Kreativ

ŠTÍTEK: Alsasko

Čapí rodinka ze Sokolova už je pohromadě

Čapí rodinka ze Sokolova už je pohromadě

Komín nedaleko sokolovského nádraží zdobí párek čápů. Samička přiletěla o pouhé tři dny později. Poprvé ji spatřili lidé v pátek 8. března. Jsou tam zhruba posedmé a z toho se několikrát dokonce povedlo čapí rodince přivést na svět mladé.

Na XXVII. vinobraní v Modré si připomněli vinohradnické obyčeje; sobota 16. září 2023

Na XXVII. vinobraní v Modré si připomněli vinohradnické obyčeje

Teplé a slunečné počasí bylo o třetí zářijové sobotě malebným rámcem sedmadvacátého ročníku Modřanského vinobraní, které vypuklo úderem čtrnácté hodiny u víc než sto let staré kapličky v historickém centru Modré. Pořadatelem vinobraní byl obecní úřad spolu s místními vinaři.

Pavel Hušek zkouší pěstovat víno v Povrlech.

Povrly mají svou révu. Už jsem sklidil panenskou úrodu, říká vinař Pavel Hušek

/FOTO, VIDEO/ I Ústecko mívalo rozsáhlé vinice. Réva rostla pod hradem Střekov i na svazích obcí lemujících Labe. Milovník vína Pavel Hušek se rozhodl poznat, co přesně pěstování révy a výroba jiskřivého nápoje obnáší. „Víno prodávám i posuzuji, takže mi přijde správné si vyzkoušet, jestli bych uměl dobré víno i vyrobit,“ říká Hušek u skleničky ze své panenské sklizně. Révu pěstuje v Povrlech.

Za čápem v Sokolově dorazila samička

Za čápem v Sokolově dorazila samička

Komín nedaleko sokolovského nádraží zdobí párek čápů. Samička přiletěla o 14 dní později. Poprvé ji spatřili lidé v pondělí 4. dubna. Jsou zde zhruba popáté a z toho se několikrát dokonce povedlo čapí rodince přivést na svět mladé.

Mladá spisovatelka Veronika Doskočilová pochází z Třeště. V těchto dnech jí vychází druhá kniha Skleněné ztráty.

O čem jsou Skleněné ztráty: nová kniha Veroniky Doskočilové láká na tajemství

/FOTO/ Mladá spisovatelka Veronika Doskočilová po své loňské úspěšné prvotině Přítel z domova neusnula na vavřínech. V těchto dnech jí totiž vychází nová kniha s názvem Skleněné ztráty, která čtenáře přenese do období 2. světové války, ale i do 90. let 20. století. Na pulty knihkupců dorazila 2. listopadu. A o čem kniha je? Autorka obsah zabalila do tajemného balíčku, který si musí každý čtenář rozbalit po svém.

Olin Bezchleba

Paštika nemusí být jen levná „nouzovka“. Rodinná konzervárna sází na kvalitu

Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. 

Úlomek z meteoritu, který 7. listopadu 1492 dopadl nedaleko alsaského městečka Ensisheim ve Francii, v Národním přírodovědném muzeu v Paříži

Z nebe zazněla rána. Úsvit novověku ohlásil meteorit, lidé ho měli za Boží dílo

Řekne-li se rok 1492, každý si většinou vybaví slavnou plavbu Kryštofa Kolumba k americkým břehům, která je označována za pomyslnou časovou hranici, jíž skončil středověk a začal novověk. V tu dobu přišla další událost oznamující západnímu světu, že staré doby končí. Lidstvu se 7. listopadu důrazně připomněl sám vesmír.

Onkolog Lubomír Skopal

Uznávaný onkolog přijel z Francie do Přerova pomáhat s covidem. Jeho pohled?

Uznávaný přerovský onkolog Lubomír Skopal ve městě dlouhá léta vykonával praxi a ve své privátní ordinaci se staral o čtyři tisíce pacientů. Před třemi lety ale změnil působiště a začal pracovat ve Francii. Na výzvu, aby se lékaři, kteří působí v zahraničí, vrátili zpět domů a pomohli v těžké době, zareagoval ihned. V přerovské nemocnici se stará o covid pozitivní pacienty.

