Obyvatelé a návštěvníci Olomouce mají už pár dní možnost ochutnat boršč, vareniky nebo taštičky se slanou či sladkou náplní. Přímo v historickém centru hanácké metropole totiž otevřelo ukrajinské bistro, které nabízí tradiční pokrmy.
Možnost ochutnat boršč, vareniky nebo taštičky se slanou či sladkou náplní mají už pár dnů obyvatelé a návštěvníci hanácké metropole. Přímo v historickém centru Olomouce otevřelo ukrajinské bistro s nabídkou tradičních pokrmů.
Na Husově náměstí v Bohušovicích nad Ohří zněla ve čtvrtek odpoledne tvrdá muzika. Několik kapel tu zahrálo na benefičním koncertu na podporu uprchlíků z Ukrajiny, kteří našli dočasný domov na Litoměřicku. Vrcholem bylo koncertní provedení slavného muzikálu Jesus Christ Superstar.
Ukrajinští uprchlíci, kteří našli útočiště v Malesicích u Plzně, poděkovali v neděli všem místním občanům za jejich dosavadní pomoc. Jako symbol poděkování uvařili lidem boršč, pirohy a vareniky.
/FOTOGALERIE/ Na prostranství před kostelem sv. Jana Nepomuckého na Tetíně se v neděli 13. března uskutečnilo setkání místních občanů s ukrajinskými uprchlíky, kteří v obci našli útočiště. Při odpoledním happeningu se opékaly šťavnaté špekáčky z místní farmy a podával se vynikající boršč, který navařily ukrajinské ženy.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
Z patnácti druhů polévek si mohli podle své chuti vybrat ti, kdo v pondělí přišli na náměstí v Českém Krumlově. Druhý ročník charitativní akce nazvané Polévka, která pomáhá, připravili pracovníci neziskových organizací. A její výtěžek půjde rovněž na pomoc ukrajinským rodinám.
Jeden by řekl: Co na té řepě se zelím všichni vidí? Jenže, jak zdůrazňuje časopis Gurmet, boršč je mnohem víc než řepná polévka. Boršč je elixír! Kulinární klenot připravovaný v mnoha variacích. A také jablko sváru vhozené mezi národy východní Evropy. A pak že jídlo spojuje…
Brno – Hned několik cizích jazyků si mohl v sobotu odpoledne vyslechnout ten, kdo se zastavil na Moravském náměstí v Brně. Sobotním programem tam totiž vrcholil festival národnostních menšin Babylonfest.
Břeclav, Mikulov – Žádná honosná výzdoba s početnými sochami světců v interiéru. Evangelické kostely či modlitebny jsou na rozdíl od těch katolických jednoduché a strohé. Přesto mají své kouzlo. Evangelické sbory na Břeclavsku se zapojí do Noci kostelů.
Prostějov – Při své práci se potýká s časem, potravinami či dětmi. Přestože však na jejím pracovišti v kuchyni školní jídelny vaří pouze obědy, pracovní doba jí jejich vydáním nekončí. Někdy ji také nepotěší děti, které přinášejí zpět nedojedené jídlo. Přesto se i v práci usmívá a prozrazuje jednoduchý recept na to, jak si optimismus při náročném povolání, jakým vaření pro stovky dětí je, udržet. „Musí vás to prostě bavit," říká asi dvě hodiny před tím, než do jídelny napochoduje první várka strávníků, vedoucí kuchařka Marie Pazderová.
Mikulov /REPORTÁŽ/ – Matrjošky zpívají ruské písně. Od stánků vychází dým. Jsou plné kulinářských specialit. Na mikulovském náměstí se v sobotu kolem poledne prolínají vůně a hemží se to lidmi. Ochutnat mezinárodní kuchyni národů Podyjí přicházejí mnozí. Patnáctý ročník akce podle pořadatelů nabízí rekordních jednadvacet kuchyní. Nově i ukrajinskou, vietnamskou nebo středoasijskou.
Mikulov – Bulharská kavarma, italské lasagne, ruský boršč, vídeňský řízek a sacher, hanácké frgály i debrecínský guláš. A mnoho a mnoho dalšího. Čtrnáctý ročník Festivalu Národů Podyjí o víkendu provedl návštěvníky Mikulova chutěmi sedmnácti kuchyní z celého světa.
Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?
Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?
Chabařovice - Jednou z nejznámějších obyvatel Chabařovic je v posledních týdnech Lenka Lipčáková. Před Vánocemi se totiž v televizní show Recept na bohatství dostala až do finále. S receptem na boršč ze šťovíku sice nevyhrála, ale i tak šlo o mimořádný úspěch.
Brno /ROZHOVOR/ - Bývalý brněnský fotbalista a hodonínský rodák Ondřej Mazuch už rok sedá v šatně ukrajinského Dněpropetrovsku. Na život si zvykl, problémy mu nedělá ani řeč.
Brno /ROZHOVOR/ – Bývalý brněnský fotbalista a hodonínský rodák Ondřej Mazuch už rok sedá v šatně ukrajinského Dněpropetrovsku. Na život si zvykl, problémy mu nedělá ani řeč.
Turku - Čeští hokejisté poprvé v historii vyhráli turnaj Karjala. V poslední utkání porazili Rusko 2:1 a zvítězili ve všech třech zápasech podniku, který tentokrát zahajoval seriál Euro Hockey Tour. Na dnešním úspěchu svěřenců trenéra Aloise Hadamczika se v Turku podíleli góly Zbyněk Irgl a Jakub Kindl. Velkou zásluhu na výhře měl i výborný brankář Ondřej Pavelec.
Zlín /FOTOGALERIE/ - Krušné vstávání po třech hodinách spánku. Vlak do Solotvina, střediska solných jezer, jede v neděli 1. srpna z Olešníka jenom v 5 hodin ráno nebo po obědě.
Hodonín /FOTOGALERIE/ - Ve vojenské ležení se v pátek večer proměnil hodonínský zámeček. Masarykovo muzeum totiž věnovalo Noc muzeí T. G. Masarykovi a přispělo tak znovu k oslavám 160. výročí jeho narození.
Ústí nad Labem – Hustý boršč s pořádnými kusy hovězího masa provoněl celé středisko Červeného kříže. První lidé bez domova, kteří dorazili už před desátou, tu vůni lačně nasávali a netrpělivě podupávali před výdejním okénkem.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Tryzub patří podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka mezi nejlepší brněnské restaurace. Chuťově sladěná jsou nejen tradiční jídla, ale i dezerty
České Budějovice - Šestatřicetiletá Oksana Richohivská vařila včera k obědu tradiční ukrajinský boršč. Než šla s rodinou dopoledne do kostela, stále ještě nevěděla, kdo k nim přijde v jednu hodinu na slavnostní oběd.
Hradec Králové - Tradiční jídlo připravila pro potřebné lidi Oblastní charita Hradec Králové. Hustá polévka zasytila tři desítky zájemců bloumajících nádražní halou.