Kreativ

ŠTÍTEK: boršč

Ukrajinky, které našly útočiště před válkou v Plzni – Malesicích, uvařily jako symbolické poděkování tradiční ukrajinský boršč, na který pozvaly v neděli místní obyvatele do sálu restaurace Malesický dvůr.

Ukrajinci poděkovali borščem, podívejte se

Ukrajinští uprchlíci, kteří našli útočiště v Malesicích u Plzně, poděkovali v neděli všem místním občanům za jejich dosavadní pomoc. Jako symbol poděkování uvařili lidem boršč, pirohy a vareniky.

Ze setkání obyvatel Tetína a ukrajinských uprchlíků na prostranství před kostelem sv. Jana Nepomuckého.

Při společenském setkání s uprchlíky se na Tetíně pekly buřty a ochutnával boršč

/FOTOGALERIE/ Na prostranství před kostelem sv. Jana Nepomuckého na Tetíně se v neděli 13. března uskutečnilo setkání místních občanů s ukrajinskými uprchlíky, kteří v obci našli útočiště. Při odpoledním happeningu se opékaly šťavnaté špekáčky z místní farmy a podával se vynikající boršč, který navařily ukrajinské ženy.

Z patnácti druhů polévek, které uvařili dobrovolníci, si mohli vybírat zájemci na krumlovském náměstí během akce Polévka, která pomáhá.

OBRAZEM: Nabídka polévek, které pomáhají, byla v Krumlově lákavá

Z patnácti druhů polévek si mohli podle své chuti vybrat ti, kdo v pondělí přišli na náměstí v Českém Krumlově. Druhý ročník charitativní akce nazvané Polévka, která pomáhá, připravili pracovníci neziskových organizací. A její výtěžek půjde rovněž na pomoc ukrajinským rodinám.

Vedoucí kuchařka na ZŠ Doktora Horáka Marie Pazderová

Hranolky? Kdepak, dětem vaříme boršč či bulgur, říká kuchařka Marie Pazderová

Prostějov – Při své práci se potýká s časem, potravinami či dětmi. Přestože však na jejím pracovišti v kuchyni školní jídelny vaří pouze obědy, pracovní doba jí jejich vydáním nekončí. Někdy ji také nepotěší děti, které přinášejí zpět nedojedené jídlo. Přesto se i v práci usmívá a prozrazuje jednoduchý recept na to, jak si optimismus při náročném povolání, jakým vaření pro stovky dětí je, udržet. „Musí vás to prostě bavit," říká asi dvě hodiny před tím, než do jídelny napochoduje první várka strávníků, vedoucí kuchařka Marie Pazderová.

Lidé si užili festival jídla v Mikulově. Patnáctý ročník akce Národy Podyjí jim nabídl jedenadvacet kuchyní i kulturní vystoupení.

Pojď na boršč, zvala živá matrjoška. Mikulov provoněly kuchyně národů Podyjí

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Matrjošky zpívají ruské písně. Od stánků vychází dým. Jsou plné kulinářských specialit. Na mikulovském náměstí se v sobotu kolem poledne prolínají vůně a hemží se to lidmi. Ochutnat mezinárodní kuchyni národů Podyjí přicházejí mnozí. Patnáctý ročník akce podle pořadatelů nabízí rekordních jednadvacet kuchyní. Nově i ukrajinskou, vietnamskou nebo středoasijskou.

Na víkendový festival navařilo čtrnáct stánků různých kuchyní.

Mikulov opět ochutnával recepty z celého světa

Mikulov – Bulharská kavarma, italské lasagne, ruský boršč, vídeňský řízek a sacher, hanácké frgály i debrecínský guláš. A mnoho a mnoho dalšího. Čtrnáctý ročník Festivalu Národů Podyjí o víkendu provedl návštěvníky Mikulova chutěmi sedmnácti kuchyní z celého světa.

Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou mohou ochutnat lidé v rámci gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. O víkendu je na jídelním lístku v restauraci Hotel Slunce v Rýmařově.

Chuť Jeseníků můžete okoštovat v Rýmařově

Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?

Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou mohou ochutnat lidé v rámci gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. O víkendu je na jídelním lístku v restauraci Hotel Slunce v Rýmařově.

Chuť Jeseníků můžete okoštovat v Rýmařově

Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?

Lenka Lipčáková z Chabařovic se před Vánocemi v televizní show Recept na bohatství dostala až do finále. S receptem na boršč ze šťovíku sice nevyhrála, ale i tak šlo o úspěch.

Šťovík v boršči byl až ve finále soutěže Recept na bohatství

Chabařovice - Jednou z nejznámějších obyvatel Chabařovic je v posledních týdnech Lenka Lipčáková. Před Vánocemi se totiž v televizní show Recept na bohatství dostala až do finále. S receptem na boršč ze šťovíku sice nevyhrála, ale i tak šlo o mimořádný úspěch.

Zbyněk Irgl dává úvodní gól do ruské sítě.

Ruský boršč k obědu a česká reprezentace konečně slaví triumf na Karjale

Turku - Čeští hokejisté poprvé v historii vyhráli turnaj Karjala. V poslední utkání porazili Rusko 2:1 a zvítězili ve všech třech zápasech podniku, který tentokrát zahajoval seriál Euro Hockey Tour. Na dnešním úspěchu svěřenců trenéra Aloise Hadamczika se v Turku podíleli góly Zbyněk Irgl a Jakub Kindl. Velkou zásluhu na výhře měl i výborný brankář Ondřej Pavelec.

Noc v muzeu v Hodoníně

Noc v muzeu: Legionáři vařili boršč

Hodonín /FOTOGALERIE/ - Ve vojenské ležení se v pátek večer proměnil hodonínský zámeček. Masarykovo muzeum totiž věnovalo Noc muzeí T. G. Masarykovi a přispělo tak znovu k oslavám 160. výročí jeho narození.

 Dvacet porcí polévky boršč rozdala v Červeném kříži ústeckým bezdomovcům redaktorka Deníku Jitka Hadašová (na snímku). Polévku dodala restaurace na zimním stadionu Sport Pub, která s Deníkem spojila síly a pořádá akci: Nakrmíme ústecké bezdomovce.

OBRAZEM: S teplým borščem jsme si u bezdomovců šplhli

Ústí nad Labem – Hustý boršč s pořádnými kusy hovězího masa provoněl celé středisko Červeného kříže. První lidé bez domova, kteří dorazili už před desátou, tu vůni lačně nasávali a netrpělivě podupávali před výdejním okénkem.

Rodina Oxany, Romana a malého Vasila Richohivských v Rožnově přivítala na nedělním obědě rodinu Vladimíra Odvářky,  jeho ženy Petry s osmiměsíčním Jonášem.

Hádej, kdo přijde na boršč?

České Budějovice - Šestatřicetiletá Oksana Richohivská vařila včera k obědu tradiční ukrajinský boršč. Než šla s rodinou dopoledne do kostela, stále ještě nevěděla, kdo k nim přijde v jednu hodinu na slavnostní oběd.