Kreativ

ŠTÍTEK: Barbados

Tereza Petržilková

Petržilková jede. Na zlatém mítinku v Székesfehérváru zaběhla osobní rekord

Atletka Škody Plzeň Tereza Petržilková se v tomto roce neustále zlepšuje. Devětadvacetiletá čtvrtkařka si na jednom ze zlatých mítinků World Athletics Tour v maďarském Székesfehérváru doběhla v silné konkurenci pro solidní páté místo v osobním rekordu 51,28 vteřin, čímž ukrojila ze svého dosavadního kariérního zápisu z mistrovství Evropy družstev dalších 23 setin.

Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.

Vypuštěné rybníky odhalují trsy rákosu

OBRAZEM: Využijte unikátní možnost, kterou dávají vypuštěné rybníky

Jakmile bahno na dně vypuštěných rybníků ztuhne mrazem, nabízí se unikátní možnost podívat se na pobřežní rostlinstvo ze strany, která je normálně přístupná jen z lodiček. Teprve po výlovech se odhalí trsy rákosu, které v létě vypadají jako jednolitý porost. Na fotkách z vypuštěného úštěckého rybníku Chmelař je vidět, že tomu tak není.

Vědci při testu ukázali, že racci jsou zřejmě chytřejší, než se myslelo. Konkrétně vědci zkoumali racky delawarské (na snímku, ilustrační foto).

Podceňovaní racci překvapili vědce. Jsou chytřejší, než se myslelo

Nová vědecká studie tvrdí, že racci jsou zřejmě inteligentnější, než si dosud svět o těchto ptácích myslel. Kolonie racků delawarských totiž zvládly projít testem, který může vypovídat o tom, že tito ptáci dokáží dopředu své kroky promýšlet a učí se. Výsledky experimentu zároveň naznačují, že racci se v budoucnu dokáží dobře přizpůsobit změněným životním podmínkám.

Prezidentka Sandra Masonová (uprostřed) a britský princ Charles

Barbados se stal republikou. Královnu Alžbětu II. nahradila prezidentka

Karibský ostrov Barbados se  stal republikou a oficiálně už jeho hlavou není britská královna Alžběta II., ale prezidentka Sandra Masonová, která slavnostně složila přísahu. Ceremoniál, jehož se účastnil za britskou královnu její syn princ Charles, se uskutečnil v den 55. výročí získání nezávislosti této někdejší britské kolonie. Vznik republiky slavily v ulicích metropole Bridgetownu davy lidí. 

Jacek Přibáň, předseda SKP Union Cheb a místopředseda Českého atletického svazu.

Náš zápal pro atletiku žádný vir neskolí, říká Jacek Přibáň

Vytoužené světlo na konci tunelu již několik měsíců marně vyhlížejí především amatérští sportovci, kteří již přes rok nuceně odpočívají, když se o to postarala pandemie koronaviru. Ta citelně zasáhla právě amatérský sport, který bez milosti zastavila. To se dotklo i atletického klubu SKP Union Cheb, což potvrzuje v rozhovoru Deníku i předseda chebského klubu a místopředseda Českého atletického svazu Jacek Přibáň.

V seriálu rozhovorů V obýváku u Wericha se dnes ukáže Marek Orko Vácha, římskokatolický kněz, teolog, přírodovědec, pedagog, spisovatel a skaut.

Tipy na pondělí 1. února

Vypadá to, že nás čeká sice mrazivé, ale slunečné pondělí. Přemýšleli jste o tom, jak si první únorový den letošního roku zpestřit? Podívejte se na pár našich tipů.

Královna Alžběta II.

Pryč s Alžbětou a koloniální minulostí. Barbados se chce stát republikou

Ostrovní království Barbados na východní hranici Karibiku se hodlá od příštího roku definitivně vyvázat ze vztahu k britské koruně. Odvolá proto britskou královnu Alžbětu II. z funkce oficiální hlavy státu. "Nastal čas opustit úplně naši koloniální minulost," prohlásila generální guvernérka ostrova.

Lidé si užili ples  Blansku.

V hlavní roli trumpety a trombony. Na Sousedském bálu se tančilo jak o život

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Milovníci skvělé zábavy a hlavně tance se konečně dočkali pátečního večera. Ženy v róbách a muži v oblecích spěchají do Dělnického domu v Blansku, aby jim neuteklo nic z nabitého programu. Čekají je různorodé stylů hudby, a také swing. Všechny spojuje jediné; chuť tančit. Sousedský bál se koná již po šestadvacáté a jeho oblíbenost stoupá.  

