Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Zdravé opalování existuje, tvrdí Michal Kárych z České asociace zdravého opalování.

5 největších mýtů o opalování

Po dlouhých dnech, v nichž slunce svítilo velmi málo, postupně snad přijde pěkné letní počasí. To však s sebou přináší oživení mnoha nepravdivých či neúplných zpráv o vystavování se slunečnímu záření. V tomto článku vám představíme pět nejčastějších mýtů, s nimiž se obvykle ve spojitosti s opalováním setkáváme, a uvedeme je na pravou míru.

Ilustrační foto

Mléčné výrobky dodávají pokožce zdraví a krásu

Je prokázáno, že až 50 procent změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných výrobků.

Ilustrační foto

Bezpečné léto plné slunce s rakytníkem

Určitě není náhoda, že plody rakytníku řešetlákového mají zářivou oranžovou barvu. Připomínají nám žhavé slunce a léto, které se snažíme co nejvíce trávit pod oblohou. Navzdory všem varováním si ale nechceme připustit, že je-li slunečního záření příliš, škodí zdraví. Na druhé straně se bez něj neobejdeme. Díky rakytníku však můžeme své kůži dopřát bezpečnější schůzky se sluníčkem.

Klonování lidských embryí. Plody vytvořené touto cestou se ale až dosud přestaly vyvíjet dřív, než se utvořily „zázračné“ kmenové buňky.

Vědci získali kmenové buňky z klonovaných embryí

Washington, Londýn – Po více než 15 letech neúspěchů se biologům podařilo získat kmenové buňky z lidských embryí. Ve všech dosavadních případech se lidské plody přestaly vyvíjet dřív, než se „zázračné buňky" vytvořily.Vědci doufají, že se tím otevřela cesta k lepší léčbě tak rozdílných nemocí, jako jsou Parkinsonova choroba, cukrovka nebo roztroušená skleróza.

Ilustrační foto.

Kriminalisté dopadli zloděje ze stavby i s kradeným nářadím

Uherský Brod – Nářadí i kabely za třicet tisíc korun ukradla v pondělí 13. května ze stavby rodinného domu v Uherském Brodě dvojice mužů. Přestože měď z kabelů i některé z ukradených věcí stihli prodat a peníze utratit, policisté je den na to dopadli.

V Miletíně byly ukradeny pískovcové sloupky od sousoší.

Nic neviděli, nic neslyšeli, a sloupky jsou pryč

Miletín – Veliké rozhořčení panuje na miletínské radnici i mezi občany. Zřejmě v noci z pondělí na úterý někdo odcizil od mariánského sloupu Panny Marie na náměstí celkem čtyři kusy pískovcových sloupků o výšce 60 cm a šířce 17,5 cm.

Ilustrační foto

Vědci v USA získali kmenové buňky z klonovaných lidských embryí

New York – Americkým vědcům se podařil toužebně očekávaný průlom v oblasti klonování. Vyprodukovali kmenové buňky z klonovaných lidských embryí, což by mohlo vést k nové cestě, jak účinně pokročit v léčbě například Parkinsonovy choroby nebo cukrovky. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na zprávu z odborného časopisu Cell.

Ilustrační foto.

Zničit tumor by mohl pomoci japonský strom, zjistili čeští vědci

Operace a odebrání části střeva, v horším případě navíc chemoterapie s vedlejšími účinky, jako je padání vlasů a zvracení. Tak dnes vypadá léčba pacienta s rakovinou tlustého střeva. I když se vědci po celém světě ze všech sil snaží najít zaručený lék, zatím je úspěch daleko. Krůček k tomu, aby jednou mohl vzniknout, se však teď podařil i českým odborníkům. Jejich inspirací se stal japonský jehličnan hlavotis peckovitý obsahující látku, která by jednou mohla přispět k záchraně mnoha životů.

Ilustrační foto.

