Kreativ

ŠTÍTEK: automobilka

Představení, křest a předání Tatry Phoenix 4x4 pro autoškolu VOSKOP, 10. 5. 2024.

Tatrovácký unikát! Studenti navrhli a postavili vůz Phoenix 4x4 pro autoškolu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Třikrát unikátní! Tak generální ředitel kopřivnické automobilky Lukáš Andrýsek označoval prototyp vytvořený na platformě modelu Phoenix 4x4, představený i pokřtěný v pátek 10. května a předaný následně uživatelům. Na návrzích a montážích se přitom podíleli studenti, těm bude sloužit i pro výuku autoškoly.

Škoda 200 RS poprvé závodila v květnu 1974

Historie Škody RS je stará přesně 50 let. Úkolem pro 200 RS bylo porazit Alpine

Dnes Škoda Auto používá logo RS také na sportovních verzích Octavie a Kodiaqu. Je i v označení rallyového speciálu Fabia RS Rally II. Poprvé se však zkratka symbolizující Rally Sport objevila na nádherných třech speciálech, které vytvořili v závodním oddělení mladoboleslavské automobilky. Diváci je poprvé mohli vidět v květnu 1974 na trati tehdejší Ida Rallye, která se jela v Novém městě nad Metují a jeho okolí.

Výroba modernizované Octavie.

Škoda by měla letos opět vyrobit milion aut. První čtvrtletí bylo úspěšné

Největší tuzemská automobilka Škoda zveřejnila své hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Z nich vyplývá, že zájem o její automobily se opět zvyšuje. Nejžádanějším modelem zůstává Octavia, největším světovým trhem je Německo. Dvouciferným tempem roste také odbyt jediného elektromobilu značky, kterým je Enyaq.

Nissan Epoch, Epic, Era a Evo

Ty nejzajímavější koncepty z autosalonu v Pekingu

V čínském Pekingu aktuálně probíhá, a ještě pár dní bude probíhat, autosalon Auto China, který se koná jednou za dva roky. Současný ročník nemá úplně velký mezinárodní dosah a naprostá většina prezentovaných vozů jsou čínské značky, určené pro čínský trh. I tak se ovšem objevilo i pár zajímavých konceptů, které stojí za pozornost.

První snímek Škody Vision Gran Turismo

Nová Škoda pro herní svět už ve středu: čím je zajímavá a jak koukat na odhalení

Tohle odhalení nové Škody není úplně standardní. Mladoboleslavská značka tentokrát nepředstavuje vůz z oceli, hliníku a plastu, ale virtuální závodní speciál, se kterým si budete moci zajezdit ve hře Gran Turismo 7. Přesto je ovšem zajímavý i pro nehráče. Škoda se se svým vozem Vision Gran Turismo zařazuje mezi značky, které již svou vizi ideálního závodního vozu představily dříve. Odhalení závodní – byť pouze virtuální – Škody můžete navíc sledovat ve středu živě on-line.

Alfa Romeo Milano,

Alfa Romeo Milano zaujme emotivnějším vzhledem, elegancí a italskou vášní

Bude to první elektrická Alfa Romeo, zároveň se ovšem bude vyrábět i se spalovacím mild-hybridem. Je to samozřejmě úplná novinka – na starém kontinentě dokonce první svého jména. Svébytnou techniku ale nečekejte. Alfa Romeo Milano přichází jako emotivnější verze dalších modelů, sdílejících stejné technické základy.

Nový Opel Frontera.

Opel vrací Fronteru! Nové SUV sdílí základ s vozem od jiné automobilky

Opel hlásí návrat dalšího velkého jména z minulosti. Model Frontera je v chystané nové generaci stylové SUV, jedoucí na platformě „Smart Car“ koncernu Stellantis. Techniku tím pádem sdílí třeba s Citroënem ë-C3, který se představil nedávno. Opel ovšem rovnou odhalil i existenci hybridní verze se spalovacím motorem.

Poslední vůz Volvo s naftovým motorem.

Jsme svědky konce dieselového motoru v osobních autech

Další z automobilek definitivně ukončila výrobu dieselových motorů. Psal se 26. březen 2024, když z linky ve švédské továrně Torslanda sjelo Volvo XC90, poháněné vznětovým čtyřválcem. Nezamířilo však na sklad ani k zákazníkovi, ale do muzea – bylo totiž po 45 letech nabídky dieselových motorů posledním naftovým autem, co švédská automobilka vyrobila.

BMW Vision Neue Klasse X

Nová třída i pro rodinu. BMW ukazuje Vision Neue Klasse X

Termín „Neue Klasse“ – z němčiny přeloženo jako „Nová třída“ – se poprvé objevil počátkem šedesátých let, kdy mnichovská automobilka postupně představila kompletně nové portfolio sedanů a kupé. Nyní přichází Nová třída znovu, a to v reakci na transformaci evropských automobilek směrem k elektromobilitě. Jako Neue Klasse mají být označovány budoucí elektrické modely.