Americký prezident Donald Trump

Trump navrhl likvidovat hurikány jadernými zbraněmi ještě nad oceánem

Americký prezident Donald Trump na jedné ze schůzek s bezpečnostními poradci navrhl likvidovat formující se hurikány nad oceánem jadernými zbraněmi a ochránit tak před ničivým živlem území USA. Informoval o tom v neděli americký zpravodajský server Axios, který se odvolal na účastníka této schůzky. Trump informaci v dnešním tweetu označil za lživou zprávu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Maduro chce s opozicí řešit krizi ve Venezuele. Jednat by se mohlo v Norsku

Vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura a lidé kolem opozičního lídra Juana Guaidóa příští týden znovu začnou jednat o řešení politické krize ve Venezuele. S odvoláním na několik osob obeznámených se situací to uvádí agentury Reuters a AP. Jednání by se údajně mohla uskutečnit v Norsku nebo na karibském ostrově Barbados.

Francouz Jean-Jacques Savin a jeho oranžový barel

Dobrodruh hodlá pokořit v jednasedmdesáti Atlantik. V třímetrovém sudu

/FOTOGALERIE/ Jednasedmdesátiletý Jean-Jacques Savin se rozhodl posunout pomyslnou hranici cestování v extrémních podmínkách na novou úroveň. Ke své plavbě napříč Atlantským oceánem použije třímetrový sud, v němž stráví nadcházející tři měsíce a který jej, jak doufá, pomocí mořských proudů dopraví do vysněného Karibiku.

První ročník Food Truck Festivalu se konal od pátku do neděle u brněnské Galerie Vaňkovka.

Na Food Truck Festival přišly k občerstvovacím vozům tisíce lidí

Brno – Burgery, hotdogy, hranolky a další jídla nabízí v neděli kolem poledne prodejci přímo ze svých aut, z reproduktorů zní hudba. Z prostranství mezi Galerií Vaňkovka a Fait Gallery v centru Brna je regulérní gastronomické parkoviště. Třetím dnem tady pokračuje první ročník Food Truck Festivalu.

Venezuelu zasáhlo silné zemětřesení.

Venezuelu postihlo zemětřesení o síle 7,3 stupně. Otřesy byly cítit i v Kolumbii

Severovýchodní pobřeží Venezuely a část Karibiku zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Podle americké geologické služby USGS mělo sílu 7,3 stupně Richterovy škály, což je nejvíce od roku 1900. Venezuelští seismologové naměřili 6,3 stupně. Ohnisko zemětřesení se však nacházelo v hloubce asi 123 kilometrů pod povrchem. Informace o případných škodách či zraněných zatím k dispozici nejsou. Informovala o tom agentura AP.

Slavnost k diamantovému výročí vlády královny Alžběty II.

Rekordmanka, cestovatelka i sběratelka. Taková je už 65 let královna Alžběta

/FOTOGALERIE/ Byť je v čele země ještě o rok déle, přesně před 65 lety proběhla její právoplatná korunovace. Královna Alžběta II., první dáma Velké Británie, se do historie zapsala jako nejdéle vládnoucí monarcha Británie. Existují však fakta, jež o vitální panovnici možná nevíte. Více si přečtěte v galerii. 

Následky hurikánu Irma na Floridě

Série hurikánů pokračuje. Maria kráčí ve stopách Irmy

Karibik a Severní Ameriku ohrožuje další živel. Hurikán Maria by měl během příštích 48 hodin dosáhnout intenzity 4 „hurikánové“ stupnice, tedy druhé nejvyšší. Meteorologové varují, že se brzy přiblíží k návětrným ostrovům v Karibiku. Region se ještě ani nevzpamatoval z řádění devastující Irmy, Normy a Maxe, které páchaly škody v posledních dnech.  

Zander Venezia

Hvězdný surfař vyzval Irmu, hurikán mu zlomil vaz

/VIDEO/ Zander Venezia byl surfařský profesionál, ač měl pouhých šestnáct let, už se účastnil prestižní Světové surfařské ligy (WSL). Touha po "životní vlně" jej bohužel ve čtvrtek stála život. Onu vlnu přinesl k břehům jeho rodného Barbadosu hurikán Irma. Mladíka doslova hodila na útes, nebylo mu pomoci. 

Ilustrační foto.

