Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Petr Škoda z Hořovic podstoupil transplantaci kostní dřeně před osmnácti lety. Že je vážně nemocný, zjistil ve dvaadvaceti letech.  Fotografie, na  které je společně s manželkou Janou, byla pořízena před několika lety.

Petr z Hořovic měl štěstí, jeho dárce se našel

Hořovice – Setkání s Petrem Škodou z Hořovic patří mezi ta, která si lidé pamatují celý život. Výjimečný je jeho životní příběh i silné pouto v rodině, které mu dalo sílu, aby překonal nejtěžší období. Petr Škoda je osmnáct let po transplantaci kostní dřeně. Svého dárce nezná, ale hovoří o štěstí, že se v registru vhodný dárce kostní dřeně našel. Často byl totiž svědkem smutných osudů lidí, kterým se to nepodařilo. Na rozhovor nepřišel sám, doprovodila ho jeho žena Jana. Byla mu oporou v době, kdy se hledal dárce kostní dřeně a je mu oporou stále.

Nehty opatřené šponami.

Zarůstající nehet je peklo. Ani v Čechách už se dnes nemusí strhávat!

Strhávání nehtu. Už z té představy jde mnohým mráz po zádech. Víte ale, že proti zarůstání nehtů způsobenému jeho deformací lze účinně bojovat i bez nutnosti chirurgického zákroku? Tuto proceduru nabízí certifikovaná pedikérka Kateřina Šramelová ve Studiu 33, která nám prozradila, v čem jednoduchá a bezbolestná metoda spočívá.

Zabíjačka ve Velké Lhotě na Vsetínsku

VIDEO: Velkou Lhotu provoněly vepřové speciality

Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.

Ilustrační foto.

Čokoládový festival nabídne nevšední recepty i čokovýstavu

Praha /SOUTĚŽ/ - Všichni milovníci čokolády by měli tento víkend zbystřit. V pražském obchodním centru Galerie Harfa se od pátku 28. března do neděle 30. března uskuteční velký Čokoládový festival, který potěší nejen jejich chuťové buňky, ale také zrak.

Ilustrační foto.

Čokoládový festival nabídne nevšední recepty i čokovýstavu

Všichni milovníci čokolády by měli tento víkend zbystřit. V pražském obchodním centru Galerie Harfa proběhne od pátku 28. března do neděle 30. března 2014 velký Čokoládový festival, který potěší nejen jejich chuťové buňky, ale také zrak.

Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Svatá Anna má nového ředitele. Čtvrtého za poslední rok a půl

Brno – Přes miliardu a půl velké dluhy, které se stále zvyšují. Hrozící ukončení spolupráce ze strany prestižní americké Mayo Clinic. Za rok a půl čtyři různí ředitelé. Tak vypadá v současné době situace ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.  Ve středu na svůj post rezignoval dosavadní ředitel Josef Čekal. 

Ilustrační foto.

Musíme poznávat tradice jiných národů

Každý z nás má své představy o Evropské unii. Jistě si občas říkáme, jak by to všechno mělo vypadat a fungovat. A europoslanci se tam někde v dálce jenom hádají a celé hodiny vysedávají nad kávou. Vždy se ozveme, když se nám něco nelíbí, jsme stoprocentně přesvědčení, že je to špatné a stále jenom vznášíme obžalobu na "vyšší moc". Ale kdo z nás si dokáže představit, jaká neskutečná zodpovědnost je býti europoslancem?

Ilustrační foto.

Lékaři vyvinuli unikátní léčbu bércových vředů a nehojících se ran

Plzeň/Praha – Unikátní léčbu bércových vředů a nehojících se ran vyvinuli lékaři a biologové Fakultní nemocnice Plzeň a PrimeCell Therapeutics a.s. Praha, která vyvíjí a vyrábí léčivé produkty regenerativní medicíny. Léčebná metoda využívá lidské buňky. Výsledky výzkumného projektu jednoznačně prokázaly její pozitivní vliv na hojení ran, často vedoucí až k plnému vyléčení nemocného, řekla Andrea Gutová z PrimeCell Therapeutics.

Muž utrpěl zranění při požáru stavební buňky ve Vsetíně

Muž utrpěl zranění při požáru stavební buňky ve Vsetíně

Vsetín – Hasiči se v neděli ve večerních hodinách potýkali s požárem stavební buňky v ulici Na Výšině ve Vsetíně. Plameny způsobily škodu asi za 200.000 korun a také zranění muže, který se v objektu využívaném jako dílna nacházel. Dnes to řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Ilustrační foto.

Vývoj mozku souvisí podle Höschla s vývojem kultury

Praha - Umění a hra jsou pro přežití člověka naprosto zásadní a poskytly mu v průběhu vývoje důležitou evoluční výhodu, uvedl v přednášce na téma Umění a neurověda v rámci Týdne mozku ředitel Národního ústavu duševního zdraví profesor Cyril Höschl. Přednášky se zaměřují na objevy a trendy výzkumu, pokrok v neurovědách i v léčbě nemocí mozku. Höschl zdůraznil souvislost vývoje mozku s vývojem kultury.

Veřejné čtení 
ve svitavské knihovně.

Veřejné čtení vlastní tvorby 
ve svitavské knihovně

Svitavy – Tak jako zamilovaní žijí pro touhu milování, tak ti, kteří zabývají se psaním, ať už profesně, či jen pro svoji radost, nedokáží si představit jediný den bez písmenek, jež skládají ve slova, věty v literární útvar.

