Kreativ

Vaše tělo potřebuje restart

Vaše tělo potřebuje restart Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 17. 04. 2012 00:00

Úklid by se rozhodně neměl týkat jenom bytu. Po vymetení nečistot skoro slyšitelně volá také lidské tělo. Přestože i v něm udržujeme pořádek průběžně, cítíme, že alespoň jednou do roka to chce pořádně vygruntovat. Teď je nejvhodnější čas pro detoxiakci.

Jídelníček

Ten správný čas na změnu

Většinu jedovatých látek zatěžujících organismus tvoří vedlejší produkty metabolismu, které nebyly vyloučeny. Během zimy se jich v těle nahromadí dost a dost. Vždyť to znáte – hned po vánoční a novoroční nestřídmosti v jídle i pití nastoupí potřeba dodat si v mrazivém období energii něčím tučným, zapudit deprese něčím sladkým, zahřát se a trochu rozjařit něčím alkoholickým…

Generální úklid

Čisticí – ozdravný režim má pomoci „vymést" jedovaté látky do krevního oběhu, odkud se vyloučí ledvinami, játry, plícemi a pokožkou. Zdravé tělo to v zásadě dokáže samo, ale musíte mu to usnadnit alespoň tím, že ho nebudete ještě dále zatěžovat. Jídelníček proto zvolte lehce stravitelný a nízkokalorický – s převahou ovoce, zeleniny, kysaných mléčných výrobků a cereálií. Tuk, maso a vejce omezte na minimum.

Správná taktika

Zprávy o odplavování jedovatých zplodin metabolismu registrují určité části mozku, což se podvědomě odrazí v různých chutích a nechutích. Když se například nacpete třistagramovým steakem, budete k dalšímu přísunu masa nejprve krátký čas pociťovat odpor. Ale jakmile ho potom na pár dní vynecháte, prostřednictvím mozku se ozve skoro nepřekonatelná touha znovu si ho dát. Jenže to by byl začarovaný kruh. Volte proto metodu, kterou doporučují homeopati – léčit podobné podobným, ale v opačném množství. Ve zmíněném případě to znamená dopřát si jen pár soust masa, čímž chuť zaženete a metabolismus nezatížíte.

Škrtněte alkohol

Pro játra a ledviny, které hrají v čištění organismu od toxických látek důležitou roli, představuje značnou zátěž též alkohol. Úplně ho vyloučit není nutné, ale snižte jeho dávky na minimum. Dopřejete-li si polovinu množství, jež se uvádí jako bezpečné a zdraví spíše přínosné, váš očistný program to nenaruší a touhu po něčem povzbuzujícím a uvolňujícím uspokojí (podobně jako v příkladu se steakem). Pro ženy to představuje zhruba 1 dcl suchého vína (lépe ve formě střiku) nebo 3 dcl piva denně. Tvrdý alkohol si rozhodně odepřete.

Rozumný půst pročistí celé tělo nejlépe!

Nezapomeňte na důležitou zásadu při půstu – jeho součástí je dostatečný přísun čerstvé vody. Organismus se má čistit, nemá trpět!

Malý půst – jednou denně či obden

Odepřete si jakékoli jídlo (včetně ovoce a zeleniny) každý den na zhruba 14 hodin. To opravdu není těžké – stačí si dát poslední sousto v pět odpoledne a další až v sedm ráno.

Větší půst – jednou až dvakrát za měsíc

První den – lehká snídaně, vegetariánský oběd, v podvečer ovoce nebo salát. Potom 15 až 16 hodin nic. Druhý den – lehká svačina (kousek celozrnného pečiva, ovoce), 4 hodiny na to kysaný mléčný výrobek, (případně + ovoce, celozrnné pečivo), 3 hodiny poté lehká večeře se zeleninou, rybou či kuřetem. A pak zase nic než vodu až do snídaně následujícího dne.

Velký půst – nanejvýš jednou za měsíc

24 až 48 hodin nejíte vůbec nic – pouze pijete, a to nejen vodu, ale nejméně čtyřikrát denně také neředěné ovocné šťávy a nesolené zeleninové vývary (pouze s vodou by bylo uvolňování toxinů příliš rychlé, což není žádoucí). Alespoň dva dny před půstem na něj tělo připravujete (postupně odlehčujete stravu a snižujete dávky) a stejně dlouho ho zase po půstu adaptujete na normální jídelníček. Součástí všech půstů je dostatečný příjem čisté vody.