BYD Han

Proč trh nezaplaví levná čínská auta? 7 značek, které mohou uspět

Slyšíme to v poslední době čím dál častěji. Přijdou Číňané a převálcují svými levnými auty zavedené evropské automobilky. A souběžně provedou totéž s automobilkami americkými. Jenže přesně v tomto duchu se mluví již pár let, takže kde jsou ta kvalitnější, technologicky vyspělejší auta za polovinu nebo dokonce třetinu ceny? Taky je nikde nevidíte?

Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do výrobních technologií.

Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do nových výrobních technologií

Kopřivnická automobilka odstartovala investice do špičkového strojního vybavení, aby zefektivnila výrobní procesy a zvýšila objem produkce až na 2500 vozidel za rok. Tatra také spustila rozsáhlý proces digitalizace výroby s využitím moderních systémů podnikového řízení a chystá modernizace i úpravy vnitřních prostor továrny, a to jak ve výrobních halách, tak v administrativní části.

První pohled na modely Scout Motors

Nová značka Volkswagenu je na spadnutí. Co chystá Scout?

Název automobilky Scout vám pravděpodobně nic neřekne, je ale dost dobře možné, že o ní uslyšíme čím dál tím víc. Scout totiž není žádným nadšeneckým projektem, ale novou značkou koncernu Volkswagen, která má za cíl prorazit na trhu s elektrickými automobily v USA a postavit se proti fenoménu Tesly.

Renault 4CV byl prvním francouzským vozem s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa.

Garážový miláček: proč se Renault 4CV stal želvičkou cest ve Francii i v Česku

Byl prvním poválečným vozem slavné francouzské automobilky. Brzy po svém představení na autosalonu 1946 se Renault 4CV stal velice populárním. Vydobyl si také prvenství v podobě francouzského vozu s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa. Ve Francii mu říkali „hrouda másla“ u nás dostal přezdívku „želvička“.

Škoda Auto důrazně varuje před falešnými nabídkami investic a podvodnými soutěžemi. České zastoupení mladoboleslavské automobilky připravilo edukativní video se známým moderátorem TV Nova Reyem Korantengem.

Škoda Auto varuje před podvodníky edukativním videem se známým moderátorem

/VIDEO/ Českým internetem se stále šíří různé podvodné nabídky, které zneužívají dobré jméno Škoda Auto. Automobilka před falešnými nabídkami investic a podvodnými soutěžemi důrazně varuje, zároveň veškeré dění aktivně monitoruje, spolupracuje s Policií ČR a podává trestní oznámení. České zastoupení mladoboleslavské automobilky připravilo edukativní video se známým moderátorem TV Nova Reyem Korantengem.

Koncept Honda Saloon

Dva koncepty Honda „Série 0“ jsou předzvěstí budoucích modelů

Mají být „tenké“ ve smyslu aerodynamiky a designu, „lehké“ ve smyslu řízení a ovládání, a „moudré“ ve smyslu bezpečnostních a chytrých technologií. Nejdůležitější ovšem je, že jak napovídá samotný název „Série 0“, automobilka Honda v tomto případě začíná zcela od nuly. Dva koncepty jsou předzvěstí budoucích elektrických modelů, nabízených značkou globálně.

Škoda Popular 420.

Populární Škoda Popular. Miloval ji i továrník Baťa nebo brankář Plánička

Škoda Popular byl jedním z prvních typů škodovky, který dostal vedle číselného označení také jméno. Jednalo se o nejúspěšnější předválečný model automobilů této značky, který napomohl firmě dostat se na vrchol. Populary se vyráběly ve třech hlavních provedeních. Jako čtyřsedadlové limuzíny, kabriolety a dvousedadlové roadstery. Později přibyly ještě další, například dodávkové vozy.

Pro český trh je Škoda Scala důležité auto

Nabídka klasických a dostupných rodinných aut se příští rok moc nerozšíří

Nabízíme tipy na nová rodinná auta s cenovkami zhruba od 300 do 700 tisíc korun, která příští rok přijdou na trh buď ve zcela nových generacích nebo po modernizacích. Jde o modely s klasickými karosériemi hatchback, případně kombi. Přehled nových SUV, který bude podstatně obsáhlejší, najdete na našem webu již brzy.

Nabíjení elektromobilu - ilustrační snímek

1 100 kilometrů na jedno nabití elektrického auta? Podle Toyoty již brzy

Současné hodnoty dojezdu a nabíjecí časy elektromobilů znamenají, že nejlépe elektrická auta fungují, dobíjí-li se průběžně a v době, kdy auto nepotřebujeme. Tedy přes noc na domácích wall-boxech, v práci, při nakupování a podobně. Pokud ovšem nová generace baterií od Toyoty skutečně dostojí slibovaným parametrům, mohlo by se vnímání nabíjení elektromobilů změnit.