Zničit tumor by mohl pomoci japonský strom, zjistili čeští vědci

Praha – Operace a odebrání části střeva, v horším případě navíc chemoterapie s vedlejšími účinky, jako je padání vlasů a zvracení. Tak dnes vypadá léčba pacienta s rakovinou tlustého střeva. I když se vědci po celém světě ze všech sil snaží najít zaručený lék, zatím je úspěch daleko. Krůček k tomu, aby jednou mohl vzniknout, se však teď podařil i českým odborníkům. Jejich inspirací se stal japonský jehličnan hlavotis peckovitý obsahující látku, která by jednou mohla přispět k záchraně mnoha životů.

Areál stavebnin v Sadské , kde muž zemřel v buňce strážného

Hlídač ležel mrtvý ve stavební buňce v Sadské

Sadská - Zřejmě zdravotní komplikace mohly za smrt hlídače. Jeho tělo nalezli zaměstnanci stavební firmy 
v úterý ráno. Leželo na zemi ve stavební buňce. Noční hlídač byl muž ze Sadské na Nymbursku, který měl mít směnu do šesté ranní.

Kdo se nechal zlákat a i přes nevlídné počasí dorazil v sobotu do Volar na Myslivecký den, rozhodně neudělal chybu. V nabitém programu si každý našel to své.

Volary se na den staly centrem myslivosti

Volary /FOTOGALERIE/ - V nabitém programu dokázali myslivci zaujmout každého návštěvníka a dokázali, že myslivost není zdaleka jen o lovu. Za oslavy padesáti let založení Mysliveckého sdružení Vltava si jejich pořadatelé odnesli jedničku podtrženou.

Ilustrační foto

Vsaďte na prevenci, nechte si vyšetřit znaménka

Česká Třebová – Bezplatné vyšetření mateřských znamének nabídne veřejnosti v pondělí Poliklinika Česká Třebová, člen skupiny Agel. Akce se uskuteční v rámci Evropského dne melanomu od 13 do 17 hodin.

Ilustrační foto

Opálení je obrana těla. V Přerově vám prohlédnou znaménka

Přerov – Počet pacientů s rakovinou kůže vzrostl za posledních třicet let v České republice více než čtyřnásobně. Právě tento alarmující údaj se stal v roce 1999 hlavním impulsem vzniku celosvětové preventivní akce s názvem Evropský den melanomu, ke které se každoročně připojuje i přerovská nemocnice.

Ilustrační foto

Čeští vědci otevřeli nové možnosti v léčbě rakoviny

Čeští vědci otevřeli nové možnosti v léčbě nádorových onemocnění. V mezinárodním odborném časopisu Apoptosis informovali o tom, že alkaloid z hlavotisu peckovitého, jehličnanu původem z Japonska, který se používá v tradiční čínské medicíně k léčbě nádorů, posiluje účinky proteinu TRAIL. Ten dokáže způsobit smrt rakovinné buňky. Některé nádorové buňky ale jsou vůči TRAILu odolné, nebo dokonce TRAIL u nich vyvolává další dělení a tvorbu dalších národů.

Ilustrační foto

ODS v Jihomoravském kraji přišla pouze o 14 členů

Jižní Morava /ANKETA/ – Přestože celostátně občanským demokratům ubylo za poslední rok více než tři a půl tisíce členů, jihomoravská organizace, která je největší v republice, hlásí téměř stejně početnou základnu jako loni. Po sečtení plátců členských příspěvků jich oproti loňskému roku ubylo pouze čtrnáct. Celkově má jihomoravská ODS 3374 členů.

Ilustrační foto

Jak vyprázdnit vanu šálkem na čaj

Abyste věděli, co musí zvládnout vaše srdce, zkuste za 15 minut vyprázdnit čajovým šálkem vanu plnou vody a potom to znovu a znovu opakujte, po zbytek vašeho života.

Ilustrační foto.

Staňte se mistrem České republiky v ochutnávání kávy!

Praha – V sobotu 4. května 2013 proběhne v Praze další ročník otevřeného Mistrovství České republiky v ochutnávání kávy. Každý má tak má možnost porovnat své schopnosti v rozpoznání různých výběrových káv podle chuti. V rámci akce je připraven doprovodný program plný přednášek a ukázek alternativních metod přípravy výběrové kávy.

