Kreativ

ŠTÍTEK: Václav Brožík

Ilustrační foto.

Dlouho pohřešované Masarykovo křeslo nabídne aukce. Koupí ho Hrad?

Praha - S vyvolávací cenou 150 tisíc korun půjde do nedělní aukce v Praze třetí a dlouho pohřešovaný exemplář křesla, které pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka navrhl jeho hradní architekt Josip Plečnik. V 70. letech 20. století, kdy se nábytek z Hradu rozprodával a byl nahrazován jiným, odpovídajícím vkusu tehdejších obyvatel Hradu, odkoupily dvě křesla Klenoty Praha za 80 korun.

AKT. Olej na plátně Karla Černého.

Aukce pomůže postiženým, výnos bude poukázán na konto Centra Paraple

Praha - Nejdražším obrazem společné aukce galerií Kodl a Vltavín v neděli 29. listopadu na Žofíně bude obraz Bohumila Kubišty Riegrovy sady s vyvolávací cenou 9 milionů korun. Sběratelsky lákavé budou i další díla, především pak od Toyen, Brožíka, Filly, Slavíčka, Čapka, Lady, Špály, Schikanedera a dalších. Celková suma nabízených více než 450 děl opět přesahuje hodnotu 100 milionů korun.

AKT. Olej na plátně Karla Černého.

Aukce pomůže postiženým

Praha - Nejdražším obrazem společné aukce galerií Kodl a Vltavín 29. listopadu na Žofíně bude obraz Bohumila Kubišty Riegrovy sady s vyvolávací cenou 9 milionů korun.

Akt Karla Černého

Aukce pomůže postiženým

Praha - Nejdražším obrazem společné aukce galerií Kodl a Vltavín 29. listopadu na Žofíně bude obraz Bohumila Kubišty Riegrovy sady s vyvolávací cenou 9 milionů korun.

Rodný dům Václava Brožíka.

Opravy Brožíkova domu pokročily

Třemošná – Město Třemošná už několik let rekonstruuje rodný dům malíře Václava Brožíka a chce z něho co nejdříve udělat cíl turistů.

Ilustrační foto.

Kupte si Špálu nebo Brožíka

Praha – Špála, Ženíšek či Brožík. To jsou jen některá jména českých malířů, jejichž díla budou předmětem aukce Dorothea v sobotu 7. března. Na tradičním místě - v pražském hotelu Marriott se sejdou téměř tři stovky obrazů, soch a prací na papíře.

Roman Musil

Roman Musil: Vzácná díla dorazí z Mnichova, Paříže i Nového Zélandu

Plzeň - Západočeská galerie (ZČG) v Plzni nabídne v letošním roce, kdy je Plzeň Hlavním evropským městem kultury, tři velké výstavní projekty, které mají Plzeňanům nabídnou dosud neviděná výtvarná díla a zároveň mají potenciál přitáhnout i zájem zahraničních kulturních turistů.

Výstava Mnichov - zářící metropole umění 1870 - 1918

Mnichov září v Plzni

Plzeň - Díla mimořádných uměleckých hodnot, jež zároveň patří k velmi ostražitě hlídaným artefaktům soukromých sbírek i veřejných galerií a která byla pojištěna na astronomické částky, aby mohla být vystavena v Plzni.

Výstava Mnichov - zářící metropole umění 1870 - 1918

Mnichov září v Plzni

Plzeň - Díla mimořádných uměleckých hodnot, jež zároveň patří k velmi ostražitě hlídaným artefaktům soukromých sbírek i veřejných galerií a která byla pojištěna na astronomické částky, aby mohla být vystavena v Plzni.

Nová výstava Poklady Vysočiny je k vidění i v Oblastní galerii v Jihlavě.

Muzea a galerie se chlubí poklady z depozitářů

Jihlava – Stonařovské meteority, zlaté keltské statéry od Leskovic, archeologické nálezy z hradiska u Kramolína, koruna nevěsty z Jihlavy nebo díla Václava Brožíka, Emila Filly, Bohuslava Reynka a Ladislava Nováka. I to uvidíte na výstavě Poklady Vysočiny, která v pátek začíná v Muzeu Vysočiny Jihlava a v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě.