Generační vývoj Dacie Duster

Třináct let Dacie Duster: Podívejte se, jak se měnilo nejlevnější SUV

Přibližně každou minutu vyjede z bran výrobního závodu Dacie v rumunské Pitesti jeden Duster. Nejprodávanější model značky už na světě existuje v počtu převyšujícím 2,2 milionu kusů, má čím dál víc příznivců a naopak výrazně ubylo těch, kteří se nejlevnějšímu SUV většiny západních trhů posmívali. Za 13 let existence totiž ušla Dacia Duster dlouhou cestu.

Zaměstnanci kvasinské automobilky se v pondělí po poledni připojili k výstražné stávce odborů společnosti Škoda Auto a jednu hodinu nepracovali.

VIDEO: V Kvasinách se zastavila výroba, odbory brojí proti nižším benefitům

Zaměstnanci kvasinské automobilky se v pondělí po poledni připojili k výstražné stávce odborů společnosti Škoda Auto a jednu hodinu nepracovali. Výroba se tak kvůli dvou směnám zastavila na dvě hodiny. Na protestním shromáždění na parkovišti před branami fabriky se sešly desítky lidí, ovšem symbolicky neodpracovanou hodinou se k ní připojily celé směny.

Odbory v Hyudnai se bojí hromadného propouštění, 20. 11. 2023.

Hyundai: Baterie místo převodovek, budou výpovědi, odbory se obávají dalších

Korejská automobilka v Nošovicích u Frýdku-Místku končí s produkcí „manuálů“ v Převodovkárně 1. Uvádí, že reaguje na trendy trhu. Zdejší odboráři kvůli tomu bijí na poplach, obávají se hromadného propouštění. Hyundai naopak tvrdí, že jde o dobrou zprávu, protože rozšíří výrobu baterií do elektrických vozidel, na niž bude údajně poptávat až třikrát více lidí. Podnik přesto předá výpovědi asi dvěma desítkám zaměstnanců, které nebude možné převést na jinou práci.

Odbory v Hyudnai se bojí hromadného propouštění, 20. 11. 2023.

Hromadné propouštění v Hyundai? Odbory se bojí, vedení uklidňuje

Korejská automobilka v Nošovicích u Frýdku-Místku končí s produkcí „manuálů“ v Převodovkárně 1. Uvádí, že reaguje na trendy trhu. Zdejší odboráři kvůli tomu bijí na poplach, obávají se hromadného propouštění. Hyundai naopak tvrdí, že jde o dobrou zprávu, protože rozšíří výrobu baterií do elektrických vozidel, na niž bude údajně poptávat až třikrát více lidí. Podnik přesto předá výpovědi asi dvěma desítkám zaměstnanců, které nebude možné převést na jinou práci.

Je s podivem, ale na trhu je cenově příznivé velké SUV s ještě větším kufrem než má Kodiaq

Nový Kodiaq, nebo jiné podobné SUV? Přehled vážných konkurentů

Základní cena nové generace Škody Kodiaq přerostla hranici milionu korun. Za podobnou i menší sumu se dají nyní koupit srovnatelné produkty evropských i zahraničních automobilek. Vybrali jsme osm vážných konkurentů pro největší SUV mladoboleslavské automobilky.

Český europoslanec Alexandr Vondra (Spolu) prosazuje mírnější limity pro nová auta

Evropský parlament rozhodne o budoucnosti automobilek

Je to jedna z nejočekávanějších evropských norem roku a také jedno z nejvíce napjatých hlasování v Evropském parlamentu. Má ukázat, zda europoslanci vnímají realitu - změny, k nimž v Evropě došlo po ruské agresi proti Ukrajině. A z nich vyplývající nutnost dát při odpoutání se od dodávek ruských energetických surovin dočasně nohu z plynu v ekologických směrnicích směřujících Evropskou unii k uhlíkové neutralitě. Evropský parlament totiž tento týden přijme svůj postoj k novým opatřením na snížení emisí u osobních automobilů, dodávek, autobusů a nákladních vozidel, známým jako Euro 7.

Závod automobilky Škoda Auto ve Vrchlabí.

Škoda Auto zvyšuje výrobu převodovek. Závod reaguje na poptávku Volkswagenu

O 30 procent plánuje automobilka Škoda Auto letos zvýšit výrobu automatických převodovek DQ 200. Oproti loňským 538 tisícům kusům jich chce vyprodukovat 690 tisíc. Minulý rok kvůli tomu závod přijal 250 pracovníků a navýšil výrobu na 20 směn týdně. Ke zvýšení podnik přistoupil kvůli vysoké poptávce pro koncert Volkswagen.