Ilustrační foto

Pacienti z ČR mohou být ve studii buněčné terapie bércových vředů

Čeští pacienti se mohou přihlásit do mezinárodní studie, která ověří účinnost buněčné terapie bércových vředů. Zařazeni mohou být ti, kteří dosáhli 18 let věku a mají bércový vřed v úseku mezi kolenem a kotníkem po dobu šesti až 104 týdnů. Sdělili to zástupci společnosti Smith and Nephew, která vyvíjí technologie pro zdravotnictví.

Ilustrační foto

Pražský registr dárců krvetvorných buněk zintenzivnil nábor dárců

Pražský registr dárců krvetvorných buněk zintenzivnil nábor mladých dárců. Z 22.000 evido­vaných dárců musí do pěti let vyřadit 6000, kteří dosáhnou věku 60 let. Loni získal 1378 nových dobrovolníků, což je nejvíc za posledních deset let. Novinářům to dnes řekla vedoucí registru Marie Kuříková. V Česku je registr také v Plzni, eviduje 44.000 dárců.

Ilustrační foto.

Čeští vědci určili genovou mutaci způsobující onemocnění sítnice

Praha - Čeští vědci z Akademie věd ČR určili genovou mutaci, která způsobuje neléčitelné onemocnění sítnice. Tato častá dědičná nemoc může vést až ke slepotě a vyskytuje se u jednoho ze čtyř tisíc obyvatel. První příznaky se mohou vypozorovat již u desetiletých dětí. O výzkumu řekl vedoucí výzkumného týmu David Staněk z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Ilustrační foto

Alzheimerova choroba? Ve vývoji je téměř stovka léků

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nejdříve jen zapomínají, kam si co založili. Pak začnou mít problém si uvařit oběd a nakonec se ani sami nenají. Alzheimerovou chorobou, která je vůbec nejčastější příčinou demence, u nás trpí více než 130 tisíc lidí – a případů rok od roku přibývá. Do poloviny století má být pacientů dokonce dvakrát tolik. I to je jedno z témat, která připomíná dnešní Evropský den mozku.

POČETNÉ POLE více než sto běžců se v sobotu vydalo na Těškovský okruh. Měřil 7,3 kilometru a nejrychlejší byl Ondřej Klesnil.

Těškovští stavěli dvě dětská hřiště

Těškov - Rekordní účast 115 běžců byla při sobotním krosu v Těškově tou nejhezčí odměnou pro nadšené organizátory. Vytrvalci mohli nejlépe posoudit, jakými změnami prošel areál fotbalistů FC.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Hejtman dostal požehnání

Bílý Kostel nad Nisou - Půta pravděpodobně vystřídá v čele Starostů a Nezávislých stávajícího předsedu Petra Gazdíka

Andrej Babiš

Vládní Ano brojí na komunální volby. Na Hodonínsku

Hodonín – Po parlamentních volbách chce hnutí ANO uspět také v těch komunálních. Na Hodonínsku pomalu splétá stranickou organizační síť. To dosvědčuje i fakt, že už vznikla první místní buňka. Přímo v Hodoníně.

Transfuzní stanice Hořovice

Dárci krvetvorných buněk patří mezi elitu národa

Berounsko - Říkají jim elita národa. Jsou zapsaní jako dárci kostní dřeně, čili krvetvorných buněk, a čekají na dobu, kdy budou moci pomoci těm, kteří onemocněli leukémií, zhoubným nádorem, nebo dalšími vážnými nemocemi krve a obranyschopnosti.

Transfuzní stanice Hořovice

Dárci krvetvorných buněk patří mezi elitu národa

Berounsko – Říkají jim elita národa. Jsou zapsaní jako dárci kostní dřeně, čili krvetvorných buněk, a čekají na dobu, kdy budou moci pomoci těm, kteří onemocněli leukémií, zhoubným nádorem, nebo dalšími vážnými nemocemi krve a obranyschopnosti.

Nejsnazší cestu mimo městský ruch přehradil obyvatelům Boroviny majitel rybníka Michal Fiala. Podle něj ale pouze chrání svůj majetek. V minulosti se několikrát dočkal vytlučených oken u stavebních buněk. Útoky teď navíc registruje i na plotu.

Cestu do přírody zatarasil majitel plotem. Chrání majetek

Třebíč - Cesta přes hráz Borovinského rybníka v Třebíči se v závěru roku uzavřela. Pozemek z obou stran oplotil majitel vodní nádrže Michal Fiala, lidé z Boroviny s tím ale nesouhlasí. Pro některé to byla nejschůdnější procházka do přírody, mimo městský ruch.

Nejsnazší cestu mimo městský ruch přehradil obyvatelům Boroviny majitel rybníka Michal Fiala. Podle něj ale pouze chrání svůj majetek. V minulosti se několikrát dočkal vytlučených oken u stavebních buněk. Útoky teď navíc registruje i na plotu.

Cestu do přírody zatarasil majitel plotem. Chrání majetek

Třebíč - Cesta přes hráz Borovinského rybníka v Třebíči se v závěru roku uzavřela. Pozemek z obou stran oplotil majitel vodní nádrže Michal Fiala, lidé z Boroviny s tím ale nesouhlasí. Pro některé to byla nejschůdnější procházka do přírody, mimo městský ruch.