Zimní dort s marcipánem
Zimní dort s marcipánem
Ingredience
• 100 g másla nebo rostlinného tuku
• 150 g cukru
• 3 žloutky
• 3 lžíce tekutého medu
• 1 kypřicí prášek do perníku
• 400 g polohrubé mouky
• 100 g sekaných ořechů
• 100 g rozinek
• 50 g kandovaného ovoce
• 2 lžíce rumu
• citronová kůra
• mléko podle potřeby
• tuk a strouhanka do formy
• 4 lžíce zavařeniny
• 100 g čokolády na vaření
• 100 g ztuženého tuku
• 1 balíček bílého marcipánu
• moučkový cukr na vál
Postup
1. Den předem namočte rozinky do rumu. Máslo nebo rostlinný tuk s cukrem a žloutky utřete do pěny, přidejte melasu, mouku prosátou s práškem do perníku, postupně přidávejte ořechy, rozinky i s rumem, posekané kandované ovoce a citronovou kůru a podle potřeby mléko.
2. Vypracujte hladké těsto, kterým naplňte vymazanou a vysypanou kulatou formu a dejte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Nechte vychladnout.
3. Mezitím si připravte čokoládovou polevu: v horké vodní lázní rozpusťte tuk a nalámanou čokoládu dohladka. Bílý marcipán rozválejte na moučkovým cukrem posypaném vále na tenký plát a vykrajovátky s vánočními motivy si připravte ozdůbky. Vychladlý perník prokrojte a potřete zavařeninou. Nakonec ho polijte čokoládou polevou, a ještě než zaschne, ozdobte ho marcipánem.
Autor: Redakce