Čistý zisk J&T Banky loni dosáhl 950 milionů korun

Podle auditovaných výsledků banka uzavřela rok 2016 s bilanční sumou přes 133 miliard korun. Její vlastní kapitál vzrostl oproti předchozímu roku o téměř 13 procent na více než 19 miliard korun.

EET v Táboře

Hospodští přežili první den s EET

Táborsko - Ve většině restaurací včera hosté nezaznamenali větší změny. Někde se sice déle čekalo, jinde mírně zdražovalo, ale trpěliví byli hospodští i zákazníci. I systém fungoval jak měl, k výpadkům nedošlo.

Ilustrační foto

Cachová je po prvním dnu sedmiboje 15., vede Ennisová-Hillová

Rio de Janeiro - Po prvním dnu sedmiboje na olympijských hrách patří Kateřině Cachové 15. místo se ziskem 3673 bodů, Eliška Klučinová je s 3620 body na 21. pozici. Po čtyřech disciplínách vede britská obhájkyně prvenství Jessica Ennisová-Hillová součtem 4057 bodů.

Zpěvačka Rihanna.

Módní ikona Rihanna natočila v ČR dva klipy

Praha - Je mladší verzí Mariah Careyové nebo Beyoncé Knowlesové, které sama pokládá za své vzory. Rihanna, držitelka osmi cen Grammy, vpadla na hudební scénu před deseti lety a od té doby úspěšně zdolává hudební žebříčky. Nyní se již potřetí vrací do Prahy, kde 26. července představí své nejnovější, osmé hudební album Anti z letošního roku.

Ilustrační foto

J&T Banka loni zvýšila čistý zisk na 1,733 miliardy korun

Praha – Tuzemské J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, v loňském roce vzrostl čistý zisk o 39 procent na 1,733 miliardy korun. Výsledek byl výrazně ovlivněn prodejem podílu ve slovenské Poštové bance. Bilanční suma J&T banky se loni zvýšila o 17 procent na 147 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou banka zveřejnila na svém webu.

Letadlu společnosti British Airways začal během přípravy na start hořet jeden z motorů.

Lidé si z hořícího letadla brali zavazadla, piloti je kritizují

Las Vegas – Nelibost pilotů společnosti British Airways a kritiku veřejnosti vzbudili pasažéři hořícího letounu, kteří si s sebou v úterý během evakuace na letišti v Las Vegas stihli vzít kabinová zavazadla. Někteří cestující dokonce neváhali a z úložných prostor nad sedadly brali i kufříky na kolečkách, informují světová média.

Ilustrační foto

ČR je mezi státy, u nichž se snížilo riziko teroristického útoku

Brusel - Česko patří k 21 zemím světa, ve kterých se v uplynulém roce snížilo riziko teroristického útoku. Naopak se zvýšilo v osmi zemích. Uvedla to dnes belgická agentura Belga s odvoláním na výsledek výročního přehledu terorismu a politického násilí, který vypracovala společnost Aon Belgium.

Třicetiletá Američanka Sonya Baumsteinová se pokusila na malém veslařském člunu o sólovou plavbu přes Pacifik.

Američanka vzdala kvůli počasí pokus o přeplutí Pacifiku

Tokio – Třicetiletá Američanka Sonya Baumsteinová po týdnu plavby ukončila pokus o překonání Tichého oceánu ve veslařském člunu. Oznámila to dnes japonská agentura Kjódó. Baumsteinová před týdnem vyrazila na sólovou plavbu, ale v sobotu se rozhodla zavolat o pomoc ještě nedaleko japonského pobřeží kvůli špatné předpovědi počasí.

Třicetiletá Američanka Sonya Baumsteinová se pokusila na malém veslařském člunu o sólovou plavbu přes Pacifik.

Američanka zahájila pokus převeslovat jako první žena Pacifik

Tokio – Třicetiletá Američanka Sonya Baumsteinová se o víkendu vydala z Japonska na malém veslařském člunu na sólovou plavbu přes Pacifik. Může se tak stát první ženou na světě, která 9600 kilometrů dlouhou veslařskou pouť přes Tichý oceán zvládne. Informoval o tom dnes deník The Guardian.

Ilustrační foto.

Z daňového ráje je 16 procent kapitálu českých firem

Praha – Více než 16 procent základního kapitálu českých firem pochází z daňových rájů. Částka meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 430 miliard korun. Majitelé firem se sídlem v daňovém ráji ovládají 3,2 procenta českých společností. Informovala o tom dnes poradenská společnost Bisnode.

