Kreativ

ŠTÍTEK: Betlémská kaple

Betlémská kaple.

Půjdem spolu do Betléma

Mirovice - Dokud byla živa prvorepublikově noblesní, moje o jednu generaci starší sestřenice Jaruška Libochovicová z Roztok u Prahy, chodily jsme společně 6. července do Betlémské kaple.

Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí.

Státní svátek připomene církevního reformátora Jana Husa

Praha - Církevního reformátora Jana Husa, jehož odkaz nespočíval jen v duchovní oblasti, ale také v úsilí o nápravu společnosti, ve čtvrtek připomíná státní svátek. Lidé mohou vzpomínat na muže, který byl pro své názory upálen před 602 lety v německé Kostnici, například při bohoslužbách v Praze, Brně nebo v Husově rodišti Husinci.

Jan Hus na hranici

Dnešní svátek připomíná reformátora Jana Husa, statečného a zásadového muže

Církevního reformátora Jana Husa, jehož odkaz nespočíval jen v duchovní oblasti, ale také v úsilí o nápravu společnosti, dnes připomíná státní svátek. Lidé mohou vzpomínat na muže, který byl pro své názory upálen před 602 lety v německé Kostnici, například při bohoslužbách v Praze, Brně nebo v Husově rodišti Husinci.

Velikou radost z druhého místa v soutěži Muzeum roku 2016 a z podpory svých návštěvníků mají Naďa Černá a Jitka Králová z Regionálního muzea Mělník, které se zúčastnily slavnostního vyhlašování cen.

Mělnické muzeum je druhé nejlepší v Česku

Mělník – Návštěvníci Regionálního muzea rozhodli, že to mělnické je druhé nejlepší v celé zemi. Podle jeho zástupce, Jitky Králové, může i malé muzeum ukázat, že lze vytvářet místo poznávání a setkávání pro své návštěvníky a svou komunitu. „Sdílíme všichni velikou radost nad oceněním, které nám přisoudili naši návštěvníci," vysvětlila.

David Havas.

David Havas: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - David Havas má pestré rodinné kořeny. Narodil se v Německu jako syn československé herečky a novozélandského otce. Své dospívání však celé strávil v Praze hraním ve „vznešeně divných" kapelách v žižkovských klubech a studiem na FAMU. V současné době vede kultovní kino Ponrepo a vystupuje jako stand-up komik na různých pražských pódiích.

Architekt Jaroslav Fragner.

Před 50 lety zemřel architekt Jaroslav Fragner

Praha - Architekt Jaroslav Fragner, od jehož úmrtí uplyne 3. ledna 50 let, patřil k nejvýznamnějším tvůrcům českého funkcionalismu. K jeho nejznámějším dílům patří dostavba a rekonstrukce Karolina a Betlémské kaple v Praze či budova tepelné elektrárny v Kolíně, které vévodil tehdy nejvyšší komín v Čechách.

Koncert Tomáše Pfeiffera

Na koncertě Společná věc v Betlémské kapli vystoupí Tomáš Pfeiffer a hosté

Praha - K vrcholům podzimních kulturních akcí v Praze patří koncert Společná věc konající se 15. října 2016 v Betlémské kapli. Probíhá již desátý ročník koncertů Společná věc a na Betlémskou kapli připadá 400. koncert. Takové výročí se sluší náležitě oslavit. Koncertem bude návštěvníky provázet a unikátní starobylý nástroj rozezní Tomáš Pfeiffer.

Betlémské náměstí.

Betlémské náměstí nabídne kulturní program až do noci

Praha - Na Betlémském náměstí se v úterý odpoledne a večer uskuteční multižánrový festival Betlémská kulturní noc. Na programu jsou výstavy a vernisáže, řízené degustace, ukázka pražení kávy, komentované prohlídky včetně noční prohlídky v kostele sv. Jiljí, hudební workshop pro děti i dospělé, filmové projekce i divadla. Začíná se v 16.00 hodin.

Jan Hus na hranici

Mistr Jan Hus: Pro pravdu se nechal upálit

Trutnovsko, Pojizeří - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin. V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor katolické církve a kněz Jan Hus.

Jan Hus na hranici

Mistr Jan Hus: Pro pravdu se nechal upálit

Orlickoústecko - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin. V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor katolické církve a kněz Jan Hus.

Ilustrační foto.

Mistr Jan Hus: Pro pravdu se nechal upálit

Východní Čechy - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin.

Kovaný betlém je skutečně unikát, otec a syn Pavel a Tomáš Kverkové byli patrně první, kdo s tímto nápadem přišli.

