Kreativ

Vánoční vrstvený dort

Zdroj: Redakce

Vydáno: 20. 10. 2013 00:00

Vánoční vrstvený dort 

Doba přípravy 60 min, pečení 35 min + zdobení • Pro 8 porcí

Na 2 korpusy:
• 120 g másla
• 8 vajec
• 230 g moučkového cukru
• 200 g polohrubé mouky
• 2 lžíce kakaa

Na ozdobu a slepení korpusu:
• 1 velká plechovka ananasu
• 300 g krupicového cukru
• 2–3 lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu
• 150 g kvalitní tmavé čokolády
• hrubý cukr krystal a ozdobné krystalky cukru

Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Máslo rozpusťte na mírném ohni. Oddělte žloutky od bílků a dejte odděleně do dvou mís. Ke žloutkům přidejte cukr a nad vodní lázní z nich vyšlehejte hustý bělavý krém. Rozdělte ho na dvě poloviny. Mouku rozdělte do dvou misek, do jedné přidejte kakao. Na krém v obou miskách lehce prosejte mouku, do jednoho samotnou, do druhého kakaovou, ale nemíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo, do každé misky polovinu. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Část sněhu zlehka, opatrným obracením vmíchejte rovným dílem do obou těst. Do takto nakypřené hmoty vmíchejte opatrně zbylý sníh. Každé z těst dejte do jedné formy a pečte asi 35 min. Korpusy můžete upéct každý zvlášť, suroviny si rozdělte napůl. Upečené korpusy obkružte nožem okolo formy a vyjměte. Nechte vychladnout na drátěné podložce. Připravte si náplň.

1. Ananas sceďte


a nechte v sítu odkapat. Šťávu dejte do odměrky a je-li třeba, doplňte vodou na 300 ml. Šťávu nalijte do kastrolku, přidejte cukr a asi polovinu ananasu. Pomalu přiveďte k varu, nechte chvíli povařit. Sirup sundejte z plotny a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Vraťte na sporák a přiveďte k varu. Škrob si rozmíchejte v troše vody a za stálého vmíchání nalijte do sirupu, abyste ho zahustili. Podle potřeby přidejte více škrobu tak, aby náplň měla konzistenci husté marmelády. Sundejte z plamene a za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
Žádná záludnost mě tu nepřekvapila, jen hotový sirup mi připadl dost sladký. Příště rozmixuji celou plechovku ananasu a dám méně cukru. Hustota vyšla skvělá při 3 lžičkách škrobu.

2. Každý z korpusů


rozřízněte na 5 plátů. Je to k nevíře, ale jde to. Vidíte, jak je těsto v řezu tenoučké. Použijte buď speciální strunu nebo dlouhý nůž. Nakonec jsem dala přednost noži, ale nedoporučuji s vrstvami nijak manipulovat, ihned je skládejte do konečného tvaru.

3. Pláty střídavě skládejte


– zde jsou první dva – a na každý navrstvěte ananasovou náplň. Nemusíte šetřit, množství vystačí na celý dort.

4. Přibyl třetí plát


Náplň stěrkou rozetřete po celé ploše. Ačkoliv nerosolovatí, z dortu nestéká. Později dort dokonale provlhčí a spojí.

5. Hotovo


Navršila jsem 8 vrstev, dort se mi zdál vysoký akorát. Dort nakonec lehce stlačte a zatižte, aby se vrstvy spojily a dejte do lednice vychladit.

6. Čokoládu rozehřejte


a naneste na povrch dortu. Příborovým nožem povrch zvrásněte. Ananas rozsekejte nožem, obalte v krupicovém cukru. Naaranžujte na kousky dortu a posypte ozdobnými krystaly. Před podáváním nechte čokoládu úplně ztuhnout.

Hotovo


Dort je velice chutný, vláčný a čokoládový. Příště dám celou plechovku ananasu a trošku kvalitního alkoholu. Dort totiž připomíná hodně vylepšený punčák. Jen doporučuji koupit dvě formy (já neměla) a korpusy péct najednou; a hlavně si práci rozdělte na dva dny, jinak promarníte spoustu času při chladnutí korpusů, náplně i dokončení čokolády.

Autor: Jana Pippichová