Kreativ

Vánoční pudink

Vánoční pudink Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 16. 10. 2012 00:00

Anglie

Když chcete vyzkoušet pravý anglický pudink, tak zvolíte recept mistra nad jiné povolané – vybrala jsem si ten z kuchařky Nigelly Lawson – Vánoce s Nigellou.
Nigella k receptu přidává i pár slov: Tradice vyžaduje, aby když se pudink dělá, má být v kuchyni celá rodina a všichni se musejí vystřídat v jeho míchání v pořadí od nejmladšího po nejstaršího a všichni šeptají do pudinku svá přání. Na počest Tří králů se má míchat směrem od východu k západu. Do pudinku můžete zamíchat i nějaký talisman nebo minci. Ten, kdo ji pak najde, má pak celý rok štěstí. Z pudinku je prý cítit závan pohanských dob, je plný šeptaných přání a při podávání se zapaluje, což v Anglii v minulosti někteří označovali za urážku náboženství. Třeba Oliver Cromwell ho prý označil za „hříšný obyčej nevhodný pro bohabojné lidi" a zakázal ho. Kvakeři šli ještě dál a pudink prokleli jako „neřestný vynález nevěstky babylonské". Ale pudinku to neublížilo, naopak! Jen zvýšilo jeho oblibu a tak dodnes zůstal doma ve všech anglický domácnostech.

Nigella Lawson o svém pudinku říká, že na ten její by byla nevěstka balylonská hrdá jak je dokonalý. Zkusíme to s ní podle receptu, který je pro formu o objemu 1,5 litru.

• 150 g rozinek
• 150 g sultánek
• 150 g sušených švestek, roztříhaných na kousky
• 175 ml sherry Pedro Ximénez
• 100 g hladké mouky
• 125 g strouhanky
• 150 g loje (skopového nebo hovězího od ledvin)
• 150 g tmavého cukru muscovado
• 1 čajová lžička mleté skořice
• 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
• 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
• nastrouhaná kůra z 1 citronu
• 3 vejce
• 1 středně velké jablko, oloupané, bez jádřince a nastrouhané
• 2 polévkové lžíce medu

1. Rozinky, sultánky a sušené švestky

Ingredience

dáme do mísy, zalijeme sherry a promícháme. Přikryjeme potravinovou folií a necháme přes noc nebo až týden proležet, aby sušené ovoce náležitě nabobtnalo. (Nigella za nejdůležitější ingredienci svého pudinku považuje právě sherry Pedro Ximénez. Nechtělo se mi ho kupovat – stojí skoro 500 korun a nikdo doma sherry nepije, tak jsem doma našla jen rum a griotku a smichala. Když jsem to dělala měla jsem pocit, že se každou chvilku rozletí dveře a pani Nigella mi vezme její kuchařku :-) Moc se jí omlouvám.

2. Když přistoupíme k přípravě pudinku,

nejdříve do velkého prnce – parního, zavařovacího nebo běžného s vloženým pařákem – nalijeme vodu a dáme ji vařit. Máslem vymažeme žáruvzdornou pudinkovou formu a nezapomeneme promastit také spodní stranu víka. Tak pudinkovou formu s víkem nemám a tak jsem použila silikonovou a víko jsem si udělala z papíru na pečení a alobalu.

3. Ve velké míse

Smíchejte přísady
smícháme všechny ostatní přísady. Do směsi vyklopíme nabobtnalé ovoce i s alkoholem. Vše důkladně promísíme a potom do směsi vmícháme očištěné mince nebo jiné talismany.

4. Hotovou směs

Dejte pudink do formyNechte odležet
napěchujeme do vymaštěné formy a přiklopíme víkem. Já jsem svoji improvizovanou pokličku z pečícího papíru z jedné strany promastila, navrch jsem přiložila pokličku z alobalu a po obvodu převázala provázkem.
Formu dáme do hrnce s vařící se vodou – ta by měla dosahovat do poloviny výšky formy. Hrnec přiklopíme pokličkou. Vaříme 5 hodin. Vodu přiléváme, aby stále dosahovala do poloviny formy.

5. Po 5 hodinách

Vyjměte z ledničkyZávěrečné vaření
pudink vyjmeme a až na Boží hod ještě vaříme 3 hodiny. Dohromady se má vařit 8 hodin. Vařila jsem ho najednou jelikož jsem zkoušela vánoční pudink v září a do Božího hodu bylo daleko :-)

PS: Vařila jsem jen třetinovou porci. Takže mi nezbylo nic na vyzkoušení Nigelyných tipů pro případ „když vám něco zbyde na další dny"… Snědli jsme ho během hodinky. I šéfredaktor dostal ochutnat. Nigella by zbylý pudink pak podávala ohřátý v mikrovlnce s koňakovou šlehačkou, nebo opečený na másle s vanilkovou zmrzlinou. Tak možná příště.

Autor: Zuzana Šikýřová