Zelené sušenky
Zelené sušenky
Co potřebujete:
• 420 g hladké mouky
• 140 g cukru
• 280 g másla nebo rostlinného ruku
• 2 žloutky
• 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
• mouka na vál
• marmeláda z kiwi na slepení
• 220 g moučkového cukru
• 2 bílky
• 1 lžíce citronové šťávy
• špetka zelené potravinářské barvy
• 1 sáček cukrářského sypání zelený máček
Jak postupovat:
1. Mouku a cukr prosejte na vál, přidejte změklé máslo nebo rostlinný tuk, citronovou kůru a žloutky a zpracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte zhruba 2 hodiny v chladu odležet.
2. Na válu posypaném hladkou moukou těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrájejte čtyřlístky. Pečte při 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem dorůžova.
3. Do misky dejte bílky, cukr a citronovou šťávu, ve které nejprve rozmíchejte trochu zelené potravinářské barvy a pečlivě třete vařečkou, dokud poleva nezhoustne a není hladká – přibližně 10 minut.
4. Upečené čtyřlístky rozložte na kuchyňskou mřížku, potřete zelenkavou bílkovou polevou, posypejte zeleným máčkem a nechte vychladnout.
foto: Jiří Poláček jr.
autor: Redakce