Kreativ

ŠTÍTEK: ananas

Římská pizza

Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Marakuja.

Láska na první pohled? Tajemná mučenka s jizvami Krista

Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.

Africké trhy lákají čerstvým ovocem

Před pár dny v Ugandě, dneska ve Zlíně. Africké trhy lákají čerstvým ovocem

Ananasy, avokáda, kakaové boby a další exotické ovoce provonělo tuto středu Obchodní dům Zlín. Zavítal tam totiž česko-ugandský food projekt Virunga se svými tradičními Africkými trhy. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat exotické ovoce, které ještě před pár dny viselo na stromech v Ugandě. O fungování Virungy a Afrických trhů se rozpovídala usměvavá prodejkyně Nikola Charfreitagová.

Tropické ovoce z Ugandy mohli lidé během soboty zakoupit na Afrických trzích v pardubických Automatických mlýnech.

OBRAZEM: Kousek Afriky v Pardubicích. Lidé kupovali jackfruit i tři druhy manga

Několik druhů banánů, tři druhy manga, čerstvé ananasy i největší ovoce na světě. Takové dobroty si mohli lidé během soboty zakoupit na Afrických trzích v pardubických Automatických mlýnech. „Máme tu skvělá manga, ananasy, ze kterých lidi vůbec nebude pálit pusa, dvakrát větší avokádo, než jaké koupí v obchodě, na sluníčku sušené ovoce a různé produkty z našeho ovoce," vyjmenovává za organizátory Mirek Štipák.

Ochrana v daném případě nesouvisí s čínskou nákazou, nýbrž capsaicinem, dráždivou silicí v chilli papričkách, z nichž v kuchyni u Gastona dělají omáčky a jiné pochutiny.

Zahradníci v maskách. Jak se v Ostravě pěstují ty nejpálivější papričky světa

Neoficiální jedničkou mezi chilli je prý jakýsi Dragon's Breath (Dračí dech) objevující se víceméně jen v internetovém prostředí. Zato stále platný rekordman Carolina Reaper (Karolinský smrťák) a mírně slabší druhy Moruga, Jolokia, Naglah, Jigsaw či Big Red Mama vesele dozrávají i v jednom ostravském zahradnictví. Fakt pááálííí!!!

Milovníky exotického ovoce lákal ve Znojmě třetí africký trh. Přilákal stovky návštěvníků.

Afrika ve Znojmě. Lidé si nosili krabice ananasů, banánů nebo obří jackfruit

Hloučky lidí s krabicemi, ze kterých vykukují vršky ananasů, trsy banánů a dalšího exotického ovoce prochází ve slunném nedělním dopoledni od bývalého minoritského kláštera v centru Znojma. Další desítky stojí ve frontách u stánků v rajském dvoře u stánků. Do Znojma se potřetí vrátil africký trh.

Africký trh s ovocem z Ugandy a dalších zemí přilákal v sobotu do znojemského minoritského kláštera stovky návštěvníků.

OBRAZEM: Nádvořím voněla Afrika a koření

Znojmo /VIDEO/ – Srpnové slunko se v sobotním dopoledni střídá s kapkami drobných přeháněk, ale nádvoří znojemského minoritského kláštera je stále plné lidí. Jedni obhlíží stolky, druzí už s plnými krabičkami postávají ve velmi dlouhé frontě a další mezitím přichází. Všechny přilákaly exotické vůně a chuti. Přišli se podívat na Africký trh nabízející ovoce z Ugandy, Filipín a dalších zemí.

Burger Street Festival Olomouc 2019

Mňam! Burger Street Festival v Olomouci nabídl nevšední dobroty

/FOTOGALERIE/ Vegetariánský, pálivý, se sýrem, s ananasem i s lanýži. Více či méně tradiční druhy hamburgerů provoněly od pátku 14. do neděle 16. června prostory u obchodního centra Šantovka v Olomouci. Burger Street Festival nabídl nejen oblíbenou bulku s masem a dalšími přílohami, ale také pivní speciály, pravé americké limonády, zmrzlinu a další pochutiny.

Afrika bez obalu v prostějovské restauraci H-Club

H-Club provoněla maracuja i ananas. Podívejte se

Příjemné zpestření víkendu si mohli užít v neděli návštěvníci prostějovské restaurace H-Club. Po desáté hodině se zde totiž konala třetí akce s názvem Afrika bez obalu. A na co se účastníci mohli těšit? Už u vstupu třeba na exotickou vůni.

Košt ovocných pálenek, domácích likérů a pomazánek ve Svatobořicích-Mistříně.