Bylinky

Zkuste vyzkoušené

Čisticí kúry za pomoci nejrůznějších bylinných extraktů se prokazatelně používají už několik tisíc let, takže na nich zcela jistě něco bude. Naši dávní předci sice přesně nevěděli, jaké účinné látky ta která rostlinka obsahuje a jak přesně působí, ale zkušenost je naučila, že to prostě funguje. Koneckonců – nejlépe uděláte, když si to vyzkoušíte také.

Je z čeho vybírat

Na trhu je velký výběr sušených bylinných směsí – v každém bio obchodě či prodejně zdravé výživy jich najdete spoustu. Sáčky bývají dobře popsány, včetně návodu k použití a případné kontraindikace. Při výběru tedy především zvažte svůj zdravotní stav (například, zda nemáte potíže s vysokým či nízkým tlakem, se štítnou žlázou, se žaludkem apod.) – nesmí být s účinkem byliny v rozporu. Vybírat můžete nejen mezi směsmi označenými jako „čisticí" nebo „detoxikační", vhodné jsou i ty, které podporují činnost jater a ledvin.

Kopřiva je královna

Královnou očistných bylin je kopřiva, která organismus dokáže velmi účinně zbavit zplodin metabolismu – zejména velmi škodlivé kyseliny močové (její hromadění mimo jiné způsobuje dnu). Obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, taniny, oxid křemičitý, železo, vitaminy C, B a A a další pro zdraví významné látky. Používá se ve formě nálevu, tinktury i jako součást běžného jídelníčku. Dalším vydatným pomocníkem při očistě organismu je ostropestřec mariánský.

Naše tipy pro skvělou očistu

Natrodale Ostropestřec

je vynikající detoxikační prostředek s přesně dávkovaným extraktem hlavních účinných látek této léčivé byliny. Čistí tělo od toxinů všeho druhu a je jako dělaný pro každého, kdo nežije zrovna zdravě, ale zato je často ve stresu.

HemoDetoxProtect

je směs extraktů z kopřivy dvoudomé, celíku zlatobýlu, rozrazilu lékařského, řepíku lékařského, smetánky lékařské, vrbovky malokvěté a černého rybízu. Účinné látky obsažené v tabletách velmi účinně snižují hladinu nežádoucích produktů látkové výměny. Působí tak jako podpůrný prostředek ke snížení výskytu metabolických poruch.

Pohyb

Zbavte se všeho navíc

Těžko organismus vyčistit, když do něj budete zároveň neustále „přihazovat" různé zbytečné, umělé a zatěžující látky. Volte potraviny s co nejméně aditivy („éčky"), nejlépe bio produkty.

Pokuste se dýchat čistý vzduch

Nekuřte a vyhýbejte se zakouřenému prostředí. Ale hleďte také na další zdroje znečištění ovzduší, o něž masové kampaně tolik jako o kouření nedbají. Snažte se pobývat tam, kde je méně aut a preferujte hromadnou dopravu.

Hodně se pohybujte

Pochopitelně, že výhradně na co nejméně znečištěném vzduchu. Pohyb, především aerobní a vytrvalostní (stačí i pravidelná delší a svižnější procházka) vyplavování toxinů z těla výrazně napomáhá. Pocítíte to už po zhruba jednorázové půlhodince chůze, běhu, jízdy na kole apod.

Věnujte péči celému tělu

K péči o pleť vybírejte kosmetické řady, které podporují detoxikaci a následnou regeneraci. Máte-li sklon k celulitidě (jednou z příčin jejího vzniku je právě hromadění toxinů v podkoží), poraďte se s odborníky a rázně a komplexně proti ní zabojujte. Nezapomínejte na vlasy, které jsou atakům nečistot a škodlivin vystaveny prakticky neustále – volte vhodné detoxikační šampony.

Vyčistěte si i duši

Psychika je po dlouhé zimě zaplavena „toxiny" psychické náročnosti Vánoc a pracovního „šturmování" koncem roku, obav z budoucnosti, blížícího se placení daní, několika měsíci s nedostatkem slunečního svitu… Vyčistit duši není ovšem snadné a málokdo to dokáže sám. Pokud nestačí přátelé, jóga, procházka či jiný druh pohybu, jednoduchá meditace nebo drobná radost, již si dopřejete, neostýchejte se obrátit na psychologa.

Autor: Redakce