Kreativ

Vlasy, které nestárnou

Vlasy, které nestárnou Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 04. 2011 00:00

První vrásky na tváři způsobí, že se žena začne více zajímat o krémy proti stárnutí, ovšem první známky stárnutí vlasů by mohla klidně přehlédnout. Přitom zdravé krásné vlasy k mladému vzhledu nezbytně patří.

Za všechno může čas? Pravda je, že jak roky letí, v těle se zpomaluje látková výměna, nutná pro jeho celkové fungování. Slábne i prokrvování, zásobující orgány živinami. Když je něčeho méně, musí se s tím lépe hospodařit, proto i organismus přiděluje větší část výživy životně důležitým orgánům. Vlasy se ocitnou na konci žebříčku důležitosti a pocítí to v koříncích, následně bez dobrého základu slábnou, jsou náchylnější k poškození.

Jejich kondici výrazně ovlivňují také změny hormonální (především doprovázející období menopauzy), obzvláště snížená produkce hormonu estrogenu, která dává šanci mužskému hormonu testosteronu, ten ubírá energii vlasovým kořínkům a také omezuje buněčnou aktivitu vlasové pokožky. Jeho neblahý vliv se projeví jako lámavost nebo vypadávání vlasů.

Vlasům přidává roky i stres, s ním související špatné stravování, chudé nejen na vitamíny, ale také stopové prvky jako zinek, selen nebo železo. K útokům volných radikálů z vnějšího okolí přičtěte přímé ne vždy šetrné zacházení – mytí, chemické úpravy… V součtu mohou být vlaše vlasy dokonce starší než vy.

Test: Kolik jim je právě teď?

Přičtěte si bod za každou kladnou odpověď.

1. Máte vlasy delší než k ramenům?

2. Pravidelně je barvíte?

3. Používáte pouze šampon bez následné péče kondicionéru?

4. Chodíte ke kadeřnici méně než 1x za půl roku?

5. Používáte alespoň 1x týdně fén či žehličku?

6. Je vaše povolání stresující?

7. Jíte méně než 3x denně?

Pokud po sečtení máte méně než tři body, vaše vlasy potvrzují váš skutečný věk. Za výsledek do pěti bodů jim přičtěte 5 let. S plným počtem bodů by vaše vlasy mohly odpovídat stavu hřívy ženy o 10-15 let starší.

Při počítání vlasů by zvítězily majitelky světlých kštic, které mají až o 1/3 více vlasů než jejich tmavovlasé kamarádky. Průměrný počet vlasů na tmavé hlavě je 80 – 100 000.

3x jak omladit účes

Kouzlo střihu

Kvalitní střih, respektující typ vlasů, pravidelně obnovovaný (po 4-6 týdnech), přispěje k mladému a zdravému vzhledu účesu. Dávno neplatí, že zralé ženě delší vlasy nesluší. Pokud nebojuje s problémy, jako nadměrné padání či slábnutí vlasů, které ubírají účesu objem, není radikální sestřih nutný.

Přední česká kadeřnice ambasador L´Oréal Professionnel Petra Měchurová říká: „Ve zralém věku se nemusíte vzdávat delších vlasů, naopak, délka k ramenům působí svěže a změkčuje rysy v obličeji. Sestřih, který odhaluje lalůčky uší, má švih a omlazuje."

Sázka na jistotu

Pokud máte pocit, že vám vlasy více padají a ztrácejí hustotu a nechcete být na tento problémy samy, v kadeřnických salonech Kerastase Paris vám provedou diagnózu vlasů a vlasové pokožky a kadeřník-poradce doporučí komplexní program péče Densitive. Základem jsou tabletky s taurinem, který tlumí stresové faktory, čelí nedostatečné výživě a následné deformaci vlasové cibulky. Další účinná složka, polyfenoly ze zeleného čaje a hroznových jadérek zpevňují cévy a tím zkvalitní mikrocirkulaci rozvážející po těle výživné látky. Do třetice zapojí svou sílu zinek, důležitý pro produkci keratinu, což je základní stavební složka vlasů. Na základě zjištění, zda je váš problém vlasů sezónní nebo dlouhodobý vám kadeřník k pilulkám vybere i kosmetickou péči.

Barva? A proč ne?

Za to, že se nesmíříte se šedivými pramínky, není třeba se stydět. Kromě toho, že barva je milosrdně ukryje, dodá vlasům lesk, symbol mládí a zdraví. Barvení vlasů hravě zvládnete doma v koupelně.

Náš tip: Casting Créme Gloss L´Oréal Paris, 129 Kč

Proč: Pro první pokus si můžete si vybrat odstín, blízký půovdní přirozené barvě, takže výsledný efekt bude viditelný, ale ne až příliš nápadný. Nová technologie spojuje přednosti tónovacího šamponu a permanentní barvy, tedy šetrnost k vlasům a účinnost překrytí šedin. Barva neobsahuje devastující amoniak, přesto zakryje šediny až ze

70 % a vydrží 8 týdnů. Vlasy se zesvětlí o jeden tón. Světlejší barva působí svěže a ubírá roky nejen vlasům, ale také tváři.

Autor: Redakce