Závod automobilky Škoda Auto ve Vrchlabí.

Škoda Auto zvýší ve Vrchlabí výrobu převodovek o 30 procent, přijala 250 lidí

Automobilka Škoda Auto hodlá letos v závodě ve Vrchlabí zvýšit výrobu převodovek téměř o 30 procent na zhruba 690.000 kusů z loňských 538.000 kusů. V závěru loňského roku kvůli tomu závod přijal 250 pracovníků. Od začátku letošního roku závod vyrábí sedm dní v týdnu místo předchozích pěti dnů v režimu 20 směn týdně místo 15. Celkem má závod nyní asi 1100 pracovníků. Novinářům to dnes řekl vedoucí závodu Ivan Slimák.

Škoda Roomster.

Z trhu ojetin rychle mizí oblíbené MPV, malá auta a cenově dostupnější modely

Autem, které od začátku loňského roku nejvíce mizí z nabídek autobazarů, je podle analýzy auto-moto inzertního webu TipCars.com minivan Citroën Grand C4 Picasso. Oproti lednu 2022 klesl počet nabídek tohoto modelu o 56 %. Výraznější propad je znatelný také u dalších minivanů, ale také konkrétních modelů malých aut.

Předání policejních vozů se zúčastnil ministr vnitra Vít Rakušan a policejní prezident Martin Vondrášek

Škoda předala 50 policejních vozů Kodiaq prvosledovým hlídkám

Historicky již 23 000 vozů dodala automobilka Škoda Auto Policii ČR. Nejaktuálnějších 50 z nich jsou potom modely Kodiaq odcházející první generace. Slavnostního předání prvních vozů ze zakázky na celkem 289 kusů, které proběhlo na polygonu automobilky v Úhelnici u Mladé Boleslavi, se zúčastnil i ministr vnitra Vít Rakušan spolu s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Strážníků je na Rychnovsku nedostatek. Ilustrační foto.

Na Rychnovsku chybějí strážníci. Městům je „vysává“ kvasinská automobilka

Nedostatek městských policistů trápí obce napříč republikou, ovšem na Rychnovsku situaci ještě zvýrazňuje přítomnost průmyslové zóny v Kvasinách a továrny Škoda Auto. Shodují se na tom strážníci i starostové. Možností, jak nepříliš populární službu veřejnosti zatraktivnit, mnoho není, přesto o nich v některých městech uvažují.

Škoda Auto

Škoda Auto vyrobila ve Vrchlabí pět milionů převodovek, tempo zrychlila

Automobilka Škoda Auto vyrobila k dnešku v závodě ve Vrchlabí na Trutnovsku pět milionů převodovek. Škoda Auto o tom informovala ČTK. Tempo produkce závod s asi 1000 zaměstnanci zrychlil na úroveň před epidemií koronaviru. Na výrobu pátého milionu převodovek továrna podle dat ČTK potřebovala přibližně o čtvrtinu méně času než na vyrobení čtvrtého milionu.

Automobilka Jaguar u Nitry

Automobilka Jaguar u Nitry? Slovenský autozázrak se nekoná

Je to najednou jiný svět. Úzké rozbité silnice plné kamionů, objížděk a rozkopávek zmizí. Před vámi se objeví dálniční nadjezdy, podjezdy, obrovské mimoúrovňové křižovatky. Kamiony se na té obrovské asfaltové mase zředí do neviditelna, auta nejedou padesátkou, ale sviští skoro trojnásobnou rychlostí. Všechno to voní novotou, civilizací, Západem.

Ilustrační snímek

Euro 7 schváleno v mírnější podobě. Co to znamená pro řidiče a automobilky?

/ANALÝZA/ Nová norma Euro 7 je přetřásána již mnoho let, a to zejména kvůli původně plánované „drakonické“ variantě. Ta by měla velký dopad na automobilky a jejich zákazníky, potažmo přeneseně na celý evropský automobilový průmysl. Nyní si můžeme částečně vydechnout. Ministr dopravy Martin Kupka oznámil, že ministři Evropské unie schválili mírnější variantu, která zachovává současné emisní limity.

Výroba Škody Enyaq

Tři miliony SUV od Škody. Česká automobilka slaví jubileum

SUV jsou aktuálně nejpopulárnější automobilovou kategorií. Svaz dovozců automobilů ve svých statistikách eviduje, že ze všech nových aut, registrovaných od letošního ledna do srpna, bylo 44,45 % právě SUV. Na vlnu trendu nastoupila před delší dobou i česká Škoda Auto, která právě dnes slaví významné jubileum – celkem 3 000 000 vyrobených SUV vozů.