Vánoční stromeček
Vánoční stromeček
• 6 vajec
• 1 vanilinový cukr
• 240 g moučkového cukru
• 240 g polohrubé mouky
• máslo a mouka na vysypání formy
• moučkový cukr na posypání
• barevné cukrářské sypání (mák a perličky)
1. Oddělte žloutky od bílků. V míse ušlehejte žloutky s 1 lžící horké (ne vroucí) vody s cukrem a vanilinovým cukrem do hladké pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny postupně po částech přidávejte střídavě prosátou mouku a tuhý sníh.
2. Formu na stromeček vymažte máslem a vysypejte moukou a dejte do ní těsto. Ve vyhřáté troubě pečte pozvolna zhruba
45 minut. V průběhu pečení kontrolujte špejlí, je-li piškot upečený – těsto by se na špejli nemělo lepit.
3. Když je hotový, vyndejte formu z trouby, vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout. Posypejte bohatě moučkovým cukrem a ozdobte cukrářským sypáním.