Na koštu gurmáni ochutnají i likér z ananasu. Šampiona ocení broušeným sklem

Svatobořice-Mistřín – Více než tisíc pěstitelů nejen z jižní Moravy, ale také ze Slovenska, Slovinska, Polska či Maďarska vystaví své vzorky na sedmém ročníku Koštu pálenek, likérů a pomazánek ve Svatobořicích-Mistříně. „Pomázánek bývá asi kolem šedesáti druhů, například škvarková, masitá nebo tvarůžková. Lidé budou moct ochutnat i likéry. Třeba tradiční višňovky a ořechovky, ale i netradiční, jako je likér ze šípku, ananasu či zázvoru,“ informoval za pořadatele Miroslav Štilárek.

Ananas, ilustrační foto.

Kokain v ananasu? V Portugalsku ho našli přes sedm metráků

Na první pohled to byl obyčejný ananas. Při bližším ohledání však celníci zjistili, že mu chybí dužina. Španělští a portugalští policisté ve společné operaci zabavili celou zásilku ananasů, která dohromady skrývala 745 kilogramů kokainu. Kontraband pocházel z Jižní Ameriky.  

Alergeny v jídle

Lék je dieta

Je to nemoc 21. století. Toho, kdo se po něčem neosype, nezačne se dusit kašlem, slzet, neteče mu z nosu nebo mu prostě je jen „nedobře“, těžko hledat. Stále častěji se objevují i alergie na potraviny. Zejména na ty „exotické“, jako jsou kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v kojeneckém a batolecím, je v České republice ta na kravské mléko.

Jak vypěstovat vlastní ananas

Všechno jde, když se chce - a když je na to trpělivost. Dokonce i ananas lze vypěstovat v domácích podmínkách, ačkoli na jeho plod budete čekat nejméně tři roky.

Ilustrační foto

Vánoce jsou sezonou exotického ovoce. U Čechů vládne ananas, kakikurma a kiwi

V předvánoční době rostou prodeje exotického ovoce až o stovky procent. Češi totiž zvláště v předvánoční době rádi zkouší nové chutě a snaží se právě exotickým ovocem ozvláštnit svojí vánoční tabuli. Mezi stálice v tomto směru patří ananas, kiwi, granátové jablko nebo pomelo, k méně známým, ale přesto velmi oblíbeným pak patří kakikurma, tamarind nebo salak.

Zahradní architekt Jiří Olšan ve velkém skleníku.

Dříve tu rostly ananasy, dnes hlavně letničky

Český Krumlov – Za vysokou zdí naproti hlavnímu vchodu zámecké zahrady se do začátku druhé světové války pěstovaly ananasy, artyčoky nebo bylinky pro zámeckou kuchyni. Dnes v zámeckém zahradnictví, ukrytém před zraky davů turistů, kteří procházejí kolem, najdete hlavně okrasné květiny. A v dolní části také hromady stavebního materiálu.

Ilustrační foto.

Lidé na koštu ochutnají jahodu i ananas. Vypálené

Slovácko – O minibike a zhruba sto padesát dalších cen se budou ucházet návštěvníci motorkářského plesu v Hovoranech. V Hodoníně zazní metal. Čtvrtý lednový víkend lidé mohou využít Hudební metalovou a rockovou nabídku klubu Nautilus. Chuťové pohárky si naplní ovocnými pálenkami třinácti různých kategorií. Motorkáři tělem i duší vyrazí na ples do Hovoran.

Jiří Švestka

Čím je ananas prospěšný našemu tělu?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Ilustrační foto.

Tóny ananasu a banánu. Tak chutná šampion vín od Pálavy

Valtice – Nejlepším vínem Národní soutěže vín – mikulovské vinařské podoblasti vyhodnotila odborná porota Chardonnay Terroir, pozdní sběr 2011. Hrozny pochází z obce Dobré Pole, víno však vyrobilo Zámecké vinařství Bzenec. Vyhrálo i kategorii bílých suchých a polosuchých vín.

Ilustrační foto.

Tóny ananasu a banánu. Tak chutná šampion vín od Pálavy

Valtice – Nejlepším vínem Národní soutěže vín – mikulovské vinařské podoblasti vyhodnotila odborná porota Chardonnay Terroir, pozdní sběr 2011. Hrozny pochází z obce Dobré Pole, víno však vyrobilo Zámecké vinařství Bzenec. Vyhrálo i kategorii bílých suchých a polosuchých vín.