Onkolog Lubomír Skopal

Onkolog přijel z Francie pomáhat proti covidu: Léčba v ČR je na vysoké úrovni

Uznávaný přerovský onkolog Lubomír Skopal ve městě dlouhá léta vykonával praxi a ve své privátní ordinaci se staral o čtyři tisíce pacientů. Před třemi lety ale změnil působiště a začal pracovat ve Francii. Na výzvu, aby se lékaři, kteří působí v zahraničí, vrátili zpět domů a pomohli v těžké době, zareagoval ihned. V přerovské nemocnici se stará o covid pozitivní pacienty.

Šití roušek. Ilustrační foto.

Tisíce roušek jako dar. Kraj Vysočina je posílá do Francie

Poslat partnerskému regionu Grant Est ve Francii darem sedm tisíc kusů látkových a jednorázových roušek rozhodla v úterý rada Kraje Vysočina. Ochranné pomůcky mají alespoň částečně zmírnit jejich současný akutní nedostatek v tamním zdravotnictví.

Hráčky ČR se zdraví s fanoušky po vítězném utkání, zleva Kristýna Mika a Hana Kvášová.

Jako bychom byli ve sci-fi filmu, hlásí česká házenkářka z francouzské karantény

Česká házenkářka Kristýna Mika si v těchto dnech připadá, jako by se ocitla ve sci-fi filmu. Dvaatřicetiletá křídelnice francouzského Truchtesheimu z okolí Štrasburku musela stejně jako ostatní lidé v zemi do přísné domácí karantény a se situací se jen těžko vyrovnává. Z alsaské metropole se podle ní stalo město duchů.

Ilustrační foto

Gastronomické procházky Francií v knihovně

Gastronomické procházky regiony Francie, tak se jmenovala akce, která v minulých dnech potěšila návštěvníky žatecké knihovny. Příchozím o francouzských lahůdkách v různých regionech povídala Denisa Chopard Pištorová.

Chlapec se ochlazuje ve fontáně v Berlíně. V Německu dnes teploty atakovaly 39 stupňů Celsia

V Německu padl teplotní rekord. Evropu čeká po vlně horka ochlazení

Po šesti dnech nebývalých veder se dnes značná část Francie dočkala ochlazení. Na východě země se ale dál teploty pohybují nad třiceti stupni Celsia, informovala agentura AFP. Vysoké teploty nadále panují v Německu. V Porýní dnes naměřili 38,9 stupně Celsia, a překonán tak byl dosavadní červnový rekord. V pondělí by teploty měly klesnout i v Německu, na severu nejspíš až pod 20 stupňů Celsia. Na jihu a Francie a v okolí Madridu dál zuří požáry vegetace, většinu z nich se ale již podařilo dostat pod kontrolu.

Ilustrační foto.

Muž ve Franci pobodal na ulici Žida

Štrasburk – Na ulici ve francouzském Štrasburku dnes jeden muž napadl a nožem zranil Žida, který měl na sobě výrazné symboly své víry. S odvoláním na tamní policii to uvedla agentura AFP. Útočník byl krátce po činu zatčen.

Ilustrační foto

Nová hasičská jednotka na Hradě vznikla i kvůli vyššímu nebezpečí

Praha - Nová hasičská jednotka na Pražském hradě vznikla i kvůli zvýšenému bezpečnostnímu riziku. Ochranu areálu a prezidenta proto posílí chemičtí specialisté. Hradní hasiči se ale budou více specializovat i na ochranu památek nebo uměleckých děl. Řekl to velitel útvaru Radek Stránský.

Ve Francii pokračuje zvýšená pohotovost na ochranu obyvatel a různých objektů před následky veder už jen v 16 ze stovky departementů, například v Auvergne, Alsasku či Rhône-Alpes. Ilustrační foto.

Vedra v západní Evropě polevují, ve Španělsku stále hrozí požáry

Madrid/Paříž – Horka sužující v minulých dnech západní Evropu dnes poněkud polevila, nicméně ve Španělsku kvůli přetrvávajícím vysokým teplotám zůstala zachována maximální pohotovost kvůli nebezpečí lesních požárů. Také francouzské úřady podle tamních webů ponechávají kvůli horku dále záchranáře v pohotovosti, především na východě a jihovýchodě Francie.

Rodák z Alsaska ve Francii našel nový domov v téměř 700 kilometrů vzdálených Českých Budějovicích. Na začátku uměl jen pár českých slovíček, dnes mluví plynně. Jazyk se naučil při běžném kontaktu s lidmi.