Ilustrační foto

Největší aukční magnet: Sen Toyen

Praha - Umělecká díla za 83 milionů korun bude v neděli 30. listopadu v pražském Paláci Žofín dražit Aukční Galerie Kodl a Aukční síň Vltavín. Opět společně nabízejí soubor více než 450 obrazů a předmětů, v němž je již tradičně několik unikátních sběratelských skvostů.

Ilustrační foto

Nedělní aukci dominuje Josef Mánes

Praha - Největší zajímavostí dražby pořádané Aukční galerií Kodl a Vltavín v neděli 25. května na pražském Žofíně je unikátní olej Josefa Mánesa Utonulý.

Dýšina si připomněla výrobce kočárů

Dýšina si připomněla výrobce kočárů

Dýšina – Osobu významného výrobce kočárů a karosáře Václava Brožíka v Dýšině od soboty připomíná pamětní deska, která byla slavnostně odhalena na Brožíkově rodném domě v horní části návsi.

Rychnov nad Kněžnou - ilustrační fotografie

V galerii čekají na návštěvníky samé novinky

Rychnov nad Kněžnou - Třemi zcela novými výstavami láká k návštěvníky místní Orlická galerie. Ta jejich zahájení připravila na 25. dubna. První z nich má název Ztracené poklady Rychnovska a návštěvníci si až do 15. června budou moci prohlédnout pravěké šperky, drobné plastiky a umělecké řemeslo v regionálních nálezech.

Rychnov nad Kněžnou - ilustrační fotografie

V galerii čekají na návštěvníky samé novinky

Rychnov nad Kněžnou – Třemi zcela novými výstavami láká k návštěvníky místní Orlická galerie. Ta jejich zahájení připravila na 25. dubna. První z nich má název Ztracené poklady Rychnovska a návštěvníci si až do 15. června budou moci prohlédnout pravěké šperky, drobné plastiky a umělecké řemeslo v regionálních nálezech.

Prohlídka fryštátského zámku.

Zámeckou sezónu v Karviné zahájí sám hrabě Larisch

Začátek letošní hlavní turistické sezóny na Zámku Fryštát bude vskutku velkolepý. Návštěvníky už tuto sobotu přivítá ve svém empírovém sídle sám hrabě Larisch-Mönnich, který v půl druhé přijede na Masarykovo náměstí v kočáře a slavnostně otevře brány zámku.

Prohlídka fryštátského zámku.

Zámeckou sezónu zahájí sám hrabě Larisch

Karviná – Začátek letošní hlavní turistické sezóny na Zámku Fryštát bude vskutku velkolepý. Návštěvníky už tuto sobotu přivítá ve svém empírovém sídle sám hrabě Larisch-Mönnich, který v půl druhé přijede na Masarykovo náměstí v kočáře a slavnostně otevře brány zámku.

Výstava obrazů z depozitářů jičínského muzea.

Jaké malby ukrývá jičínská sbírka?

Jičín – Regionální muzeum a galerie se tentokrát rozhodla pochlubit tím, co má doma. Tento týden se totiž uskutečnilo zahájení výstavy Poklady sbírek – od akademismu k moderně.

Obraz Václava Špály.

Jičínské muzeum odhalí své poklady

Jičín – Nová výstava jičínského muzea představí to nejlepší ze svých sbírek výtvarného umění. Po dlouhé době totiž „otevřelo" muzeum své depozitáře výtvarného umění a vybralo to nejlepší, co může svým návštěvníkům nabídnout.

NA ZASTÁVCE v Janově pořádali turnaj ve voleném mariáši poprvé a zhostili se ho s úspěchem. Organizátoři Jiří Matějka a Karel Trhlík aranžovali ceny pro všech 51 hráčů.

Před Kařízkem je na tom nejlépe Sedlecký

Rokycansko - Festival turnajů ve voleném mariáši pokračuje dnes Kařízeckou sedmou. Podnikem, který v restauraci Pod Kaštanem v Kařízku patří vždy k těm nejkvalitnějším.

Diana odpočívající po lovu, obraz malíře Hanse von Aachena

Aachenova Diana odpočívající po lovu se prodala za 4,8 milionu korun

Praha – Obraz německého malíře Hanse von Aachena Diana odpočívající po lovu, který se teprve nedávno objevil v tuzemské soukromé sbírce, se na dnešní aukci v Praze prodal za 4,8 milionu korun. Obraz vydražil sběratel umění a někdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný, s aukční přirážkou za něj zaplatí zhruba šest milionů korun. Vyvolávací cena byla dva miliony korun. ČTK to sdělila Bibiana Beňová z pořádající Arthouse Hejtmánek.