Ilustrační foto

Šéfkuchař Marcín: Nejhorší je pálivou směs nasypat přímo na maso

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není většího odborníka na grilování, než je Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu. Nejlepší je podle něj maso ugrilovat, teprve poté okořenit, nechat odpočinout a až pak spokojeně zakousnout. A nebojí se ani sladkostí – z grilu je podle něj dobrý ananas, ale i litá buchta.

Melouny, ananas, banány, červenou papriku, ledový salát, hroznové víno, mrkev či vařenou rýži dostala v sobotu v ostravské zoologické zahradě v dortu ke svým druhým narozeninám sloní samička Rashmi.

Slůně slavilo narozeniny, v dortu mělo banány či ananas

Ostrava /FOTOGALERIE/ – Melouny, ananas, banány, červenou papriku, ledový salát, hroznové víno, mrkev či vařenou rýži dostala v sobotu v ostravské zoologické zahradě v dortu ke svým druhým narozeninám sloní samička Rashmi. Proti minulému roku bylo v narozeninovém dortu navíc seno, protože Rashmi už vyrostla a seno teď tvoří podstatnou část její stravy. Dvou let se slůně dožilo v pátek, oslava se ale konala až dnes za přítomnosti desítek návštěvníků zoo, včetně spousty dětí. Dort před nimi Rashmi s chutí rozšlapala.

Ilustrační fotografie.

Psychicky narušený muž hrozil rodičům i policii

Brno – Své ruce říká Marie a často u sebe nosí ananas, se kterým si povídá. Tak popsalo okolí devětadvacetiletého muže z Brna, který v tomto týdnu vyhrožoval rodině, i příbuzným zasahujících policistů a dokonce nabízel dětem drogy. Nakonec skončil v psychiatrické léčebně.

Výstava zahrádkářů v Janovicích nad Úhlavou

OBRAZEM: Na výstavě měli i bavlník nebo ananas

Janovice nad Úhlavou – Fíkovník, plody ačokča, ananasovník s malým plodem, bavlník nebo baklažán. S tímto i s dalšími výpěstky se pochlubili zahrádkáři, kteří je přinesli na zahrádkářskou výstavu do Janovic nad Úhlavou.

Jednostranné diety mohou podle lékařů poškodit zdraví, trvalé zhubnutí však nepřinesou.

Jednostranná dieta není dobrý nápad, radí lékaři

  Praha - Jednostranné diety mohou podle lékařů poškodit zdraví, trvalé zhubnutí však nepřinesou. Odborníci varují před redukčními režimy, které odmítají některé potraviny, jako je třeba Atkinsonova dieta zakazující sacharidy, či před veganstvím, které zcela vylučuje živočišné bílkoviny. Rizikové jsou i diety, které se striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin, jako denně ananas či vejce na tvrdo.  

Ilustrační foto

Pálí se lesní ovoce, datle i ananas

Vysočina - Jahody, maliny, mirabelky, ale také třeba i zkvašené jeřabiny, šípky, pomeranče nebo dokonce datle, ananas či banány dostávají čas od času do rukou majitelé pálenic na Vysočině.

Grapefruit. Ilustrační foto

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se prostřednictvím Orlického deníku odborníka - doktora Leoše Středy. Otázky můžete posílat na mail: orlicky@denik.cz. Dnes přinášíme první díl nového seriálu.

Vstup do jídelny v hotelu Praha.

Odkdy patří do valašské směsi kari s ananasem?

Nový Jičín – „Tak pojďme na oběd do jídelny do Prahy, mají tam na výběr ze šesti menu,“ řekl náš šéf poté, co jsme s neúspěchem obešli tři další restaurační zařízení, kde nám nabídka poledního oběda nevyhovovala nebo byl lokál plný. Kdybych věděl, co mě čeká, raději bych zůstal hladový až do večeře.

Ilustrační foto.

Za mříže dostal zloděje ukradený trs banánů

Uherské Hradiště – Branami vězení prošel v úterý 8. února odpoledne nepoučitelný zloděj, který v neděli po poledni v jednom hradišťských supermarketů ukradl trs banánů a dva ananasy.

CESTOVÁNÍ autem musí Standa snížit na minimum. Kvůli tomu, že mu bylo špičkovým přístrojem in–body naměřeno 30 procent tuku v těle, musí se pořádně  ohánět, aby shodil.

SERIÁL: V úterý byl pro Standu den velké pravdy - 9

Kladno - V úterý bylo po týdnu velké vážení, ze kterého měl Standa docela strach, protože vpředvečer hodiny H nesehnal v nejmenovaném obchodním kladenském domě, který má otevřeno čtyřiadvacet hodin denně, ananas.