Z Francie přijel do Čech na dovolenou. A zůstal dvacet let

České Budějovice - Dobrý den. Děkuji. Smím prosit? Máte krásné oči. Tyto čtyři fráze se Francouz Nicolas naučil, když poprvé jel do České republiky. Dnes mluví naprosto plynule, a to, že je cizinec, prozrazuje pouze jeho přízvuk. V Čechách se mu totiž velice zalíbilo a rozhodl se tu zůstat. Od toho okamžiku už uplynulo dvacet let.

Martin Prokop na Rallye Monte Carlo.

Korsická rallye se vrací do MS, Prokopa a spol. přivítá na začátku října

Paříž - Korsická rallye se v této sezoně vrátí do programu mistrovství světa. V seriálu nahradí francouzskou zastávku rallye v Alsasku, jejíž pořadatelé mají problémy se sháněním finančního krytí. Potvrdila to francouzská automobilová federace s tím, že se na středomořském ostrově pojede od 1. do 4. října.

Sebastien Ogier.

Alsasko nemá dost peněz, Francouzská rallye se letos pojede jinde

Paříž - Francouzská rallye v rámci mistrovství světa v automobilových soutěžích se letos nebude konat na rozdíl od minulých let v Alsasku. Národní motoristická federace dnes uvedla, že tamní funkcionáři nemají na uspořádání akce dost financí. Zatím není jasné, kde se rallye 1. až 4. října pojede.

Martin Prokop už tradičně ve Francii slaví narozeniny. Tentokrát se k tomu přidal i fakt, že jel jubilejní stý závod mistrovství světa. Čas na juchání však neměl.

Prokop slavil narozeniny pouze ziskem bodu

Štrasburk, Jihlava – Sice Francouzskou rallye nemá zrovna v lásce, ale přesto měla pro něj slavnostní punc. Jihlavský pilot Martin Prokop v Alsasku absolvoval ve své bohaté kariéře svůj stý závod mistrovství světa. Aby toho nebylo málo, tak oslavil i dvaatřicáté narozeniny.

Naposledy se v seriálu mistrovství světa objevil Martin Prokop na konci srpna. Nyní se pokusí vybojovat body v Alsasku.

Prokop se vrací po pauze do boje. V neoblíbené Francii

Štrasburk, Jihlava – Takřka šest týdnů si mohl užívat relativní klid. Jihlavský jezdec Martin Prokop tradičně vynechal kvůli složité a drahé logistice Australskou rallye a v pátek se vrátí do seriálu mistrovství světa. Radost však u něj příliš nečekejte, závod v Alsasku rozhodně nepatří mezi ty jeho oblíbené.

Sébastien Ogier

Ogier už může v Alsasku slavit titul. Prokopa čeká kvůli stovce párty

Štrasburk - Úřadující světový šampion v rallye Sébastien Ogier z Francie má na Francouzské rallye první možnost zajistit si obhajobu titulu. Tovární jednička Volkswagenu má tři závody před koncem seriálu v čele průběžného pořadí náskok 50 bodů na týmového kolegu Jariho-Mattiho Latvalu z Francie.

Výstavu Příběh vánočního stromku hostí brněnský Palác Šlechtičen.

Moravské zemské muzeum v Brně vypráví příběh vánočního stromu

Kapli Paláce šlechtičen Moravského zemského muzea v Brně zaplnila výstava věnovaná lidovým obyčejům a zvykům souvisejícím s tradicí vánočního stromu… Sušené ovoce a okrasy z papíru či slámy vystřídaly postupem let ozdoby skleněné a průmyslově vyráběné. Více o tom, jak se dříve zdobily vánoční stromky a jak tato tradice vznikla, napoví nová výstava Příběh vánočního stromku, kterou v úterý otevřel brněnský Palác šlechtičen.

ÚČASTNÍCI bitvy dbají na naprosto přesnou dobovou autenticitu nejen oděvů, ale také zbraní a tábora.

Budyni čeká Hagenbachova pomsta

Budyně nad Ohří - V roce 1474, v předvečer Burgundských válek a na cestě k Héricourtu, se předvoj švýcarského vojska statečně postavil trestné výpravě Burgunďanů, vedené proradným Štěpánem z Hagenbachu, a porazil je u městečka Fuchsenwald (bitva v roce 2012).

Zahájení adventu na náměstí před kostelem ve francouzském městě Cernay.

Česko zpívá koledy v Alsasku

„Půjdem spolu do Betléma" se rozlehne 12. prosince v 18 hodin po starobylém náměstí ve francouzském městě Cernay na horním Rýnu. A zpívat se bude česky!