Výstava Svět chce být klamán – Fikce a mystifikace v umění 19. století

Galerie mystifikuje, návštěvník se baví

Plzeň - Jiný pohled na českou historii nabízí včera zahájená výstava Západočeské galerie v Plzni. Kníže Oldřich nebyl okouzlen pradlenou Boženou, ale lovil ženy, aby je mohl prodat do otroctví.

Z vernisáže výstavy Antonína Majera na Šolcově statku.

Díla Antonína Majera sklidila zasloužený úspěch

Sobotka – Vernisáží výstavy grafiky a maleb Antonína Majera byl o víkendu ukončen letošní cyklus výstav v Galerii Karla Samšiňáka, pořádaných občanským sdružením Přátelé Šolcova statku.

Ateliér Tessaro, Antverpy studie tradičního belgického oděvu, kolem roku 1870.

Brněnská výstava: Když se fotografie stane malířům předlohou

Brno - Fotografie a malba, fotografie a grafika. Vztah mezi těmito různými oblastmi umění zkoumá nová výstava s francouzským názvem L’étude d’après nature. Expozici připravila Moravská galerie v Brně, těšit se návštěvníci mohou na díla významných umělců, jakými byli Gustave Le Gray, Julius Mařák, Václav Brožík nebo Maria Eckert. „Vztah fotografie k výtvarnému umění v 19. století patří k nejpozoruhodnějším oblastem v historii fotografie. Je to první expozice v českém prostředí, která zákonitosti tohoto vztahu zkoumá v tak velkém rozsahu,“ říká kurátorka Petra Trnková. A upozorňuje, že výstava čerpá výhradně z českých, moravských a slezských sbírek.

Ateliér Tessaro, Antverpy studie tradičního belgického oděvu, kolem roku 1870.

Když se fotografie stane malířům předlohou

Brno - Fotografie a malba, fotografie a grafika. Vztah mezi těmito různými oblastmi umění zkoumá nová výstava s francouzským názvem L’étude d’après nature. Expozici připravila Moravská galerie v Brně, těšit se návštěvníci mohou na díla významných uměl-ců, jakými byli Gustave Le Gray, Julius Mařák, Václav Brožík nebo Maria Eckert.

Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil včera představil obraz Václava Brožíka Anežka Steinhäuserová a Zikmund ze Švamberka (Ve smrti spojeni), který se za jeden a půl milionu korun stál součástí galerijních sbírek

Rychlost přinesla Plzni vzácný obraz

Plzeň - Další unikát získala do svých sbírek Západočeská galerie v Plzni (ZČG). Od soukromého majitele totiž zakoupila za více než jeden a půl milionu korun rozměrné historické plátno významného malíře 19. století Václava Brožíka.

 Augusta Švagrovského s Antonínem Slavíčkem seznámil Miloš Jiránek v roce 1903. Z prvního setkání vyrostlo legendární přátelství, které trvalo až do Slavíčkovy smrti. Jiránkova podobizna Švagrovského je z roku 1907.

Brodská galerie připravuje výstavu Slavíčkových obrazů

Roudnice nad Labem, Havlíčkův Brod - Mimořádnou událostí svátečního období bude v těchto dnech pilně připravovaná výstava v havlíčkobrodské galerii, která představí jednasedmdesát vybraných děl ze sbírky významného českého sběratele Augusta Švagrovského.

Procestujte města Plzeňského kraje

Plzeňský kraj - Jestliže byste chtěli navštívit všechna místa v Plzeňském kraji, která nesou titul města nebo byla městy v historii, sotva vám na to budou stačit prázdniny.

Ilustrační foto.

Obraz Vyprávění pohádky se vyšplhal na 1,8 milionu

Praha - Senzací sobotní aukce společnosti Dorotheum se stal obraz Vyprávění pohádky od italského malíře Alessandra Milesiho, z vyvolávací ceny 36.000 korun se jeho konečná hodnota vyšplhala na 1,8 milionu.