Tvůrce unikátního betlému: Výstavu v Betlémské kapli si letos zasloužíme

Praha /ROZHOVOR/ - Betlémy všeho druhu k adventnímu času a Vánocům neodmyslitelně patří. Známý kněžmostský ornitolog Pavel Kverek, jinak rovněž umělecký kovář, spolu se svým synem Tomášem pracují na jednom zcela unikátním kovaném betlému. Vzniká už pátým rokem, každou zimu v něm přibývají výjevy a momentálně ho mohou poprvé obdivovat návštěvníci proslulé Betlémské kaple v Praze.

Kovaný betlém je skutečně unikát, otec a syn Pavel a Tomáš Kverkové byli patrně první, kdo s tímto nápadem přišli.

Tvůrce unikátního betlému: Výstavu v Betlémské kapli si letos zasloužíme

Praha /ROZHOVOR/ - Betlémy všeho druhu k adventnímu času a Vánocům neodmyslitelně patří. Známý kněžmostský ornitolog Pavel Kverek, jinak rovněž umělecký kovář, spolu se svým synem Tomášem pracují na jednom zcela unikátním kovaném betlému. Vzniká už pátým rokem, každou zimu v něm přibývají výjevy a momentálně ho mohou poprvé obdivovat návštěvníci proslulé Betlémské kaple v Praze.

Rozhledna na Vysoké.

Rozhledna bojuje o prvenství

Tachov – Rozhledna na Vysoké v Tachově má v celostátní soutěži úspěch a postupuje dál, konkuruje takovým stavbám jako je polyfunkční dům Quadrio v centru Prahy nebo prodloužení trasy metra A. O pět titulů v soutěži Stavba roku 2015 soutěží už jen třicet staveb – jak už bylo zmíněno, mezi ně patří i rozhledna v Tachově. Letos se dostala mezi tři nejlepší v republice, které byly otevřeny v roce 2014.

Husovské slavnosti 2015 na Staroměstském náměstí při příležitosti 600. výročí upálení mistra Jana Husa na kostnickém koncilu 6.července 1415.

OBRAZEM: Tisíce lidí si připomněly památku Mistra Jana Husa

Praha - 600 let od upálení Mistra Jana Husa si o prodlouženém víkendu v centru Prahy připomněly tisíce lidí. Hlavní dějství „Husovských slavností" se v sobotu, v neděli i v pondělí odehrávalo na Staroměstském náměstí a především v okolí Betlémské kaple, kde Hus kázal svým věrným.

Husovské slavnosti 2015 na Staroměstském náměstí při příležitosti 600. výročí upálení mistra Jana Husa na kostnickém koncilu 6.července 1415.

Betlémská Odysea, bohoslužba i tisícihlavý průvod. Praha vzpomínala na Husa

Praha /FOTOGALERIE/ - Sérií velkolepých oslav uctila česká metropole, její návštěvníci i Pražané 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Už v sobotu se návštěvníci Starého Města dočkali dlouho očekávané slavnostní premiéry Betlémské Odysey. Tato unikátní multimediální umělecká podívaná se objevila přímo na zdi Betlémské kaple.

Betlémská kaple na Betlémském náměstí v Praze.

Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla odkaz Jana Husa

Praha - Prakticky zcela zaplněná Betlémská kaple v Praze si v pondělí připomněla při bohoslužbě výročí mučednické smrti Jana Husa. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 600 lety v německé Kostnici. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta vyzdvihl v kázání pevnost Husových názorů, když své kostnické protivníky sice nepřemohl, navzdory tomu ale zvítězil.

Na povídání o kazateli mistru Janu Husovi se do kostela sv. Petra a Pavla přišlo podívat na padesát návštěvníků.

V kostele přednášeli o Husovi

Planá – Vzpomínkový večer na mistra Jana Husa uspořádal historik, průvodce a autor filmů o hradech – Libor Marek. Mezi diváky zasedlo asi padesát lidí z okolí a tím pádem byl kostel svatého Petra a Pavla zcela naplněn. Připomněli si, že před 600 lety byl v Kostnici upálen náš největší kazatel.

Významný den si připomněli obyvatelé Hranic v Sadech československých legií. Na šedesát lidí zde uctilo pamatáku mistra Jana Husa, od jehož upálení uplynulo v pondělí 6. července šest set let.

VIDEO: Pravda vítězí, znělo hranickým parkem

Hranice – V den, kdy si celý národ připomíná upálení mistra Jana Husa, se sešli i hraničtí obyvatelé, aby uctili památku českého velikána a poklonili se jeho odkazu. Sady československých legií byly v pondělí 6. července po dlouhé době svědky programu, který si pro účastníky připravil zastupitel Města Miroslav Raindl, Tereza Kostková a Jana Klasová.

Režisér Jiří Svoboda (vpravo) představil 21. května v Praze historickou trilogii Jan Hus. Přítomni byli také představitel hlavní role, herec Matěj Hádek a autorka scénáře Eva Kantůrková.

