Vánoční snídaně s Donuts
Vánoční snídaně s Donuts
Ingredience
• 260 g hladké mouky
• 130 g třtinového cukru
• 1 vanilkový cukr
• 150 ml mléka
• 100 ml 33% smetany
• 3 celá vejce
• 3 lžíce slunečnicového oleje
• 1 prášek do pečiva
• pár kapek rumu nebo potravinářské mandlové příchutě
Postup
Sypké přísady promícháme, přidáme prášek do pečiva. Rozklepneme vejce, přidáme mléko a smetanu, olej a příchuť. Pevnější těsto dobře vymícháme metlou a necháme chvilku odstát.
Mističky v přístroji lehounce vymastíme olejem a ty v základní desce naplníme těstem. Do každé se vejde 1 vrchovatá lžička těsta. (Pokud dáte těsta málo, donuts se dostatečně nevyfouknou do výšky a neumožní přístroji péct z obou stran. Správně upečené tvary jsou stejnoměrně vytvarované podle reliéfků ve spodním i horním víku. V opačném případě, kdy přístroj přeplníte, těsto vyteče kolem). Přístroj zavřeme a pečeme asi 2 – 3 min. Víko neotvíráme.
Hotové donuts vyjmeme a odložíme na ubrousek, necháme zchladnout a obalíme ve vanilkovém cukru. Chceme-li, namáčíme je do bílé nebo hnědé čokolády a zdobíme dle chuti cukrovým máčkem, čokoládovými hoblinkami, kokosem apod.
Dále pečeme bez oleje, vymastíme jen podle potřeby. Čerstvé pečivo není mastné, je křupavé a nejvíce chutná teplé.
Auror: Jana Pippichová