Kreativ

Živý poklad: Kompost

Živý poklad: Kompost Zdroj: Praktická žena

Vydáno: 07. 08. 2012 00:00

Kdo chce mít zahradu jako ze žurnálu ví, jak důležité je zemi přidávat živiny. Kvalitní a levné hnojivo si můžete vyrobit sami – je jím kompost.

Prosím, seznamte se

Kompost je hnojivo připravované zráním organických látek rostlinného a živočišného původu, a to i látek odpadních, které se míchají se zeminou. Tímto způsobem se promění na humus bohatý na živiny.
• Na kompostování se hodí v podstatě všechny rostlinné a živočišné a organické látky, jako jsou například posekaná tráva, listí, plevel nebo malé větvičky a jiný zahradní odpad, zbytky ovoce i zeleniny, čajové a kávové zbytky, slupky, vaječné skořápky.
• Zeminy přidávejte do kompostu asi do 10 procent. Pozor na chemicky ošetřený materiál a rostliny, které napadla nějaká choroba.
• Proces zrání, tedy rychlost a správnost kompostování ovlivňují především provzdušnění, vlhkost, velikost kompostovaných látek, teplota, pH a obsah živin.

Živiny zapracujte k rostlinám

Kompost je hotový zhruba za šest měsíců. Během té doby je dobré ho jednou až dvakrát překopat nebo přehodit, aby se provzdušnil a načechral.
Vyzrálý kompost zapravujte mělce do půdy. Přibližně se dává 1–2 cm vrstva ročně. Méně zralý kompost můžete zjara použít jako mulč. Během sezony dozraje a do země ho zapravíte až na podzim. Kompost se hodí ke všem plodinám a cení jej také ovocné stromy nebo trávník.

Moderní kompostéry

Aby byl volný styk s půdou, mikroorganismy i živočichy, nemají tyto nádoby dno. Jsou opatřeny ventilačními otvory pro regulaci postupu vzduchu a bočními dvířky pro vyjímání hotového kompostu. Bývají nejčastěji z recyklovaného plastu s objemem až 720 litrů.

Bez čeho se neobejdete

• kompostér
• Vidle rycí se čtyřmi zuby
• Urychlovač kompostu je preparát na bázi přírodních organismů pro zaháj

Autor: Redakce