Mistr Jan Hus: Nade vším vítězí pravda

„Zlo je trojího druhu: přítomné, minulé a budoucí," řekl při jednom ze svých kázání v pražské Betlémské kapli. V neděli tomu bude přesně 600 let, kdy byla na kostnickém koncilu, svolanému kvůli krizi v římskokatolické církvi, upálena jedna z nejvýraznějších a nejdůležitějších postav české historie. Kazatel, reformátor, učitel, filozof mistr Jan Hus.

Z Pražského quadriennale 2015.

Poslední možnost projít se po divadelní mapě světa mají lidé v neděli

Praha - V centru metropole v neděli končí mezinárodní přehlídka divadla a scénografie Pražské quadriennale. Akce začala 18. června. Třináctý ročník této nejvýznamnější přehlídky svého druhu na světě se poprvé koná v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem. Dosud přišlo přes 100 tisíc návštěv­níků, více než dvojnásobek loňského počtu.

Z Pražského quadriennale 2015.

Pražské quadriennale vrcholí, dosud má 100 tisíc návštěvníků

Praha - V neděli 28. června skončí po jedenácti dnech Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ), jehož návštěvnost je rekordní. Třináctý ročník této nejvýznamnější přehlídky svého druhu na světě se poprvé koná v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem, kam dosud přišlo 100 tisíc návštěv­níků.

Z Pražského quadriennale 2015.

Pražské quadriennale vrcholí, dosud má 100 tisíc návštěvníků

Praha - V neděli 28. června skončí po jedenácti dnech Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ), jehož návštěvnost je rekordní. Třináctý ročník této nejvýznamnější přehlídky svého druhu na světě se poprvé koná v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem, kam dosud přišlo 100 tisíc návštěv­níků.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: V Betlémské kapli představí Jana Husa

Praha - V areálu Českého vysokého učení technického v Praze u Betlémské kaple vznikne moderní výuková výstava o Janu Husovi, a to v místě, kde svými charismatickými kázáními oslovoval tisíce posluchačů. K realizaci expozice spustili iniciátoři projektu, Spolek Jan Hus 600, veřejnou finanční sbírku. Výstava bude zaměřena na české i zahraniční návštěvníky a pro všechny věkové kategorie.

Ilustrační foto.

I o svátcích mohou zájemci přijít na řadu výstav betlémů

Praha - I o volných dnech mohou zájemci navštívit řadu výstav spojených s vánočními svátky. Typické pro konec roku jsou expozice betlémů, za nimiž mohou lidé přijít například do Klementina, Betlémské kaple, ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné, na Jindřišskou věž či na Chvalský zámek.

Betlémská kaple v Praze.

Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla odkaz Jana Husa

Praha - Bohoslužba v Betlémské kapli v Praze v neděli připomenula výročí mučednické smrti Jana Husa. Středověký církevní reformátor, který se zasazoval i o nápravu společnosti, byl pro své názory upálen před 599 lety v německé Kostnici.

Jan Hus na hranici

Mistr Jan Hus: Pro pravdu se nechal upálit

Východní Čechy - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin. V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor katolické církve a kněz Jan Hus.

Jan Hus na hranici

Mistr Jan Hus: Pro pravdu se nechal upálit

Východní Čechy - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin. V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor katolické církve a kněz Jan Hus.

Jan Hus na hranici

Mistr Jan Hus: Pro pravdu se nechal upálit

Východní Čechy - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin. V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor katolické církve a kněz Jan Hus.

Jan Hus na hranici

MISTR JAN HUS: Pro pravdu se nechal upálit

Chrudimsko - Státních svátků, dnů pracovního klidu, je v České republice slaveno celkem sedm. Den upálení mistra Jana Husa 6. července připomíná pohnutý okamžik českých dějin. V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor katolické církve a kněz Jan Hus.

Jiří Střítecký.

Výstava představí Jiřího Stříteckého

České Budějovice, Praha – Výstava uctívající památku známého jihočeského architekta Jiřího Stříteckého, který s Martinem Krupauerem vedl v Českých Budějovicích Atelier 8000, začne v úterý v Praze v Galerii Jaroslava Fragnera vedle Betlémské kaple.

Prakticky všechny  betlémy Vladimíra Cejnara  v adventním čase putovaly na nejrůznější výstavy. Vánoční symboliku tak představuje jedna z nejnovějších plastik, ztvárňující Pannu Marii a Jezulátko.

Děčínský řezbář Cejnar vystavuje betlémy v Cannes

Děčín – Místa, ve kterých během roku děčínský řezbář Vladimír Cejnar uchovává 
svá díla, v adventním čase poněkud osiřela. Desítky pohádkových figur a nejrůznějších postaviček představuje totiž hned na šesti výstavách. Jsou to hlavně betlémy, kterých zhotovil už jednadvacet 
a mohou je obdivovat lidé nejen v tuzemsku.