Vzácný olej s vitaminy

Zachovat si zdraví znamená začít včas řešit poruchy ve vašem organismu, které s léty přibývají. Ženy jsou tím zaskočeny více než muži, protože mají dojem, že tím ztrácejí kontrolu nad svým tělem. Jsou také ochotny diskutovat o tom, jaký způsob řešení poruch je pro ně bezpečnější a častěji využívají prostředky přírodní medicíny. Proto je pro ně prospěšné seznámit se s účinky oleje z plodů rakytníku řešetlákového.

Ilustrační foto

ODS v Jihomoravském kraji přišla pouze o 14 členů

Jižní Morava – Přestože celostátně občanským demokratům ubylo za poslední rok více než tři a půl tisíce členů, jihomoravská organizace, která je největší v republice, hlásí téměř stejně početnou základnu jako loni. Po sečtení plátců členských příspěvků jich oproti loňskému roku ubylo pouze čtrnáct. Celkově má jihomoravská ODS 3374 členů.

Ilustrační foto

Detoxikace se vyplácí. Dodá vitalitu a odstraní jedy

Možná jste teprve nedávno přehodnotili svůj přístup ke zdraví a rozhodli se ho podpořit, jak nejlépe to člověk sám preventivně zvládne. Možná už plánujete změnu životního stylu. Pokud to tak je, můžete ideálně začít detoxikací organismu a úpravou jídelníčku.

Tomáš Pfeiffer nechává návštěníky koncertu si sáhnout na pradávný nástroj.

Vodnářský zvon opředený mnoha mýty zazní v Evropě

Hodonín - Společná věc. Tak se jmenuje koncert Tomáše Pfeiffera, který při něm rozeznívá starodávný nástroj Vodnářský zvon. Jedinečná kulturní akce se uskuteční 9. května v 18.30 v hodonínském sále Evropa.

Ilustrační foto

Soud zastavil rozhodnutí o zrušení ODS v Praze 12

Praha – Soud předběžným opatřením zastavil únorové rozhodnutí výkonné rady ODS, kterým byla zrušena ODS v Praze 12. S odkazem na předsedu zrušeného sdružení Františka Rybu o tom dnes informoval server Týden.cz. Podle mluvčího ODS Jiřího Sochora soud pouze nařídil, že strana nesmí bránit členům v jejich ústavním právu sdružovat se v politických stranách. Podle něj straníci nebyli na tomto právu nijak kráceni.

Bohumil Koukal

Nové sdružení ODS v Praze 4 povede zřejmě exstarosta Koukal

Praha – Nové místní sdružení ODS v Praze 4 by měl vést bývalý starosta Prahy 4 a jeden ze zakládajících členů místní buňky Bohumil Koukal. Vyplynulo to z večerního jednání regionální rady pražské ODS. ČTK to řekli někteří účastníci jednání. Ve sdružení naopak nebude současný starosta Pavel Caldr, který rozhodnutí kritizuje. Regionální rada jednala i o obnově ODS v Praze 12. O přidělení licence pro nová sdružení by měla v pátek rozhodovat výkonná rada ODS.

Ilustrační foto

DNA je knihou života i mnohostranným pomocníkem lékařů a vědců

Cambridge/Praha /ANIMACE/ – Zhruba stejný počet genů jako škrkavka a méně genů než kukuřice má Homo sapiens, jehož genom je z 99 procent stejný jako genom šimpanze či neandrtálce. I tyto zajímavosti zjistili vědci před pár lety díky objevu struktury DNA (deoxyribonukleové kyseliny), který byl oznámen 25. dubna 1953. Britové Francis Crick a Maurice Wilkins a Američan James Watson před 60 lety jako první přinesli model dvoušroubovice DNA a popsali její kopírovací mechanismus.

Mirek Topolánek

Rada ostravské ODS chce zrušit Topolánkovu buňku, Stanjura je pro

Ostrava - Nově zvolená regionální rada ODS Moravskoslezského kraje se na svém prvním zasedání nezabývala návrhem na zrušení místního sdružení Ostrava-Centrum, jehož členem je i bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Zrušení buňky po výkonné radě strany požaduje oblastní rada ostravské ODS. Staronový předseda regionálního sdružení Zbyněk Stanjura však novinářům řekl, že tento návrh podporuje.