastnoručně napsaným přáním potěšíte mnohem víc.

16. 12. Pořiďte si vánoční stromeček odpovídající rozměrům stojánku, který máte doma. Ne všichni mají doma sekyrku a pižlat kmen stromku nožem se moc nedá… A protože je třetí adventní neděle, zapalte i třetí svíčku na věnci.

Čtvrtý prosincový týden

17. 12. Do Ježíška zbývá už jen týden, vydejte se proto na nákupy. Vyrazte brzy ráno nebo až pozdě večer. Návaly koupěchtivého lidstva v přeplněných nákupních centrech vám zaručeně zkazí náladu.

18. 12. Už jste se byli podívat na vánočních trzích? Že ne? Tak si určitě vyrazte! Dejte si svařák, sáček horkých kaštanů…

19. 12. Poslední šance doma uklidit a pořídit posledních pár dárků. Pokud nemáte fantazii na balení dárků, jednoduše kupte dárkové krabice a tašky nebo si ty největší (není myšleno rozměrově) dárky nechte zabalit v obchodě.

20. 12. Připravte si kompletní seznam surovin, které potřebujete k přípravě slavnostní štědrovečerní večeře.

21. 12. Poslední páteční večer před svátky věnujte jen sobě! Čeká vás pěkný frmol – naberte energii.

22. 12. Vydejte se na vánoční nákup potravin – nezapomeňte na majonézu na bramborový salát, na kapra (pokud rádi rybu). Raději kupte vykuchaného, než abyste ho pak týrali četnými ranami palicí. Nezapomeňte na vnitřnosti na polévku.

23. 12. Vánoce už klepou na dveře. Abyste si užili Štědrý den bez stresu, vystavte si betlém a ozdobte vánoční stromeček. Poslední adventní neděli upečte vánočku a pusťte se do vaření, příprava rybí polévky a bramborového salátu vám ušetří spoustu času. Zítra už jen stačí usmažit řízky a kapra, zbytek dne věnujte procházce s milými. Na adventním věnci už hoří čtyři svíčky…

Autor: Redakce