Je nám moc líto, že jsme to drželi v tajnosti, řekl prý americký prezident Ronald Reagan po telefonu britské premiérce Margaret Thatcherové poté, co americké jednotky v roce 1983 obsadily Grenadu.

Reagan se omlouval Thatcherové za obsazení Grenady

Washington/Londýn – Je nám moc líto, že jsme to drželi v tajnosti, řekl prý americký prezident Ronald Reagan po telefonu britské premiérce Margaret Thatcherové poté, co americké jednotky v roce 1983 obsadily malý karibský stát nedaleko venezuelského pobřeží – Grenadu. Odhalila to nahrávka, kterou podle agentury AP zveřejnil Bílý dům. Jednalo se o citlivou otázku, protože Grenada je součástí britského Společenství a oficiálně je její hlavou britská královna

Mini Cooper Mk II z roku 1967

Kdo řídí Mini Cooper, musí mít úsměv na tváři

Třebíč - V srpnu 1959 byl v Anglii představen zcela nový vůz nejnižší třídy s názvem Mini. Jeho pomyslným otcem byl automobilový návrhář Alec Issigonis. Genialita konstrukce byla ve zdařilém využití obestavěného prostoru. Koncepce s motorem uloženým vpředu napříč a použití malých kol umístěných až v rozích karoserie dávala tomuto vozítku, co se týká prostoru pro cestující, vlastnosti větších vozů.

Ostrov Barbados je karibský ráj.

Ostrov Barbados: Nejbližší z karibských rájů

Dokonalé pláže, voda tak průzračná, že vybízí ke šnorchlování a po celý rok stálá teplota dosahující v průměru na luxusních 30 °C.Těžko bychom hledali člověka, na kterého nezapůsobí lákadla Barbadosu – nejbližšího z ostrovů v Karibském moři.

Loď La Grace pod českou vlajkou

Školní a charterová plachetnice La Grace slaví první narozeniny

Čtvrtinu cesty kolem světa má za sebou česká školní briga La Grace. Na své první narozeniny 5. prosince končí plavbu přes Atlantický oceán. Mikuláš zastihne námořníky už v Karibiku, kam briga doplula v pondělí před polednem. Obrysy ostrova Barbados spatřila asi hodinu před polednem.

Ilustrační foto

Hurikán Tomas zeslábl, v týdnu může zasáhnout Haiti

USA - Hurikán Tomas v Karibském moři nejdříve zesílil a po několika hodinách opět zeslábl na první kategorii na pětistupňové Saffirově-Simpsonově stupnici. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC) v Miami. Hurikán zasáhl Barbados a Svatou Lucii, ostrovní státy v Malých Antilách v Karibském moři. Podle meteorologů by mohl ke konci příštího týdne postihnout zbídačené Haiti a sousední Dominikánskou republiku.

Ilustrační foto

Nad Atlantikem se vytvořily dvě tropické bouře

USA - Nad Atlantským oceánem se vytvořily tropické bouře Shary a Tomas. Shary ohrožuje Bermudy, které by měla zasáhnout v noci na sobotu. Tomas se zformoval jižně od Barbadosu a varování před bouří kvůli němu vydaly vlády ostrovních států Malých Antil, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Sloupek Jakuba Boudy: Doktor sem, doktor tam

V posledním týdnu se řeší otázka odchodu českých lékařů do zahraničí. Vypadá to na první pohled jednoduše, ale má to jako všechno i své odvrácené stránky.

Nejlepší amatérská boxerka v zemi Danuše Dilhofová

Boxerka Dilhofová vypadla na MS ve čtvrtfinále

Bridgetown, Brno - Česká naděje Danuše Dilhofová medaili na mistrovství světa v boxu na Barbadosu nezíská. Ve středečním čtvrtfinále váhové kategorie do 60 kilogramů brněnskou rodačku porazila čínská obhájkyně stříbra Čcheng Tung 8:2 na body.

Na koupališti v Bučovicích se v sobotu konal už třetí ročník soutěže o nejkrásnější dívku. Akci doprovázela hudba i kouzelnické kou­sky.

Bučovičtí nasadili korunku královně krásy

Bučovice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ - Na koupališti v Bučovicích se v sobotu konal už třetí ročník soutěže o nejkrásnější dívku. Akci doprovázela hudba i kouzelnické kou­sky.